aster

Aster en Herfstaster, van bloei tot verzorging

Een herfstaster brengen kleur en leven in je herfsttuin. Maar wat maakt ze anders dan de gewone aster? In dit artikel duiken we dieper in op de wereld van asters en herfstasters, van hun bloei tot de juiste verzorging en de verschillende soorten die je kunt ontdekken.

Aster bloem

De asterbloem, die vaak verward wordt met de herfstaster is een prachtige bloem die bekend staat om zijn stralende kleuren en aantrekkelijke verschijning. Deze vaste plant bloeit in de late zomer en herfst, waardoor het een geweldige keuze is voor wie nog kleur in de tuin wil wanneer andere bloemen al zijn uitgebloeid.

Winterhard

Een van de grootste voordelen van asters, inclusief herfstasters, is hun winterhardheid. Ze kunnen de koude temperaturen trotseren en zelfs bloeien wanneer er wat vorst in de lucht zit. Dit maakt ze ideaal voor tuiniers die het hele jaar door van bloemen willen genieten.

Standplaats

Herfstasters gedijen het beste in goed doorlatende grond en met voldoende zonlicht. Ze houden van de zon en presteren het beste wanneer ze minstens 6 uur per dag zon krijgen. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is, omdat deze planten gevoelig zijn voor wortelrot.

Herfstaster snoeien

Snoeien is essentieel om herfstasters gezond te houden. Het is het beste om ze in het voorjaar tot ongeveer de helft van hun hoogte terug te snoeien. Dit bevordert niet alleen een compacte groei, maar ook een weelderige bloei in de herfst.

Soorten Asters

Er zijn verschillende soorten van dit leuke bloemetje om uit te kiezen, elk met zijn eigen unieke kenmerken en aantrekkingskracht. Hier zijn enkele van de meest populaire:

Aster divaricatus

Aster divaricatus, ook wel bekend als de White Woodland Aster, is een charmante varieteit die zich onderscheidt door zijn prachtige witte bloemen. Deze soort gedijt goed in gedeeltelijke schaduw en biedt een elegante uitstraling aan schaduwrijke delen van de tuin. De witte bloemen met geelachtig hartje bloeien in de late zomer en herfst en rekken vlinders en bijen aan. De Divaricatus kan een hoogte bereiken van ongeveer 45 tot 60 centimeter en is een uitstekende keuze voor natuurtuinen en schaduwrijke borders.

Aster chinensis

Aster chinensis of de chinese aster, is een veelzijdige astersoort die een breed sscala aan kleuren biedt, waaronder roze, paars en blauw. Deze planten kunnen tot 90 centimeter hoog worden en hebben talloze bloemhoofdjes die een opvallende aanvulling vormen op elke tuin. Ze bloeien in de late zomer en herfst en gedijen het beste in volle zon tot lichte schaduw. Chinese asters zijn geweldige snijbloemen en kunnen ook in potten worden gekweekt.

Aster novi belgii

Aster novi belgii, ook wel de Nieuw Belgie aster genoemd, staat bekend om zijn heldere blauwe bloemen die een echt herfstkleuren spektakel laten zien. Deze novi belgii kunnen tot 1 meter hoog worden en vormen dichte, bossige struiken. Ze gedijen in de volle zon en vereisen goed doorlatende grond. Deze varieteit trrekt vlinders aan en is een prachtige aanvulling op de herfsttuin.

Aster ageratoides

Aster Ageratoides, ook wel de Woodland Aster genoemd, is een inheemse astersoort met een natuurlijke uistraling. De kleine witte bloemen lijken op madeliefjes en verschijnen in overvloedige clusters. Deze Ageratoides zijn zeer winterhard en gedijen goed in vochtige, goed doorlatende grond. Ze zijn een geweldige keuze voor tuinen met natuurlijke begroeiing en bieden een informele en wilde uitstraling.

Aster alpinus

Aster alpinus, de Alpine aster, is een laag groeiende soort die perfect is voor rotstuinen en borders. Ze produceren bloemen in een reeks kleuren, waaronder paars, roze en blauw. Deze Alpinus bloeien vroeg in de herfst en vormen compacte dichte matten. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en vragen niet veel onderhoud. De alpinus voegt een vrolijke noot toe aan elke herfsttuin.

Aster dumosus

Aster dumosus staat bekend om zijn compacte groeiwijze en overvloedige bloemen. Ze produceren bloemhoofdjes in verschillende kleuren, waaronder wit, roze en paars. De Dumosus zijn perfect voor borders en bloembedden en vereisen regelmatig snoeien om hun vorm te behouden. Ze bloeien in de late zomer en herfst en trekken vlinders aan.

Aster frikartii monch

Aster frikartii monch is een favoriet onder tuiniers vanwege zijn opvallende lavendelblauwe bloemen. Deze soort kan tot 1 meter hoog worden en bloeit in de late zomer en herfst. Ze gedijen goed in volle zon en goed doorlatende grond. De bloemen van Frikartii monch hebben een aangename geur en kunnen ook als snijbloemen worden gebruikt.

Herfstaster kopen

Wil je herfstaster toevoegen aan je tuin? Ze zijn verkrijgbaar bij tuincentra en online plantenwinkels, kijk hieronder voor een aantal leuke aanbiedingen online. Zorg ervoor dat je hierbij let op de specifieke variëteit en zorginstructies voor de herfstaster die je kiest.

Met deze informatie heb je een goed overzicht van deze leuke vaste plant. Zijn prachtige bloemen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook gemakkelijk te verzorgen. Plant ze in je tuin en geniet van een kleurrijke nazomer.

unieketuinen.nl