Tuinstijl: Franse tuin

Naast de bekende Engelse tuinstijl is er ook de iets minder bekende Franse baroktuinstijl. Een bekend voorbeeld wat velen zullen kennen is de Franse tuin in Versailles.

Franse tuin kenmerken

De Franse tuin bij het kasteel van Versailles is de grootste en meest bekende Franse tuin ter wereld. Versailles ligt vlak onder Parijs. De architect van de tuin bij het Kasteel van Versailles was André le Nôtre. In Nederland is in Artis in Amsterdam een bekende franse tuin, die de Hollandse tuin heet. De Hollandse tuin werd aangelegd in 1863 en is een rijksmonument. Ook bij paleis het Loo in Apeldoorn is een paleispark in Franse stijl aangelegd.

franse tuin de Hollandse tuin

Deze afbeelding is gelicenseerd onder the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Netherlands licentie.

Ontwerp en vormgeving Franse tuin

De Franse tuin of baroktuin is een formele tuin naar model van de Italiaanse renaissance tuin. Symmetrie is een belangrijk kenmerk van de Franse tuin. In de grote bekende voorbeelden wordt gebruik gemaakt van een brede hoofdas en grote grasvelden met parterres, geschoren hagen in strakke lijnen en buxus heggetjes met symmetrische vormen.

Een Franse tuin bevat dus veel groen, maar binnen de heggen zijn mooie planten te bewonderen. Er worden weinig soorten en kleuren gebruikt. Een vak beplanting met 1 sterke soort, zoals de roos bijvoorbeeld, die bloeit in 1 seizoen. Franse sfeer is een romantische sfeer, dus ook pergola’s met klimrozen zijn geschikt voor in de Franse tuin. Vijvers staan vaak centraal in  het ontwerp, als de spiegel voor de symmetrische zijden. De symmetrie wordt niet alleen links en rechts toegepast, maar ook voor en achter. De Franse stijl is goed toe te passen in een grote als een kleine tuin.

In een Franse tuin zie je ook topiary of vorm snoei. Topiary is het snoeien van bomen of struiken in een bepaalde vorm. Bijvoorbeeld ronde vormen, kegelvormen, zuilen, piramides, vierkante blokken, maar ook creatievere vormen, zoals een dier of meer organische vorm. Zolang het maar symmetrisch wordt toegepast. Geschikte planten voor Topiary zijn wintergroene planten zoals Buxus, Taxus, Japanse Hulst of Liguster.

Beelden en ornamenten horen zeker bij de Franse tuin. Deze worden dan ofwel centraal gezet in de tuin, of bijvoorbeeld langs een pad. Er komen dan meerdere beelden terug die op een regelmatige of symmetrische manier worden geplaatst. Wanneer er voldoende ruimte is kun je de beelden nog extra benadrukken door ze op een sokkel te plaatsen.

Materialen Franse tuin

Materialen Franse tuin

Materiaalgebruik is simpel, er wordt veel groen en met name wintergroen gebruikt in de beplanting aangevuld met witte beplanting. Voor het bekleden van de paden wordt bijvoorbeeld een strakke tegel gebruikt in licht of donkergrijs. Ook fijn grind in 1 kleur of stol, een mengsel van zand, grind en leem zorgt voor een rustige uitstraling in je Franse tuin. De klassieke bakstenen bestrating kan ook goed. Zorg in ieder geval voor rust, ook in de bestrating, dus houdt het bij 1, maximaal 2 soorten.

Een vijver past goed bij deze tuinstijl, maak er dan een moderne strakke vijver van, rond of rechthoekig in het centrum van je ontwerp. Je kunt een fontein toevoegen, of beelden langs of op de randen van de vijver.

De beelden die je veel ziet in de Franse tuin zijn bijvoorbeeld borstbeelden, putti en figuren uit de Romeinse en Griekse Mythologie. In het beeldgebruik is de kleurtoepassing rustig. De beelden zijn veelal wit of grijs van kleur.

Ideeën Franse tuin

Als je kijkt op Pinterest met het zoekwoord Franse tuin ideeën kom je de leuke toepasselijke ideeën tegen. Als je ontwerp voldoet aan de bovenstaande tips, symmetrie, veel groen en eventueel een vijver, beelden en topiary, kun je met accessoires de stijl nog wat extra’s geven.

Denk hierbij aan de volgende producten

  • Je tuinset moet natuurlijk bestaan uit een bistro set 😊 , wanneer je al een tuinset hebt voor het gebruik, kun je ook een stoel en tafeltje van de bistro set als plek om je potten en planten te plaatsen
  • Brocante accessoires, zoals gietijzeren emmers, decoratie voor aan de muur, planttafels in de Franse stijl en ga zo maar door. Je kunt je hier echt helemaal uitleven en op zoek gaan naar mooie accessoires
  • Hout of witgeverfd hout als overkapping of pergola, een beetje Zuid-Frankrijk kun je er ook aan toevoegen. Kijk ook in het artikel van de mediterrane tuin.

