De 28 mooiste soorten esdoorns

De 28 mooiste soorten esdoorns

[automatic_table_of_contents heading_title=”h2″][/automatic_table_of_contents]

Esdoorns hebben allemaal dezelfde basis als blad, drie, vijf, zeven of negenlobbig blad. Ze zijn allen bladverliezend in de winter en vrijwel de meeste soorten kenmerken zich door de prachtige herfstkleuren. Ook zijn er genoeg verschillen in de soorten en variëteiten. De grootte bijvoorbeeld, of de vorm van de kroon. 

Soorten Esdoorns

Zoals eerder al geschreven in het artikel Alles wat je ooit wilde weten over de Esdoorn zijn er veel verschillende soorten esdoorns. In de onderverdeling is soorten zijn er variëteiten als onderverdeling. In dit artikel neem ik je mee in de mooiste, meest bekende en meest bijzondere esdoorn variëteiten per soort. Met uitzondering van de Japanse esdoorn, de Acer Palmatum. Daarover kun je lezen in een apart artikel: Acer Palmatum, de 10 mooiste soorten.

Veldesdoorn of Spaanse Aak

Veldesdoorn of Spaanse Aak (Acer Campestre)

Een inheemse soort esdoorn, een middelgrote boom met een onregelmatig ronde kroon. Veldesdoorn heeft frisgroen blad, wat roodachtig uitloopt en vaak een gele herfstkleur heeft. De boom is geschikt voor landschappelijke beplanting, maar ook te snoeien als haag.

Acer Campestre ‘Elsrijk’

De ‘Elsrijk’ heeft een mooi gesloten kroon in een brede eivorm. De hoogte van de boom is tussen 8 en 12 meter als volwassen boom. Het blad is donkergroen met een gele herfstverkleuring.

Acer Campestre ’Nanum’

Een soort die klein blijft is de Acer Campestre Nanum, maximaal 2 tot 3 meter hoogte met een bolvormige kroon. De kroon kan een flinke breedte tot 3 meter bereiken. De kroon is dicht met donkergroen blad. In de herfst verkleurt het blad donkergeel.

Acer Campestre ‘Green Collumn’

Een zuilvormige veldesdoorn met groen blad en een gele herfstkleur. De zuilvorm moet bij de jonge boom enigszins gesnoeid worden. De hoogte van de volwassen boom is 6 tot 8 meter.

Slangenhuidesdoorn (Acer Capillipes)

Een prachtige boom met opvallende grijs en wit gestreepte bast. Van deze soort heb ik geen variëteiten kunnen vinden en ze zijn mij ook niet bekend. Maar hij is bijzonder genoeg van zichzelf, zeker op jonge leeftijd is de bast erg decoratief. De jonge twijgen zijn glimmend rood en de herfstkleur is oranjerood tot dieprood.

Chinese esdoorn (Acer Davidii)

Inheemse esdoorn in China zoals de naam doet vermoeden. Dit is een kleine boom of een grote struik van circa 5 tot 6 meter hoog. De schors is witgroen met een streepjesmotief, juist opvallend wanneer de boom wat ouder is. Jonge twijgen zijn purperrood. Herfstkleur is geel, oranje en rood.

Acer Davidii ‘Rosalie’

De ‘Rosalie’esdoorn heeft een wat kleiner blad en een iets snellere groei ten op zichte van de Acer Davidii. Uiteindelijk bereikt de boom een volwassen hoogte van 6 tot 8 meter. De strepen op de bast zijn in de zomer groen en kleuren in de winter naar rozerood.

Acer Davidii ‘Serpentine’

Een esdoorn die te gebruiken is als een dakboom. De stam valt tevens op, in de winter krijgt de bast een paarsrode streep. De twijgen zijn tevens paars/rood in de winter. Het is een traag groeiende boom die een hoogte bereikt van 6 tot 8 meter.

Veldesdoorn

Veldesdoorn (Acer Negundo)

Veldesdoorn is ook bekend onder de naam Californische Esdoorn en vederesdoorn. Hij komt van oorsprong voor in het midden en oosten van Noord Amerika. Het is een snelgroeiende esdoorn die een hoogte van 15 tot 20 meter bereikt wanneer hij volwassen is. Het opvallende geveerde blad hangt aan rode twijgen. De boom is ook vaak als meerstammige boom te koop.

Acer Negundo ‘Aureomarginatum’

Deze veld of vederesdoorn soort is een lager blijvend exemplaar dan de Acer Negundo. Het blad is zeer mooi met geelwitte rand. De hoogte is tussen de 6 en 10 meter.

