haagbeuk

De Haagbeuk

De haagbeuk is geen echte beuk. Een haagbeuk staat bekend onder de wetenschappelijke naam Carpinus Betulus. In tegenstelling tot de beuk verliest de haagbeuk zijn blad in de winter.  

Hoe ziet een haagbeuk eruit?

Ze lijken erg op elkaar de haagbeuk en de beuk. Beide zijn er in boomvorm, haagvorm, leiboom of hoogstamleiboom.

Carpinus Betulus Boom

Haagbeuk, Carpinus Betulus is een boom die kan uitgroeien tot ruim 20 meter hoogte. Wanneer je de haagbeuk plant als haag, kun je de haag tussen de 80 centimeter en ongeveer 3 meter hoog laten worden. De vorm van de kroon van de boom is kegelvormig en naarmate de boom ouder wordt eirond. Haagbeukenbomen kunnen makkelijk 200 jaar oud worden. Carpinus Betulus is een inheemse boom, die als woordplant dient voor vogels en insecten, zoals de appelvink en de boomklever.

Leihaagbeuk

Een schermvorm of een leivorm van Carpinus Betulus zijn mogelijk. De vertakking van de haagbeuk (en de beukenhaag) zijn dicht, vandaar dat dit goed toe te passen is in lei of schermvorm. Wil je alleen in de zomer privacy en voor de winter wat meer licht, dan is de Carpinus een goed keuze. Met de grillige stam heb je een echte toevoeging van waarde in je tuin. Wil je ook in de winter de inkijk beperkt houden, kies dan voor een Fagus Sylvatica. Die houdt zijn verdorde blad, dit valt pas af, wanneer het jonge blad weer tevoorschijn komt. Let wel op dat de laatste wat kieskeuriger is qua grondsoort waar hij in geplant wordt.

Haagbeuk als leiboom kopen? Check deze Carpinus Betulus leiboom hoogte 340 cm met een omtrek van 16 cm voor 276 euro link naar bol.com.

Haagbeuk blad

Haagbeuk blad

Het blad van de Haagbeuk verschijnt in het voorjaar. Het is een frisgroen blaadje. De vorm is eirond en de afmeting van het blad is tussen de 6 en 10 centimeter. In de zomer blijft het blad frisgroen. Het doffe blad heeft duidelijk zichtbare nerven. In het najaar kleurt het blad geel tot goudgeel. Vervolgens valt het blad in de winter van de boom.

Haagbeuk snoeien

De haagbeuk als haag kun je het beste snoeien voor de langste dag van het jaar. Dit is voor 21 juni. De haagbeuk groeit in de zomer erg hard, dus wees niet zuinig met de snoei. Hij zal zich snel weer herstellen.

Zorg voor een goede voorbereiding: Trek kleding aan met lange mouwen en een lange broek, en zorg voor goed scherp gereedschap. Afhankelijk van de hoeveelheid haag die je moet snoeien, kun je aan snoeien met een snoeimes, een heggenschaar of een elektrische heggenschaar. Snoei nooit in de volle zon, maar kies een bewolkte dag of beter nog een bewolkte periode van dagen uit.

Snoeien doe je eigenlijk al vanaf de aanplant van je haagbeukhaag. Wanneer je je planten hebt geplant is het belangrijk om de toppen op een gelijk niveau te houden voor een strakke dichte haag. Hierdoor slaat de plant beter aan en vertakt hij beter, waardoor ook de onderkant mooi dicht groeit.

De haagbeuk als boom hoef je niet te snoeien, tenzij je dat zelf wenst. Het verwijderen van dode of afgebroken takken is wel noodzakelijk. Controleer je boom hierop na een periode van veel wind of stormachtig weer.

Haagbeuk of beukenhaag

Wat is nu precies het verschil tussen een haagbeuk en een beukenhaag.

  • Een beukenhaag is een haag van beuken. Een haagbeuk is een solitaire boom, die in een rij geplant kan worden en zo een haag van haagbeuken vormt.
  • De Beukenhaag, Fagus sylvatica is een boom die zijn verdorde blad vasthoudt in de winter en pas bij het ontstaan van het nieuwe jonge blad in het voorjaar dit verdorde blad laat vallen. Een haagbeuk verliest zijn blad in de winter.
  • Qua blad heeft de beukenhaag, Carpinus Betulus een duidelijkere nerf en minder glanzend frisser groen blad. Het blad van de beuk is glanzender en donkerder van kleur.
  • De haagbeuk loopt in het voorjaar eerder uit, dit kan soms wel enkele weken verschillen met de beuk(enhaag)
  • Een beuk(enhaag) is herkenbaar aan de beukennootjes
  • Een beuk heeft tussen de wortels bepaalde schimmels nodig, daarom moet je bij de aanplant zorgen dat er voldoende grond tussen de wortels blijft zitten. Zonder deze goede schimmels heeft de plant of boom een slechtere start met de gevolgen die daarbij horen.
  • Een haagbeuk groeit sneller dan een beuk
  • Haagbeuken zijn minder kieskeurig qua grondsoort, ze doen het goed op iedere vruchtbare grond. De beuk kan slecht tegen een natte of slechte bodem.

