Anjer, een overzicht met de 11 mooiste soorten

Er zijn echt bizar veel soorten anjers, wel tussen de 320 en 600 soorten! De anjer is een meerjarige kruidenachtige plant met smalle grijsgroene of blauwgroene bladeren. In een enkel geval is de anjer eenjarig. De anjer heeft een opvallende bloem in talloze felle kleuren. In het wild zijn de bloemen prachtig paars roze van kleur, maar de gekweekte variant is ook in het rood, wit, geel, groen, zalm en zelfs tweekleurig. De anjer bloeit in mei en juni en komt in heel Europa en Azië voor. De anjer wordt vooral in Frankrijk geweekt.

De meeste Dianthus soorten hebben een bodem bedekkende groeiwijze en zijn perfect om te planten langs paden en voorin in je border. De anjer is een vaste, winterharde, plant en ook mooi wintergroen. De anjer is over het algemeen perfect voor in de rotstuin.

Naast bodembedekkers zijn er ook hogere soorten. De Dianthus Barbatus bijvoorbeeld, die kan wel tot 70 centimeter hoog worden.

Anjer bloem

De bloem van de anjer kent vele vormen, zo heb je anjers met enkelvoudige bloemen en trosanjers. De anjer heeft opvallende bloemblaadjes, met ronde, gekartelde of gefranjerde randen. Het is een licht geurende bloem. De bloemkelk van de anjer is buisvormig, vijftallig en aan de oorsprong is hij omringd door twee, vier of zes brede dekbladeren. De bloem heeft tien meeldraden en twee stampers.

Anjer betekenis

In het algemeen staat de anjer symbool voor verlangen, hartstocht en romantiek. De symbolische betekenis van de anjer verschilt per kleur. Zo staat de witte anjer bekend als de ‘vrijwilligersbloem’. Hij staat voor verzet en voor respect en waardering voor veteranen.

De lichtrode anjer staat op zijn beurt weer voor bewondering en de donkerrode anjer is symbool voor liefde en genegenheid. De groene anjer staat in Ierland symbool voor Sint Patricks Day.

Dianthus

De botanische naam voor de Anjer is Dianthus. Deze naam is afgeleid van dios, god en anthos, bloem. Dianthus komt uit de familie Caryophyllaceae, de anjerfamilie, en kent vele ondersoorten. Hieronder noemen we de bekendste voor je op.

Duizendschoon

duizendschoon, Dianthus Barbatus
Nederlandse naam Duizendschoon
Wetenschappelijke naam Dianthus barbatus
Type plant Vaste plant
Bloemkleur Gemengd
Bladkleur Groen
Bloeitijd Juni/Juli
Standplaats Zon
Wintergroen Ja
Hoogte 70cm

De botanische naam van Duizendschoon is Dianthus Barbatus. Duizendschoon is een prachtige hoge anjer. Het is een vaste plant die ongeveer 70cm hoog wordt. De bladeren zijn groen en ongeveer 30cm hoog. De bloeitijd van de Dianthus Barbatus is juni tot en met juli.

Duizendschoon blijft de hele winter groen en is zeer geschikt voor een tuin op het zuiden. Hij staat graag op een zonnige, warme plek met rijke grond. En het is de perfecte plant voor in je border. Hij combineert prachtig bij vele andere planten.

In de winter is het verstandig de Dianthus Barbatus te beschermen tegen overvloedige regen (of sneeuw). In de zomer moet je erop letten dat hij niet uitdroogt. Geef hem dus regelmatig wat water in een droge periode.

Duizendschoon woekert niet.

Duizendschoon kopen? Check hier een Duizendschoon Dubbelbloemige zadenMix op de website van bol.com.

Duizendschoon zaaien

Je kunt duizendschoon het beste in juni of juli zaaien. Je zaait duizendschoon dan direct in de tuin. Duizendschoon is een tweejarige plant, dus hij zal eerst een jaar groeien en dan in de lente daarop bloeien. Dus als je hem dit jaar in juni of juli zaait, dan bloeit hij volgende lente.

