Klimhortensia: Soorten, snoeien en stekken

Eerder schreven we al over de Hortensia, omdat ze zo geliefd zijn en niet zonder reden. Er zijn ontzettend veel soorten en kleuren, één ervan is de klimhortensia. Een uitstekende klimplant, die zich makkelijk hecht aan bijna ieder oppervlak met zijn hechtwortels. Over klimhortensia snoeien en stekken zullen we toelichting geven in dit artikel.

De Latijnse naam voor klimhortensia is Hydrangea anomala petiolaris. Klimhortensia bloeit in de maanden juni, juli en augustus met prachtige grote witte bloemschermen. De hoogte die de plant kan bereiken is ongeveer 5 meter na een aantal jaren op de juiste plek. Op een plekje in de schaduw of halfschaduw, met wel voldoende licht, voelt deze klimmer zich het beste thuis.

Klimhortensia snoeien

Klimhortensia heeft 2 ‘soorten takken’, waar je rekening mee moet houden bij het snoeien. Takken waar de plant als geheel mee klimt en de zijtakken daarvan. Dit zijn de takken waar de plant bloemen op aanmaakt. Omdat de plant bloeit op het oude hout, het hout dat in het jaar ervoor is aangemaakt (of eerder) moet je daar rekening mee houden bij het snoeien. Kijk goed naar de vorm van de plant en snoei de lange takken weg tot op 10 centimeter van de hoofdtak. Wil je de plant eens goed bijsnoeien, dat kan hij zeker hebben, maar houd er dan rekening mee dat je het jaar erop weinig tot geen bloemen zult hebben.  Je kunt dan alle of veel zijtakken tot op 10 centimeter van de hoofdtak wegsnoeien.

Wanneer klimhortensia snoeien?

De beste tijd om Klimhortensia te snoeien is na de bloei. De bloei valt in de maanden juni, juli en augustus. Dus eind augustus, begin september, als de bloemen minder mooi worden kun je gaan snoeien. Wil je een klimhortensia rigoureus snoeien, omdat deze te groot is geworden, dan kun je dat het beste in de winter doen, op een dag dat het niet vriest.

Klimhortensia wintergroen

Hydrangea anomala petiolari is niet wintergroen. Deze verliest in het najaar zijn blad. De soort Pileostegia viburnoides is een zeldzame klimhortensia die groen blijft. Deze groenblijvende klimhortensia bloeit met witte bloempluimen in de maanden augustus en september op een zonnige en beschutte plek. De soort behoort tot de Hortensia familie, maar is wel wat minder winterhard. Bij een strenge winter is het aan te raden om de plant te beschermen. Een andere soort klimhortensia die wintergroen is, is de uit Mexico afkomstige Hydrangea petiolaris ‘Semiola’. In een milde winter is deze soort groenblijvend. Wordt het wat kouder, dan verliest de soort alsnog zijn blad, hij is wel goed winterhard. Semiola bloeit in de maanden mei en juni met grote witte bloemen.

Soorten klimhortensia

In principe is er maar 1 echte klimhortensia in de Hydrangea familie. Er zijn echter wel een aantal variëteiten. Hydrangea anomala petiolari is de naam van deze klimhortensia. Daarnaast is de soort Schizopragma hydrangoides, familie van de hydrangea, een soort die klimt en in het roze verkrijgbaar is.

Hydrangea anomala petiolari

De klimhortensia wordt veel gebruikt om muren en schuttingen te verfraaien. Het is een forse en sterke soort, die in de maanden juli en augustus met crème witte bloemschermen bloeit. De plant hecht zich met hechtwortels aan de muur of schutting. Het is een traag groeiende soort, die wat tijd nodig heeft om de muur of schutting te begroeien. Bij voorkeur staat hij op een plek in de schaduw of halfschaduw.

