klimroos

Klimroos, verzorgen en snoeien

De klimroos is een rijkelijk bloeiende plant die muren, schuttingen, rekken of pergola’s kunnen omtoveren tot een romantisch tafereeltje. Omdat het geen echte klimplanten zijn, en ze zich dus niet zelfstandig kunnen vasthechten, hebben ze altijd een steuntje nodig om in de gewenst richting door te kunnen groeien. Klimrozen zijn er in vele soorten, maten en kleuren en zijn een ware blikvanger in iedere tuin.

Klimrozen behoren tot de best bloeiende klimplanten, maar eigenlijk zijn klimrozen geen echte klimplanten. Zonder ondersteuning zouden deze planten namelijk omvallen omdat de stam het gewicht niet kan ondersteunen. Zorg er dus voor dat je klimrozen altijd genoeg ondersteuning hebben om de lengte in te groeien. De bloeitijd van de klimrozen is verder ook een stuk langer dan overige klimplanten. Klimrozen hebben niet veel ruimte nodig, maar de wortels van deze plant nesten zich wel diep in de grond.

Ramblers

Ramblers, zijn vlot groeiende rozen die flinke hoogtes kunnen bereiken. De naam Rambler betekent in het Engels ‘zwerver’, wat synoniem staat voor de afstand en het grillige pad dat ze kunnen volgen. De naam Liaanrozen, die ze in België hebben, refereert hier ook aan. Als lianen slingeren ze zich een weg naar boven. Geplant bij een boom kunnen bijvoorbeeld ze tot wel vijf of zes meter de lucht in klimmen door hun lange, buigzame takken. Ramblers zijn kleinbloemig en bloeien trosvormig rond juni en juli. Ze zijn heel geschikt om een pergola, een prieeltje of een rozenboog mee te laten begroeien. Door de flexibiliteit van de takken zijn ze gemakkelijk in de gewenste groeirichting te manoeuvreren.

Klimroos snoeien

Maart is een goed moment om een doorbloeiende klimroos te snoeien. Klimrozen die bloeien in het voorjaar worden niet in het voorjaar gesnoeid om de, in het afgelopen seizoen ontwikkelde knoppen, niet weg te knippen of te beschadigen. Een uitzondering zijn Ramblers die wel na de bloei bijgeknipt mogen worden. Bij klimrozen die doorbloeien kunnen de zijtakken van de hoofdtakken bijgesnoeid worden tot een centimeter of vier. De takken die zich een weg omhoog gebaand hebben worden met rust gelaten. Na eind juli, als de klimroos zijn hoogtepunt gehad heeft, mogen ze nogmaals gesnoeid worden. Om een nieuwe bloei te stimuleren worden uitgebloeide rozen vanaf de start van de tak weggehaald zodat in de okselscheut nog nieuwe bloemen kunnen ontstaan.

Klimroos planten

Rozen houden van zon en hebben ongeveer vier tot vijf uur per dag zonlicht nodig. Als de rozen ergens geplant worden waar eerder ook rozen hebben gestaan, dan is het verstandig om een laag aarde van ongeveer vijftig centimeter te vervangen door nieuwe aarde.
Rozen kunnen in principe overal geplant worden , echter alle rozen hebben ten minste vier tot vijf uur zon nodig per dag. Als dit niet haalbaar is, raadpleeg dan ons overzicht van rozen voor moeilijke plaatsen. Wanneer de klimrozen geplant worden op een nieuwe plek, bedek dan de grond met ongeveer tien centimeter speciale rozengrond en wat koemest waarna de nieuwe grond gemengd wordt met de oude laag.

Klimrozen die tegen een muur geplant worden hebben een stuk ruimte nodig tussen de muur en de plant, hierbij kan ongeveer veertig centimeter aangehouden worden. Dit voorkomt dat ze uitdrogen. Ook een voldoende diep gat waar ze in geplant worden kan dit probleem voorkomen omdat de wortels dan meer ruimte hebben om zich goed te verspreiden. Klimrozen kunnen tussen oktober en april geplant worden, behalve wanneer het vriest.

Klimroos stekken

Het is mogelijk om klimrozen te stekken via een houtige stek. Knip met een goede, scherpe, snoeischaar nieuwe scheuten en verdeel die in stukken van ongeveer vijfentwintig centimeter. Verwijder al het blad behalve de bovenste twee en doop de stekken in groeipoeder. Vervolgens kunnen de stekken in een geultje geplant worden waarbij het blad nog boven de grond uitsteekt. De nieuwe stek zal zo wortels maken en groeit weer uit tot een nieuwe plant.

Klimrozen rek

Klimrozen hebben, aangezien zij zich niet zelfstandig vast kunnen hechten, een rek nodig om omhoog te kunnen klimmen. Deze rekken zijn er in veel verschillende soorten en voor iedere tuin of terras is er wel een geschikte maat of vorm te vinden die precies past bij de locatie van de klimroos.

Klimroos in pot

Klimrozen hebben niet veel ruimte nodig aan de onderkant en kunnen dus prima in een pot groeien en zo een terras of balkon opfleuren. Wel zijn er een aantal zaken die aandacht verdienen. Klimrozen hebben diepe wortels en hebben dus flink wat ruimte nodig. Kies daarom een diepe pot zodat de wortels voldoende plek hebben.

