Hoe kom ik van slakken af

Hoe kom ik van slakken af? 8 tips

[automatic_table_of_contents heading_title=”h2″][/automatic_table_of_contents]

Leuk, zo’n slak in de tuin, maar als je tuin een slakken paradijs wordt, dan is het al gauw het einde van jouw florerende moestuin of je prachtig bloeiende hosta’s.

Eigenlijk zijn slakken heel nuttig. Ze ruimen dood materiaal op en voegen deze als voedingsstof toe aan de bodem. Daarnaast zijn ze een lekkernij voor onder andere egels, muisjes, vogels, kikkers en sommige insecten. Zijn ze klaar met het opruimen van je tuin, dan beginnen ze aan je mooie plantjes en dat is nou net het moment dat de meeste tuinliefhebbers slakken liever zien gaan dan komen.

De slak

Waarom eet een oen nooit mosselen in het weekend? Omdat het weekdieren zijn, haha. Met deze mop werd ik op de basisschool doodgegooid. Maar goed, dit geldt dus ook voor de slak. De slak is het enige weekdier dat op het land leeft. Best bijzonder eigenlijk.

Voortplanting slak

De slak heeft een bijzondere manier van voortplanting. De meeste slakken zijn hermafrodiet. Dat wil zeggen dat ze tweeslachtig zijn en dus zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen heeft. Er zijn een paar soorten die zichzelf kunnen bevruchten, maar de meeste niet. Als twee slakken paren dan worden ze beide tegelijk bevrucht. De paring gebeurt doorgaans in de ochtend.

Slakken vinden elkaar door het slijmspoor te volgen. Als ze elkaar gevonden hebben, dan gaan ze lekker tegen elkaar aan liggen en elkaar betasten met hun voelhorens. Een paring kan uren duren.

Slakken eitjes

Na de paring worden de bevruchte eitjes eerst ontwikkeld in het lichaam van de slak. Na een paar weken graaft de slak een kuiltje en verstopt hij de eitjes in de grond of onder bladeren of stenen. Hij legt een paar groepjes met 20 tot 30 eitjes en bedekt deze met grond. De eitjes van de slak zijn piepklein, slechts enkele millimeters in doorsnede en meestal doorzichtig.

Hoe worden slakken geboren?

Hoe worden slakken geboren?

Na een week of twee tot drie komen de eitjes uit. Ze lijken dan al vaak een beetje op hun ouders. Na nog een paar weken komen de slakken boven de grond. Ze hebben dan een doorschijnende schelp. Zie je wel eens mini slakjes met een doorschijnend schelpje? Dat zijn dus baby’s.

Hoe oud wordt een slak?

De meeste slakken leven ongeveer twee jaar. Enkele grotere soorten kunnen wel acht jaar oud worden. De wijngaardslak is de landslak die het langste leeft, hij kan wel 25 jaar oud worden.

Is een slak een insect?

Nee, de slak is dus geen insect, het is een weekdier.

Slakken tanden

Wie heeft er meer tanden? De slak of een haai? De slak dus! Een gemiddelde tuinslak heeft meer dan 14.000 tanden. Je leest het goed; 14 duizend tanden. De tanden van de slak staan in rijen van 100 op hun tong en zijn zo klein, dat ze geen gevaar voor de mens vormen. Een tand is ongeveer 1 millimeter lang en super sterk.

Heeft een slak ogen?

Heeft een slak ogen?

Op de kop van de slag zitten twee tentakels en daarbovenop zitten inderdaad de ogen van de slak (dus de cartoons kloppen). Niet alle slakken hebben ogen en degene die ze wel hebben kunnen er niet bijzonder goed mee zien. Meestal kunnen ze alleen licht waarnemen.

De slak ‘ziet’ het meeste met de tasters die onder de ogen zitten. Deze tasters zijn korter dan de tentakels waar de ogen op zitten en worden gebruikt om onder andere te ruiken, te voelen en te navigeren.

Hoeveel poten heeft een slak?

Deze vraag komt wel eens terug in een quiz. Bij deze het antwoord; de slak heeft geen poten. De slak heeft een soort grote voetzool. Door deze voetzool samen te trekken en weer uit te strekken kan hij vooruit bewegen.

