Acer Palmatum, de 10 mooiste soorten

Acer Palmatum, de 10 mooiste soorten

Een opvallende soort onder de esdoorn soorten is de Japanse Esdoorn, de Acer Palmatum. Dit is een aparte esdoorn groep met enorm veel verschillende cultivars. Het blad is meestal handvormig en diep ingesneden. De bladkleur varieert van alle kleuren groen, naar alle kleuren rood, licht, donker, oranje, geel, bont, qua vorm zijn ze erg sierlijk. De vorm van de boom is vaak meerstammig of een boom met een waaiervormige kroon. De Japanse esdoorn staat het liefst in de halfschaduw om kans op verbranding te voorkomen. Qua grondsoort heeft de Japanse esdoorn een voorkeur voor goed doorlatende humeuze zandgrond die niet te droog is. 

Acer palmatum

De Acer palmatum of Japanse esdoorn is een langzaam groeiende solitaire boom of meerstammige boom. De hoogte kan tot 8 meter bereiken en vaak kan hij net zo breed worden. Het handvormige blad met 5 tot 7 lobben is groen en verkleurt in het najaar naar purperbruin. De acer palmatum kan ook als bonsaiboompje worden gekweekt. Omdat ze langzaam groeien zijn ze ook in een pot te houden. In het artikel De Japanse tuin, van ontwerp tot beplanting lees je hoe je een geheel Japanse tuininrichting ontwerpt, dit kan uiteraard niet zonder de Japanse Esdoorn. Ook langs vijverranden is het prachtig om een breed uitgewaaierde vorm te planten die de Japanse Esdoorn kenmerkt.

Een Acer Palmatum hoeft niet gesnoeid te worden, alleen wanneer je dit wenst om de vorm te corrigeren. Haal wel de dode takjes weg. Hoe je de Acer Palmatum snoeit lees je in het artikel Japanse esdoorn, de blikvanger in je tuin.

Van de ruim 200 ondersoorten in de Japanse Esdoorn collectie wil ik je laten kennismaken met de volgende:

Acer Palmatum Atropurpureum

Acer Palmatum ‘Atropurpureum’

Deze esdoorn is de rode variant van de Acer Palmatum. De eigenschappen van de kleine of meerstammige boom zijn gelijk. Het is een langzaam groeiende tuinplant met een grillige structuur. Goed toe te passen als solitair in elke tuin. Het blad van de Acer Palmatum ‘Atropurpureum’ is zogezegd rood en in het najaar verkleurt het naar purperrood.

Acer Palmatum ‘Bloodgood’

Deze cultivar dan de Japanse esdoorn is een opgaand groeiende esdoorn. De bladeren zijn zeer donkerrood gekleurd. In de schaduw blijven de bladeren lichter van kleur. Het blad houdt de gehele periode dezelfde kleur met een schitterende herfstverkleuring. De ‘Bloodgood’ krijgt iets meer dan gemiddeld te maken met dode takken, deze kun je gerust wegsnoeien in de periode van juli tot en met augustus. 

Acer Palmatum ‘Dissectum’

De ‘Dissectum’ is een bladverliezende sierheester met een langzaam groeiende, breed uitwaaierende vorm. De heester wordt breder dan hij hoog wordt, de hoogte is in volwassen vorm circa 150 centimeter. Het fijne diep ingesneden blad is in de zomer frisgroen en verkleurt in het najaar naar oranjegeel.

Acer Palmatum ‘Garnet’

Een mooie Japanse Esdoorn die in de breedte groeit. Lijkt op de ‘Dissectum’ maar dan met rood diep ingesneden blad. De kleur rood van het blad is donker tot zwartrood. In het najaar krijgt het blad een oranjerode kleur. Een mooie brede solitaire heester. Net als alle Acer Palmatums is ook deze goed winterhard in ons klimaat.

Acer Palmatum ‘Sango Kaku’

Een langzaam groeiende heester onder de Japanse Esdoorns. Deze soort valt op met zijn mooie rode twijgen, die oranjerood van kleur zijn. Ook in de winter behoudt de soort daarmee zijn decoratieve waarde. Het blad is frisgroen wat een mooi contrast geeft met de rode twijg. In het najaar verkleurt het blad naar oranje.

Acer Palmatum Orange Dream

Acer Palmatum ‘Orange Dream’

In het voorjaar begint het blad met een spectaculaire oranje kleur. Vervolgens kleurt het blad zalm, geel naar frisgroen in de zomer. In de herfst is de kleur weer verandert naar geel. De plant staat het liefst in een wat zure humusrijke grondsoort. De hoogte van de volwassen plant is 250 cm.

Acer Palmatum ‘Fireglow’

Japanse esdoornsoort die rood blijft. In de herfst verkleurt hij naar felrood. De hoogte die de soort kan bereiken ligt tussen de 2 en 3 meter. De plant is goed in een flinke pot te houden of te kweken als een soort ‘op stam’.

Acer Shirasawanum

Een japanse esdoorn met een opmerkelijk geel blad en een prachtige oranjerode herfstkleur. Het jonge blad groeit met rode groeipunten, waarna het geel verkleurt.  Het is een zogenaamde gouden vollemaans esdoorn. Er zijn varieteiten zoals de Acer Shirasawanum ‘Aureum’,  Acer Shirasawanum ‘Jordan’ en Acer Shirawasanum ‘Autumn Moon’. Het is een goed winterharde soort.

Acer Palmatum ‘Koto-no-ito’

Een van de kleiner blijvende esdoorn soorten. Het bijzondere lijnvormige blad draagt bij aan de decoratieve waarde van deze variant. De bladkleur is groen, in het najaar verkleurt het blad naar geel-oranje.

Acer Palmatum ‘Wilson’s Pink Dwarf’

Een kleine Japanse Esdoorn met een roze uitlopend blad. In de Zomer verkleurt het blad naar groen met zalmkleurige punten. In het najaar krijgt het blad een rode tot roodbruine herfstkleur. De heester staat graag op een beschutte plek in de halfschaduw en is goed winterhard.

unieketuinen.nl