beukenhaag

Beukenhaag snoeien, planten en verzorgen

Het is belangrijk om 2 keer per jaar je beukenhaag goed te snoeien, zodat deze goed in vorm blijft. Zo houdt je een goede gezonde dichte haag. Het snoeien van een beukenhaag en haagbeuk is nagenoeg hetzelfde. De verschillen kun je lezen in het artikel over de haagbeuk.

Het verschil tussen een beukenhaag en een haagbeuk

De beukenhaag is een haag gemaakt van beuken, bekend onder de wetenschappelijke naam Fagus Sylvatica of een variëteit hiervan. Een haagbeuk is een andere soort, dit is een haag gemaakt van de boom Carpinus Betulus. Het verschil tussen de Fagus en de Carpinus is zichtbaar aan het blad. Het blad van de Fagus Sylvatica is gladder en minder gekarteld. Het Carpinus Betulus blad daarentegen is   groffer, met een minder glad oppervlakte en duidelijkere nerven in het blad. Een ander duidelijk verschil is dat de Fagus Sylvatica, de beukenhaag, zijn verdorde blad vasthoudt in de winter. De Haagbeuk, Carpinus Betulus, verliest zijn blad in de winter. Heb je een rode haag, dan is dit altijd een Fagus, een rode Carpinus bestaat niet. Hier lees je meer over de haagbeuk en wil je meer weten over de beuk als boom en welke soorten er zijn.

Beukenhaag planten       

Beukenhaag planten

Een beukenhaag planten kun je het beste doen in de periode van eind oktober tot eind april, beetje afhankelijk van de weersomstandigheden. In deze periode is de plant in rust en heb je de meeste kans dat ze vanaf het groeiseizoen goed gaan aanslaan. Beuken die vanuit een pot komen, kun je het gehele jaar door planten. Check voordat je besluit voor een beukenhaag te gaan of de aanwezige grondsoort geschikt is voor de beukenhaag. Beukenhaag staat niet graag in het water. Omdat kleigrond het water vasthoudt is dit geen geschikte bodem. Je kunt dan beter kiezen voor een haagbeuk, de Carpinus Betulus. Kies ook eens voor een rode beukenhaag link naar bol.com of een combinatie met rood en groen.

Je gaat als volgt te werk:

  1. Zorg voor een goed omgewoelde onkruidvrije strook
  2. Graaf een geul van ongeveer 50 cm breed en 50 centimeter diep (afhankelijk van of je planten met kale wortels gaat planten of vanuit een pot, bij de eerste heb je minder ruimte nodig)
  3. De planten staan graag in losse grond, dan kunnen ze makkelijk wortelschieten.
  4. Plant 1 rij met 3-5 of 6 planten per meter, afhankelijk van hoe groot je plantmateriaal is. Wil je een bredere haag, dan kun je ze om en om, links en rechts van het midden van de geul plaatsen, als het ware in 2 rijen.
  5. Bedek de wortels goed met de losse aarde, zodat de wortels niet uit kunnen drogen, de stam mag maximaal 5 centimeter verder onder de aarde komen staan, dan deze eerder stond. Als je goed kijk, kun je dit zien op de plant
  6. Druk de aarde voorzichting aan met je voeten en zorg hierbij dat de planten goed recht staan.
  7. Besproei de jonge beuken na de aanplant en houd dit het eerste jaar regelmatig bij.

Het is van belang dat je de planten zo snel mogelijk na levering plant of in ieder geval opkuilt, zodat de wortels van de plant niet uit kunnen drogen.

Beukenhaag verplaatsen

Een beukenhaag is moeilijk te verplanten. Dit komt omdat het wortelstelsel ingewikkeld in elkaar zit. Wanneer je het toch graag wilt proberen, schep dan zoveel mogelijk aarde rondom de wortels mee bij het verplanten. Houd dezelfde acties aan als bij het planten van een beukenhaag, maar verplant alleen in de diepste rustperiode van eind oktober tot februari. Plant de nieuwe haag tevens in de juiste grondsoort, een humusrijke goed doorlatende grond. De beukenhaag houdt absoluut niet van zijn wortels in de natte grond.

Beukenhaag bemesten

Om je beukenhaag gezond en mooi te houden, is het verstandig om 2 keer per jaar de  beukenhaag bij te mesten. Dit kun je doen gelijktijdig met je snoeimomenten, 1 keer voor 21 juni en 1 keer in september/ oktober. Er is speciale mest voor beukenhagen, maar je kunt ook goed kiezen voor een organische meststof.

Oenosan

Oenosan

Biologisch gecertificeerde bladmeststof. Maakt planten ziekte- en stressbestendiger.

Beukenhaag snoeien

Neem allereerst een goede voorbereiding: Trek kleding aan met lange mouwen en een lange broek, en zorg voor goed scherp gereedschap. Afhankelijk van de hoeveelheid haag die je moet snoeien, kun je aan de gang met een snoeimes, een heggenschaar of een elektrische heggenschaar. Snoei nooit in de volle zon, maar kies een bewolkte dag of beter nog een bewolkte periode van dagen uit.

Snoeien doe je eigenlijk al vanaf de aanplant. Wanneer je je planten hebt geplant is het belangrijk om de toppen op een gelijk niveau te houden voor een strakke dichte haag. Hierdoor slaat de plant beter aan en vertakt hij beter, waardoor ook de onderkant mooi dicht groeit.

Wanneer beukenhaag snoeien

Jaarlijks snoei je 2 keer,  in juni en in september/oktober. Aangeraden wordt om dit voor de langste dag te doen, 21 juni. Het snoeien is een soort van met je heggenschaar scheren over de haag en langs de zijkanten, zodat er geen uitstekers meet zijn. Je kunt dit op eigen inzicht doen, maar wanneer het de eerste keer is, of je dit lastig vindt, kun je een touwtje waterpas spannen en dit al leidraad aanhouden. Het snoeiafval kun je het beste meteen opruimen om bruine plekken in je haag te voorkomen.

TIP: leg een zeil onder de haag waar je snoeit, dat ruimt makkelijk op.

Wil je je beukenhaag drastisch snoeien, dat kan op bovenstaande manier. Beukenhaag groeit vrij snel, dus de haag zal zich snel weer dichten.

Heggenschaar 25cm

heggenschaar tuinlandNog een heggenschaar nodig? Deze heggenschaar van Talen Tools is zeer geschikt om je beukenhaag te snoeien.

Elektrische Heggenschaar

elektrische heggeschaar tuinlandDe Gardena EasyCut 420/45 Elektrische Heggenschaar is perfect voor het snoeien van kleine en middelhoge heggen.

blad beukenhaag

Beukenhaag kopen

Let bij het kopen van een beukenhaag op, of de planten er gezond uit zien en niet uitgedroogd zijn. Je kunt dit controleren door met je nagel over de bast te gaan, ziet de binnenkant er bruin uit, dan is er een kleine kans dat hij gaat aanslaan. Een gezonde levende bast is groenig van kleur. Het aantal planten wat je moet kopen om een dichte haag te krijgen is afhankelijk van de hoogte van de planten die je aanschaft en de gewenste hoogte van de haag.

Nu één strekkende meter groene beukenhaag voor maar 84.99 link naar bol.com

Op een enkele rij plant je 4 tot 6 planten, de planten staan dan in onderstaande verhouding:

Beukenhaag enkele rij

Wil je een bredere haag, dan plant je een dubbele rij in het volgende patroon:

beukenhaag dubbele rij

unieketuinen.nl