Elk jaar daarna gaat je plant weer gewoon bloeien. Hij groeit weer op vanaf de wortels, die overleven de winter namelijk gewoon. De bloeitijd is dan gewoon ieder voorjaar.

Ruige anjer

ruige anjer, Dianthus armeria
Nederlandse naam Ruige anjer
Wetenschappelijke naam Dianthus armeria
Type plant Éénjarige plant
Bloemkleur Roze/Rood
Bladkleur Groen
Bloeitijd Juli/Augustus
Standplaats Zon, halfschaduw
Wintergroen Nee
Hoogte 45cm

De ruige anjer is de een van de weinige eenjarige planten uit de anjerfamilie. De wetenschappelijke naam van de ruige anjer is Dianthus armeria. Het plantje bloeit van juli en augustus en heeft kleine roze of rozerode bloemetjes. De plant wordt ongeveer 45cm hoog.

In tegenstelling tot de meeste andere anjer soorten hoeft de ruige anjer niet in de volle zon geplaatst te worden. Hij gedijt ook prima in de schaduw van een struik of boom.

In Nederland is de ruige anjer een zeldzame verschijning, je ziet hem steeds minder in de natuur.

Prachtanjer

Prachtanjer, Dianthus superbus
Nederlandse naam Prachtanjer
Wetenschappelijke naam Dianthus superbus
Type plant Vaste plant
Bloemkleur Roze
Bladkleur Groen
Bloeitijd Juni/Juli
Standplaats Zon
Wintergroen Ja
Hoogte 60cm

De wetenschappelijke naam voor de prachtanjer is Dianthus superbus. Deze Dianthus superbus bloeit van juni tot en met juli en heeft prachtige roze bloemen. Het is een vaste plant die ongeveer 60cm hoog wordt.

De prachtanjer blijft de hele winter groen en is zeer geschikt voor een tuin op het zuiden. Hij staat graag op een zonnige en warme plek. Je kan de Dianthus superbus in de border zetten, hij is makkelijk te combineren met andere planten.

Let erop dat je de prachtanjer in de winter beschermt tegen veel regen (of sneeuw). In de zomer daarentegen, is het belangrijk dat je zorgt dat hij niet uitdroogt. De Dianthus superbus blijft maar enkele jaren echt mooi, dus vergeet niet hem op tijd uit te zaaien zodat je geen gaten in je tuin krijgt.

Steenanjer

Steenanjer, Dianthus deltoids
Nederlandse naam Steenanjer
Wetenschappelijke naam Dianthus deltoides
Type plant Vaste plant
Bloemkleur Roze
Bladkleur Groen
Bloeitijd Juni/Juli
Standplaats Zon
Wintergroen Ja
Hoogte 20cm

Ook bekend onder de wetenschappelijke naam Dianthus deltoids, de steenanjer. De dianthus deltoids bloeit van juni tot en met juli en heeft prachtige roze bloemen. De hoogte van deze steenanjer is ongeveer 20 centimeter en het is een echte rotstuinplant.

Plaats de steenanjer op een zonnige plek in een matig voedselrijke bodem. Het is een onderhoudsvriendelijk plantje en groeit bodembedekkend. Perfect voor in de border.

Op zoek naar een steenanjer? Check deze Dianthus Deltoides ‘Splendens’, Steenanjer in een pot van 9x9cm eens (link naar bol).

Kartuizen anjer

Kartuizen anjer, Dianthus carthusianorum
Nederlandse naam Kartuizer anjer
Wetenschappelijke naam Dianthus carthusianorum
Type plant Vaste plant
Bloemkleur Roze, Rood
Bladkleur Groen
Bloeitijd Juni/Juli
Standplaats Zon
Wintergroen Ja
Hoogte 70cm

Dianthus carthusianorum is de wetenschappelijke naam van de kartuizen anjer. De Dianthus carthusianorum bloeit van ongeveer juni tot en met juli en heeft karmijnrode bloemen. Het is een vaste plant die ongeveer 70cm hoog wordt.

Zet hem op een zonnige, warme plek in je tuin, dan komt hij het beste tot bloei. De kartuizen anjer is perfect voor in de border, want hij laat zich prima combineren met andere planten.