Wat eten slakken?

De slak is een echte alleseter. Ze eten dood organisch materiaal, plantjes en zelfs kleine diertjes.

Slakken bestrijden

Slakken kunnen veel schade aanrichten in je tuin, ze eten gaten in de bladeren van je mooie planten. Het zijn vooral de naaktslakken die de schade aanrichten. Ze voelen zich helemaal thuis op vochtige, schaduwrijke plekken en eten het liefst jonge, frisse groene blaadjes. Gelukkig is het niet moeilijk om ze te bestrijden. Hieronder bespreek ik een aantal methodes.

Slakken bestrijden met azijn

Slakken kunnen absoluut niet tegen azijn. Vul een plantenspuit met 1/3 schoonmaakazijn en 2/3 water en spuit dit op de slakken die op de bladeren zitten. Dit is een effectieve, maar zeer dieronvriendelijke methode om deze beestjes te bestrijden.

Aaltjes tegen slakken

Je kunt aaltjes inzetten om naaktslakken te bestrijden. Deze methode wordt vaak gebruikt door professionele kwekers. Het grootste deel van de naaktslak populatie zit in de grond. Van nature zitten aaltjes al in tuingrond, maar helaas te weinig om een flinke plaag te bestrijden. Daarom kun je extra aaltjes kopen om de natuur een handje te helpen.

De aaltjes gaan na uitzetting direct op zoek naar hun prooi en dringen deze binnen. Daardoor gaan de slakken dood.

Deze methode is biologisch en milieuvriendelijk en volledig onschadelijk voor de rest van je tuin. Je kunt dit met een gerust hart gebruiken in je moestuin of bij andere eetbare planten.

Knoflook tegen slakken

Knoflook is een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel tegen slakken. Het is dodelijk voor de meeste slakken en als het niet dodelijk is, dan vermindert het op zijn minst de eetlust. Koop twee knoflookbollen en kneus en plet deze (ja, de hele bol). Breng 1 liter water aan de kook en voeg de knoflook toe. Laat dit mengsel afkoelen en zeef het met een fijne zeef, of bijvoorbeeld een pantykous. Bewaar het knoflooksap in een afsluitbare fles voor toekomstig gebruik. Voor de behandeling van je planten voeg je twee grote eetlepels van je knoflooksap toe aan 1 liter water. Doe dit bijvoorbeeld in een plantenspuit en bespuit je planten. Herhaal deze behandeling om de twee weken.

goudsbloem

Planten tegen slakken

Ben je er helemaal klaar mee? Plant dan planten waar slakken een hekel aan hebben, zoals goudsbloem, anjer, viooltjes, varens, lavendel en kruiden zoals knoflook, salie en tijm.

Koffiedik tegen slakken

Bescherm je planten door er koffiedik of een ander product omheen te strooien. Dit koffiedik maakt een barrière waar slakken niet graag overheen kruipen. Ze hebben een hekel aan droge en scherpe producten. Naast koffiedik kun je ook cacaodoppen, grind, zaagsel, sparrennaalden, fijngemaakte eierschalen of hulstbladeren gebruiken.

merel

Welke vogels eten slakken?

Slakken hebben veel natuurlijke vijanden. Egels, kikkers, padden zijn onder andere gek op een hapje slak. De grootste vijand van de slak is de merel. Merels vangen een slak en timmeren de huisjes stuk op een steen, muurtje of een kei en smullen daarna de inhoud op. Een merel is dol op een rommelige, natuurlijke tuin met veel dichte struiken en heggen. Dus lok merels naar je tuin door hem iets minder netjes te maken. Naast merels eten ook kauwen, kraaien en eksters graag een slakje. Lees hier meer over het vogelvriendelijk maken van je tuin.

Slakken vangen met paneermeel

Een andere methode om slakken te bestrijden is om ze te vangen en ergens anders uit te zetten. Slakken zijn dol op paneermeel. Strooi aan het begin van de avond een aantal hoopjes paneermeel in je tuin. Na een uurtje komen hier allerlei slakken op af. Vang ze en zet ze ergens anders weer uit (niet in je tuin bijvoorbeeld).