Klimhortensia anomala petiolaris ‘Semiola’

Semiola is een varieteit van de klimhortensia die in een zachte winter zijn blad behoudt. De soort heeft een fris, licht glimmend groen blad en bloeit in de maanden mei en juni met witte bloemschermen. De klimplant wordt tussen de 2 en 3 meter hoog, wanneer deze volgroeid is.

Klimhortensia roze

Schizophragma hydrangeoides ‘Roseum’ is een roze bloeiende klimhortensia. Deze soort wordt ook wel valse hortensia genoemd, maar behoort wel tot dezelfde familie als de hortensia. In de maanden juni en juli verschijnen de roze bloemen van deze winterharde plant. De hoogte na 10 jaar is 250 cm. In de herfst verkleurt het groene blad naar prachtige herfstkleuren.

Klimhortensia stekken

Het stekken van een klimhortensia gaat hetzelfde als het stekken van een Hortensia. In het artikel over de Hortensia staat een uitgebreide beschrijving over hoe je een hortensia kunt stekken. Een andere manier om de klimhortensia te tekken is door een tak die laag aan de plant zit over de grond te leggen. Bedek het midden van de tak, die op de grond ligt met aarde en iets zwaars, bijvoorbeeld een baksteen. Na een jaar ongeveer zal de tak op die plek wortels hebben aangemaakt en kun je de tak afknippen van de hoofdplant.

 Klimhortensia kopen

Let er bij het kopen van hydrangea petiolaris anomala  en Schizophragma hydrangeoides  op dat de planten er gezond uit zien. Geen verdorde blaadjes, niet overdreven veel wortels die onder de pot uitgegroeid zijn, gezonde wortels, hieraan kun je zien dat de plant gezond is. Je plant beide soorten 1 plant per strekkende meter, het duurt even voordat het dichtgroeit, maar na een aantal jaren, hebben de planten voldoende ruimte om zich te ontwikkelen. Wanneer je de klimhortensia plant, kun je de plant in het begin wat ondersteunen, totdat deze de muur heeft gevonden en zichzelf gaat hechten en verder omhoog leiden.

Klimhortensia wanneer planten

Het planten van de hortensia kun je het gehele jaar door doen, met uitzondering van de vorstperioden. En hoe warmer en droger het is tijdens het planten, hoe meer water je zult moeten geven om de plant goed aan te laten slaan. Een tip voor een plek met een droge bodem: Wanneer je om de hortensia wat bodembedekkers plant, zullen deze het vocht wat vasthouden in de bodem. Als je de hortensia in het najaar plant, hoef je de plant geen mest meer te geven. In de winter gaat de plant in rust en heeft de mest dus niet nodig.

Klimhortensia verplaatsen

Voor het verplaatsen van een hortensia gelden praktisch dezelfde regels als bij het planten. Een hortensia uit een pot is uitstekend te planten in de tuin. Wanneer de ruimte voor je hortensia te klein is geworden en je hem daarom wilt verplaatsen, kun je de wortels hier en daar wat bijsnoeien om een mooi compact wortelstelsel te krijgen. De plant zal dan wat trager groeien dan voorheen.

Let bij het uitgraven van de hortensia wel goed op het geheel uitgraven van de wortels. Je moet een ruim gat om de plant heen graven om de wortels niet te beschadigen. Het nieuwe plant gat moet tevens zo ruim zijn, om de wortels de ruimte te geven. Voeg dan goede tuinaarde of potgrond toe, zodat de plant wat extra energie krijgt om aan te slaan. De beste periode om dit te doen is maart en april. Een klimhortensia die al wat groter is en flink gehecht aan de muur is lastiger te verplaatsen. Je kunt de plant drastisch snoeien en voorzichtig de wortels van de muur verwijderen, de kans dat hij opnieuw aanslaat is aanwezig, maar zeker geen 100%. Het is waarschijnlijk een beter idee om te stekken of de plant te vervangen door een jong exemplaar.

Lees meer over andere Hortensia soorten en hoe je Hortensia op je balkon  kunt planten.

unieketuinen.nl