Bescherm de Dianthus carthusianorum in de winter tegen teveel regen of sneeuw en let er in de zomer op dat hij niet uitdroogt. Meer hoef je eigenlijk niet te doen. De kartuizen anjer woekert bijna niet. Super praktisch dus.

Tuinanjer

Tuinanjer, Dianthus caryophyllus
Nederlandse naam Tuinanjer
Wetenschappelijke naam Dianthus caryophyllus
Type plant Vaste plant
Bloemkleur Gemengd
Bladkleur Grijs
Bloeitijd Mei/Juni
Standplaats Zon
Wintergroen Ja
Hoogte 25cm

De tuinanjer is ook bekend onder de botanische naam Dianthus caryophyllus. De kleur van de bloemen van de tuinanjer is gemengd en hij bloeit in mei en juni. Het plantje wordt ongeveer 25cm hoog. Snoei na de bloei de plant een stukje terug en je hebt kans dat er nog een tweede bloei ontstaat.

De Dianthus caryophyllus is een bodembedekkende plant en staat graag op een zonnige plek.

Zaden van de tuinanjer vind je hier op de website van bol.com.

Dianthus pink kisses

De tuinanjer ‘pink kisses’ wil ik nog graag even apart noemen. Deze cultivar is geschikt als zowel tuinplant als kamerplant en heeft zelfs awards gewonnen! De Dianthus Pink Kisses bloeit rijk en wel maandenlang met prachtige tweekleurige bloemen. Het blad is blauwgroen. De eerste bloei is van maart tot en met juni en hij kan doorbloeien tot oktober.

Dianthus pink kisses is redelijk winterhard en staat graag op een zonnige plek in droge tot normaal vochtige grond. Geef hem één keer per maand wat plantenvoeding om lang te kunnen genieten van deze prachtige plant.

Chinese anjer

Chinese anjer, Dianthus chinensis
Nederlandse naam Chinese anjer
Wetenschappelijke naam Dianthus chinensis
Type plant Een-tweejarig
Bloemkleur Roze, Rood
Bladkleur Groen
Bloeitijd Juni/Juli
Standplaats Zon
Wintergroen Nee
Hoogte 35cm

De botanische naam voor de Chinese anjer is Dianthus chinensis. De Dianthus chinensis heeft roze tot rode bloemen en bloeit van juni tot en met juli. Het is een tweejarige plant die ongeveer 35cm hoog wordt.

De Dianthus chinensis houdt van een zonnige standplaats, zoek een lekker warm plekje voor hem uit dus. Zorg er wel voor dat de bodem niet te droog wordt, daar kan hij niet zo goed tegen. Je kunt hem ook in potten en bloembakken plaatsen.

Alpenanjer

Alpenanjer, Dianthus alpinus
Nederlandse naam Alpenanjer
Wetenschappelijke naam Dianthus alpinus
Type plant Vaste plant
Bloemkleur Roze, Rood
Bladkleur Groen
Bloeitijd Juni/Juli
Standplaats Zon
Wintergroen Ja
Hoogte 10cm

De wetenschappelijke naam van de Alpenanjer is Dianthus alpinus. De alpenanjer bloeit van juni tot en met juli met prachtige rozerode bloemen. Deze vaste plant wordt ongeveer 10 centimeter hoog en is ideaal voor in je border.

De dianthus alpinus is winterhard en blijft ook in de winter mooi groen. We adviseren wel de grond in de winter goed droog te houden, als hij natte wortels krijgt en het gaat vriezen, dan kunnen de wortels, en uiteindelijk ook de plant, kapot vriezen.

De alpenanjer staat graag op een zonnige plek in een kalkhoudende grond. In het voorjaar en najaar is het verstandig de grond licht vochtig te houden.

De dianthus alpinus is een bodembedekker en combineert goed met andere planten.