Haagbeuk planten

Het planten van de haagbeukhaag kun je het beste doen in de periode van november tot en met maart. In feite is het planten van een haagbeukhaag gelijk aan dat van de beukenhaag.

Je gaat als volgt te werk:

  1. Zorg voor een goed omgewoelde onkruidvrije strook
  2. Graaf een geul van ongeveer 50 cm breed en 50 centimeter diep (afhankelijk van of je planten met kale wortels gaat planten of vanuit een pot, bij de eerste heb je minder ruimte nodig)
  3. De planten staan graag in losse grond, dan kunnen ze makkelijk wortelschieten.
  4. Plant 1 rij met 3-5 of 6 planten per meter, afhankelijk van hoe groot je plantmateriaal is. Wil je een bredere haag, dan kun je ze om en om, links en rechts van het midden van de geul plaatsen, als het ware in 2 rijen.
  5. Bedek de wortels goed met de losse aarde, zodat de wortels niet uit kunnen drogen, de stam mag maximaal 5 centimeter verder onder de aarde komen staan, dan deze eerder stond. Als je goed kijk, kun je dit zien op de plant
  6. Druk de aarde voorzichtig aan met je voeten en zorg hierbij dat de planten goed recht staan.
  7. Besproei de jonge haagbeuken na de aanplant en houd dit het eerste jaar regelmatig bij.

Het is van belang dat je de planten zo snel mogelijk na levering plant of in ieder geval opkuilt, zodat de wortels van de plant niet uit kunnen drogen.

Wil je er zo weinig mogelijk werk aan hebben? Je kunt de haagbeukhaag ook ‘kant-en-klaar’ kopen, bijvoorbeeld deze 1 strekkende meter haagbeuk link naar bol.com.

Het planten van een haagbeuk als boom, doe je door een ruim plantgat te graven, zorg ervoor dat de bodem goed los is. Je plant hierin je boom met boompaal, om te zorgen dat de boom niet scheef gaat groeien. Zorg ervoor dat de aarde volledig de wortels bedekken bij het dichtmaken van het plantgat. Voor de hoogte van planten kun je de lijn  aanhouden, tot hoever de boom eerder in de grond heeft gestaan. Geef de boom vervolgens ruim water en houdt dit gedurende enkele weken/ maanden vol, afhankelijk van het jaargetijde.

Zorg ervoor dat voor het planten de kluit niet uitdroogt, dus plant zo snel mogelijk na levering van de boom, of kuil de boom anders op, totdat hij geplant wordt.

Carpinus Betulus soorten

Carpinus Betulus soorten

De inheemse loofboom heeft verschillende variëteiten, ondersoorten. De cultivars Carpinus Betulus ‘Fastigiata’, Carpinus betulus ‘Frans Fontaine’ en Carpinus Betulus ‘Columnaris’ zijn hier voorbeelden van.

Carpinus Betulus ‘Fastigiata’

Een haagbeuk met een smal piramidale kroonvorm, die naarmate de boom ouder wordt breder en eivormiger eindigt. De boom zal ongeveer 15 tot 18 meter hoog worden en is geschikt as laan of straatboom. Een andere naam die voor deze soort gebruikt wordt is de Carpinus Betulus ‘Pyramidalis’.

Bekijk hier een zuil haagbeuk laagstam van twee tot drie meter hoog link naar bol.com.

Carpinus Betulus ‘Frans Fontaine’

Een smallere vorm dan de ‘Fastigiata’ is de Carpinus Betulus ‘Frans Fontaine’. Bij deze smalle boom is de breedte ongeveer 3 meter van een 10 meter hoge boom. 10 meter is ook de gemiddelde hoogte van de ‘Frans Fontaine’ met een gemiddelde groeisnelheid.

Zuilhaagbeuk

Carpinus Betulus ‘Columnaris’ is de smalste soort onder de Carpinus Betulus soorten. Een erg traag groeiende soort die uiteindelijk een hoogte van 7 a 8 meter bereikt. De soort lijkt op de ‘Fastigiata’. Het verschil is dat hij smaller, minder snel groeit en minder hoog wordt.

Andere soorten Carpinus Betulus die in Nederland verkrijgbaar zijn, zijn onder andere de volgende:

  • Betulus ‘Purpurea’
  • Betulus ‘A. Beeckman’
  • Coreana
  • Japonica
  • Turczaninowii
  • Betulus ‘Pendula’
  • Betulus ‘Lucas’
  • ‘Cordata’
unieketuinen.nl