Een diepe pot zorgt er tevens voor dat ze niet snel zullen uitdrogen. Naast uitdroging is te veel nattigheid ook iets waar rozen niet goed mee overweg kunnen. Onderin de pot een laag kleikorrels zorgt voor een goede waterregulatie. Ook de afwatering verdient aandacht, er mag geen water onderin de pot blijven staan. Water geven dient op de aarde zelf te gebeuren, gieten op de planten kan schimmels veroorzaken. Verder houden klimrozen van wat mest op zijn tijd en genieten ze van een zonnige plek en voldoende ondersteuning voor de ranken.

Doorbloeiende klimroos

Doorbloeiende klimrozen, of remonterende klimrozen, zijn de langs bloeiende klimrozen. Na de eerste bloei rond juni vormen zich weer opnieuw knoppen waardoor deze klimrozen de tuin voor een lange periode, zelfs tot ruim in de herfst, voorzien van een bloemenpracht. Af en toe uitgebloeide rozen verwijderen is voldoende om te zorgen dat deze roos tot volle bloei komt. Doorbloeiende klimrozen zijn er in een groot scala aan kleuren en varianten van licht tot sterk geurend.

Soorten klimroos

Er zijn veel verschillende soorten klimrozen. De Rambler is een populaire variant vanwege de soepele takken die deze klimroos voor veel locaties uitermate geschikt maakt. Een andere populaire soort zijn de theehybriden met hun grote bloemen. Trosrozen geven een veel kleine bloemen die als een tros bij elkaar zijn, iedere tros een boeket prachtige roosjes. Voor een terras is bijvoorbeeld een pilaarroos heel geschikt. Deze roos klimt gemakkelijk langs een rek omhoog en heeft sterke ranken die tot twee meter hoog worden.

Witte klimroos

Witte klimrozen zoals de Rosa Climbing Iceberg staan garant voor een romantisch plaatje. De trossen witte bloemen en zijn licht geurend. Ze kunnen prima groeien langs een rek of een schutting zolang ze maar een plekje in de zon hebben. Ook de Rosa Climbing Snowprincess bloeit met witte, half gevulde bloemen die een mooi contrast vormen met de glimmende groene bladeren. Klimrozen kunnen de Nederlandse winters goed hebben. Ze verliezen blad maar komen in het voorjaar weer fris tevoorschijn.

Geurende klimroos

Bij geurende rozen geldt meestal dat hoe meer bloemblaadjes een roos heeft, hoe sterker de geur is. Van oorsprong waren de ouderwetse geurende rozen minder bestand tegen ziektes maar de Engelse kweker David Austin heeft deze soorten weten te kruisen met de moderne, beter resistente soorten. Het resultaat is een flink aanbod aan sterke geurende rozen. Eén van deze heerlijk geurende rozen is de doorbloeiende klimroos New Dawn.

Klimroos zonder doornen

Er zijn haast geen rozen te vinden die geen doornen hebben maar er zijn wel klimrozen die slechts heel weinig of zeer kleine doornen hebben, deze dragen de naam doornloos. Een voorbeeld hier van is de Ramblerroos Goldfinch die trossen met kleine, gele, roosjes met een fruitige geur geeft en in juni en juli bloeit. Een andere doornloze roos is de Ramblerroos Lykkefund. Deze klimroos heeft roomwitte bloemen met een geel hartje die bloeien in een tros. Ook produceert deze roos rozenbottels en hebben de bloemen een mooie geur.

Makkelijke klimroos

De meeste rozen hebben een plek met voldoende zonlicht nodig. Toch zijn er enkele soorten die met wat minder genoegen nemen. Klimrozen Rosa Heidelberg, Rosa New Dawn en Rosa Westerland bijvoorbeeld, zijn rozen die op wat minder ideale plekken toch kunnen floreren.

Rode klimroos

Rode klimrozen zijn een echte blikvanger. Hun kleur steekt goed af tegen het groen van de plant zelf en rode rozen hebben sowieso vaak een warm plekje in de harten van mensen. Klimroos Rosa Populair is een doorbloeiende klimroos met volle rode bloemen die in trosjes bij elkaar groeien. De klimroos Mazurika heeft fluweelachtige rode bloemen en bloeit tevens meerdere keren per seizoen.

Klimroos roze

De Pink Eden Rose bloeit tot de eerste nachtvorst door met prachtige dikke roze bloemen en heeft een donkergroen blad. Een redelijk nieuwe klimroos is de Rosa Camelot die met mooie roze bloemen een geurend feest in iedere tuin vertegenwoordigt.

Rosa new dawn

Rosa new dawn is een klimroos die tot de winter kan doorbloeien. De plant heeft een donkerderblad dat mooi afsteekt tegen de paarlemoer-roze bloemen. De bloemen zijn heerlijk geurend en zijn ongeveer zeven centimeter in diameter. De Rosa new dawn is een doorbloeiende klimroos waar je lang plezier van hebt.

unieketuinen.nl