Grasanjer

grasanjer, Dianthus plumarius
Nederlandse naam Grasanjer
Wetenschappelijke naam Dianthus plumarius
Type plant Vaste plant
Bloemkleur Roze, Paars, Wit
Bladkleur Blauwgroen
Bloeitijd Mei t/m Augustus
Standplaats Zon, halfschaduw
Wintergroen Ja
Hoogte 30cm

De botanische naam van de grasanjer is Dianthus plumarius. Deze anjer is een snelgroeiende, groenblijvende anjer. Hij bloeit met mooie gefranjerde bloemen in de kleuren roze, wit en paars. Ook de Dianthus plumarius houdt van een lekker zonnige standplaats en is perfect voor in je border.

De grasanjer is een bodembedekkend plantje met sprietachtige blauwgroene blaadjes. Hoewel hij winterhard is, moet je er in de winter toch op letten dat hij nat staat. Daar kunnen de wortels namelijk slecht tegen.

Grasanjer kopen? Bekijk hier eens een mooie Dianthus Doris (bol.com).

Geuranjer

geuranjer, Dianthus kahori
Nederlandse naam Geuranjer
Wetenschappelijke naam Dianthus kahori
Type plant Vaste plant
Bloemkleur Roze
Bladkleur Blauwgroen
Bloeitijd Mei t/m Oktober
Standplaats Zon
Wintergroen Ja
Hoogte 40cm

Zoals al de naam al zegt is de geuranjer bekend om zijn heerlijk geurende bloemen. De wetenschappelijke naam van de geuranjer is Dianthus kahori. De Dianthus kahori bloeit met prachtige dieproze bloemen. Als je de geuranjer begin juli terugsnoeit, dan kun je in september en oktober genieten van een tweede bloei.

De geuranjer staat graag in de volle zon en is goed winterhard. Let er wel op dat hij in de zomer niet te droog komt te staan. In de winter mag de grond zeker niet te nat zijn, daar gaat de plant aan kapot.

Rotsanjer

rotsanjer, Dianthus gratianopolitanus
Nederlandse naam Rotsanjer
Wetenschappelijke naam Dianthus gratianopolitanus
Type plant Vaste plant
Bloemkleur Roze, Rood
Bladkleur Grijs
Bloeitijd Mei/Juni
Standplaats Zon
Wintergroen Ja
Hoogte 25cm

De wetenschappelijke naam van de rotsanjer is de Dianthus gratianopolitanus. Deze Dianthus gratianopolitanus heeft prachtige rozerode bloemen en bloeit van ongeveer mei tot en met juni. De plant wordt ongeveer 25cm hoog en blijft de hele winter groen.

De Dianthus gratianopolitanus staat graag op een zonnige plek en is een onderhoudsvriendelijke plant met een prachtige, kleurige bloei. Geef de plant een licht vochtige plek voor optimaal plantplezier. De rotsanjer kan ook redelijk tegen droogte. Hij is trouwens super geschikt voor de rotstuin of tussen stenen of bestrating. Combineer de rotsanjer met andere planten voor een prachtig resultaat. Hij groeit bodembedekkend.

Dianthus verzorging

De verzorging van de dianthus is redelijk eenvoudig. In het voorjaar en najaar moet je erop letten dat de grond lichtvochtig blijft, dan ontwikkelt hij de mooiste bloemen. In de winter is het juist belangrijk dat hij goed droog blijft. Dan heb je het langste plezier van je plant.

De plant is winterhard en kan prima tegen vorst, dus heeft geen extra verzorging of bescherming nodig tegen het koude weer. Let er wel op dat je hem in de juiste grond plaatst. Zware grond houdt bijvoorbeeld in de wintermaanden bij veel regen of sneeuw veel water vast. Dit is funest voor je dianthus. Let dus goed op de grondsoort in je tuin.

Dianthus planten

Je kunt de dianthus overal in de tuin planten, maar hij heeft het liefst een plekje in lichtvochtige, voedingrijke grond. Plaats hem in de zon met een klein beetje schaduw. De plant kan redelijk tegen droogte.

Bij het planten is het verstandig om de grond aan te vullen met tuinplantengrond. In het begin zijn de planten nog wat kwetsbaar en kunnen ze niet goed tegen droogte.

Anjers online kopen

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

unieketuinen.nl