Zout op slak

Dit is een echte slak kwelling. Zout op de slak gooien. Met stip de meest dieronvriendelijke manier om een slak te doden. De slak wordt door het zout langzaam weggevreten, omdat het zout al het water uit de slak onttrekt. Niet doen dus.

Slakken in de tuin

We hebben hierboven al besproken hoe je het beste slakken in je tuin kunt bestrijden. Nou hoef je niet direct in paniek te raken bij het zien van een enkele slak, pas als je ziet dat je planten schade van de slak ondervinden, dan zou ik actie gaan ondernemen.

hosta

Hosta slakken

Hosta’s zijn zeer geliefd bij slakken. Vooral de hosta’s met dunne bladeren zijn favoriet, de hosta’s met wat dikkere bladeren zijn ietsje beter bestand tegen de slak, maar zeker niet helemaal immuun. Het zijn vooral naaktslakken die gaten in de hosta veroorzaken. Bescherm je hosta’s door er materiaal omheen te strooien waar ze niet graag overheen kruipen of kies een bestrijdingsmethode die beter bij je past.

Afrikaantjes slakken

Wil je graag slakken vangen? Plant dan afrikaantjes in je tuin. De slak is dol op deze plantjes en komen hier op af. Dus houdt je afrikaantjes in de gaten en vang ze met de hand of een tang. Zet daarna je vangst ergens anders uit.

Dahlia slakken

Slakken houden vooral van de jonge dahliablaadjes. Dus wees extra alert als ze net boven de grond uitkomen.

Slakken in hortensia

Als er echt geen andere lekkere hapjes in je tuin zijn, dan zal de slak aan je Hortensia’s beginnen. En ze eten het liefst een hortensia waar al iets mee aan de hand is, eentje met zachte bladeren. Een hortensia kan zachte bladeren krijgen door te weinig water, onvoldoende zon, een ziekte of aantasting door insecten.

Slakken in mijn moestuin

Slakken in mijn moestuin

Ja, een moestuin is natuurlijk een waar paradijs voor slakken. Je kan vier dingen doen om slakken in je moestuin te bestrijden. Je kunt de ze weglokken, dus ergens anders een nog lekkerder hapje planten. Je houdt ze tegen, door barrières te maken van materiaal waar de slak niet graag overheen loopt. Je maakt ze dood, door bijvoorbeeld bestrijding met aaltjes of knoflook. Of je maakt je moestuin onaantrekkelijk voor slakken. Dit onaantrekkelijk maken kun je bijvoorbeeld doen door kruiden in je moestuin te planten waar ze een hekel aan hebben, zoals munt, venkel, knoflook, goudsbloemen en tijm.

Lavendel slakken

Ook aan lavendel hebben slakken een grondige hekel. Ze vinden het gewoon te sterk ruiken en blijven er graag bij uit de buurt. Plant dus lavendel naast bijvoorbeeld hosta’s of andere planten die je graag wil beschermen en de slakken blijven uit de buurt.

Kun je slakken uit de tuin eten?

Ja, je kunt de slakken uit je tuin opeten, maar het is nou niet echt een culinair hoogstandje. Wil je het echt proberen? Vang dan een slak en laat hem even leven zodat hij alle afvalstoffen kan uitscheiden en zijn darmen leeg zijn. Zodra de uitwerpselen wit zijn, zijn de darmen leeg en is hij klaar om te eten. Verwijder de ingewanden en bak of kook de slak. Smakelijk eten.

Hond eet slak

Hond eet slak

Heeft jouw hond een slak gegeten? Raadpleeg dan je dierenarts en ontworm je hond direct. Kies bij voorkeur een wormenmiddel dat zowel effectief is tegen larven als tegen de volwassen vorm van longwormen.

Zijn slakken giftig voor honden

De slak zelf is niet giftig, maar een slak kan gastheer zijn van verschillende parasieten die op hun beurt wel giftig zijn voor honden. Ook het slijm van een slak kan je hond besmetten. Wees dus alert!

Naast slakken zijn er ook planten die giftig zijn voor honden. Meer hierover lees je in het artikel Giftige planten voor honden en katten.

unieketuinen.nl