Planten voor de Franse tuin

Veel wintergroene beplanting wil je in je Franse tuin. Het skelet van je tuin zal namelijk voor een groot deel bestaan uit lijnen die gevormd worden door hagen. Daarnaast wat sterke langbloeiende vaste planten die de eyecatchers zijn in het bloeiseizoen van je tuin.

Buxus (of vervangers) hagen

De Buxus Sempervirens is wel een van de bekendste soorten die gebruikt wordt voor de haagjes in de Franse tuin. Lees hier hoe je zelf een buxus snoeit als strakke haag.  Aangezien er de laatste jaren in Nederland wat last is van de buxusmot kun je ook kiezen voor een vervanger van de Buxus. Ilex Crenata ‘Green’ is een goede vervanger of Euonymus Japonica ‘Green Spire’.

Coniferen

Coniferen kun je goed gebruiken voor vorm snoei en voor hagen. Taxus is een bekende soort, die veel gebruikt wordt voor hagen in de tuin. Wanneer je wat anders wilt is de Thuja ‘Smaragd’ een mooie soort. Deze groeit iets langzamer, maar is wel mooi compact. Ook zijn Chamaecypari soorten leuk voor vorm snoei, je kunt ze in verschillende etages snoeien voor een vrolijk beeld in je tuin.

Rozen

Met hun echt romantische uitstraling, langbloeiend en een sterke plant, kun je voor de Franse tuin haast niet om de roos heen. Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. De klimrozen zijn goed geschikt om ze over een pergola te laten bloeien, waar je onderdoor loopt om in je Franse paradijsje te komen.

Sinaasappelbomen

Citrus Sinensis brengt de Zuid Franse sfeer in je tuin met zijn appeltjes van oranje. De mediterrane soort kan helaas niet in de winter buiten blijven staan, dus zorg ervoor dat je er een vorstvrij plekje voor hebt in de winter. In een mooie pot staan ze prachtig symmetrisch aan de zijden van je terras.

Laurierboompjes

Net als de sinaasappelboompjes is het leuk om een laurierboompje op stam in gietijzeren potten langs een pad of langs je terras te zetten. De laurierboom is wintergroen, winterhard en bloeit in het voorjaar met witte bloemen. Later in het jaar komen er rode vruchten aan de boom, die zwart verkleuren.

Lavendel

Lavendula Angustifolia is in veel verschillende soorten verkrijgbaar. Paarse, blauwe en witte soorten, winterhard en niet winterharde, ze zijn prachtig als vakbeplanting en bloeien langdurig wanneer je de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijderd.

Begonia’s

Wanneer je een kleiner vak hebt en dus een lagere haag is de begonia een goede soort om aan te planten als vakbeplanting. Begonia is er in eenjarige soort, meerjarige, groenblijvend en bladverliezend. Begonia Grandis een geschikte overblijvende soort die zeer lang bloeit namelijk van juni tot november. Wanneer het in de winter onder nul wordt bedek deze soort dan, dit vergroot de overlevingskans. Deze begonia is namelijk niet geheel winterhard. In de zachte winters van tegenwoordig is het goed mogelijk om hem wel over te houden.

Voorbeelden Franse tuin

In deze tuin zie je een mooi voorbeeld van de symmetrie en de heggen die gebruikt worden in een Frans ontwerp. Het kleurgebruik in de vak beplanting is hier wat heftig, maar door de rust van de groene hagen is het niet storend.

symetrie in de franse tuin

In het volgende voorbeeld zie je mooi centraal de vijver liggen en langs de randen regelmatig verspreide beelden. Qua kleurgebruik van de bloeiende beplanting zie je wit en paars terugkomen. Verder veel wintergroene beplanting en mooi strak gesnoeide hagen in symmetrisch patroon.

voorbeeld franse tuin

Franse tuin aanleggen

Wanneer je een Franse tuin wilt aanleggen zal je aan de tekentafel moeten beginnen. Maak een plattegrond van je tuin. Bepaal welke elementen je in de tuin wilt. Zet iets centraal in het middelpunt bijvoorbeeld een vijver, een plant in topiary vorm of een beeld en werk vanuit daar een symmetrisch patroon uit.

Je kunt de keuze maken voor ronde lijnen of rechte lijnen. Kijk naar de barokke vormen om inspiratie op te doen. Vergeet bij de inrichting niet de belangrijkste zaken, zoals een terras, van waar je kunt genieten van de rust die de Franse tuin je zal geven.

Voor de aanleg van de Franse tuin zijn er ten opzichte van de aanleg van elke andere tuin geen bijzonderheden. Bereid je goed voor, laat je informeren wanneer je constructies wilt maken of besteed deze uit wanneer je er onvoldoende verstand en handigheid voor hebt. Je kunt advies inwinnen bij een tuinontwerper of de aanleg overlaten aan een hovenier.

unieketuinen.nl