Acer Negundo ‘Variegatum’

Ook een lager blijvende Acer Negundo. Het blad is zilverbont met een roomwitte rand en roomwitte vlekken. Bij het uitlopen van het blad heeft het wit een roze tint.

Japanse Esdoorn (Acer Palmatum)

De Acer Palmatum is een langzaam groeiende solitair te gebruiken esdoorn. De hoogte is tot en met 8 meter. Japanse esdoorn is een esdoorn met veel soorten en varieteiten. Zelfs zoveel, dat er ik er een speciaal artikel over geschreven heb. De varieteiten kun je lezen in dit artikel Acer Palmatum, de 10 mooiste soorten.

Noorse Esdoorn (Acer Platanoides)

Inheems in Europa komt deze forse boom voor. De hoogte is uiteenlopend van 20 tot 25 meter. De Acer Platanoides heeft plataanachtig lichtgroen blad. De Noorse esdoorn heeft een zeer mooie bloei met opvallend geelgroene bloemen. Het is een goede drachtboom voor bijen. De Platanoides lijkt veel op de pseudoplatanus. Het verschil zit in knoppen, die van de platanoides zijn roodviolet en die van de pseudoplatanus zijn groen.

Acer Platanoides ‘Columnare’

Een oudere franse soort, die in een zuilvorm groeit. Bloeit met gele tuilvormige bloemen en heeft een gele herfstverkleuring.

Platanoides ‘Crimson Sentry’

Een soort met rood blad. Sterk opgaande soort die een volwassen hoogte van 10 meter bereikt met de juiste omstandigheden.

Platanoides ‘Emerald Queen’

Noorse Esdoorn met een opgaande groeiwijze, zal 12 tot 15 meter hoog worden en 8 tot 10 meter breed. Het blad loopt uit met een lichtroze tint en rozerode topscheuten die later glanzend groen worden.

Acer Platanoides ‘Royal Red’

Een kegelvormige sterke soort die veel gebruikt wordt. Het blad is roodbruin. Het is een amerikaanse soort waarvan het blad wat helderder rood is dan de Nederlandse soorten. Geschikt om in parken aan te planten.

Kogelesdoorn of bolesdoorn (Acer Platanoides ‘Globosum’)

Een bolvormige esdoorn met een zeer compacte dichte kroon. De hoogte is circa 3,5 tot 4 meter. Het blad is iets kleiner dan het blad van de soort. Geschikt om als solitaire boom te gebruiken.

Gewone Esdoorn of Bergesdoorn

Gewone Esdoorn of Bergesdoorn (Acer Pseudoplatanus)

Een flinke boom die een hoogte van 25 meter kan bereiken met een diep wortelstelsel. In Nederland is de boom sterk verwilderd. De boom heeft een brede regelmatige kroon, waardoor de boom zeer geschikt is als landschappelijke boom.

Acer Pseudoplatanus ‘Atropurpureum’

Een sterk groeiende boom tot 20 meter hoog. Het blad is aan de bovenzijde donkergroen en aan de onderzijde donkerwijnrood. In het najaar verkleurt de onderzijde tot donkerpaars. Het beste zet je deze boom op een lichte plek, vanwege het donkere blad.

Acer Pseudoplatanus ‘Brilliantissimum’

Een vrij kleine boom die vaak als half- of hoogstam wordt gekweekt met een bolvormige kroon. Het blad loopt roze uit, in de zomer wordt het blad gelig met fijne witte puntjes. Vervolgens wordt het een frisgroen blad wat in het najaar geel verkleurd.

Canadese Esdoorn of Rode Esdoorn (Acer Rubrum)

Inheems in noordoostelijk Noord-Amerika, Canada. Een boom met een rode dichte kroon met bruinrode twijgen. Bloeit in maart met opvallend rode bloemen. Het blad is groengrijs, waarbij de onderzijde een blauwe teint heeft. In het najaar spectaculaire herfstkleuren, geel, oranje, felrood.

Acer Rubrum ‘Red Sunset’

Deze rode esdoorn wordt als een van de mooiste beschouwd. De forse boom heeft een breed eivormige kroon, en bloeit in het voorjaar rijk met rode bloemtuilen. Het blad is glanzend donkergroen en verkleurt in het najaar al vroeg spectaculair naar oranjerood en helderrode herfstkleuren.

Acer Rubrum Scanlon

Acer Rubrum ’Scanlon’

Kegelvormige versie van de rode esdoorn, wordt ongeveer 8 tot 10 meter hoog en 3 tot 4 meter breed. Glanzend groen blad verkleurt in het najaar naar oranjerood tot purpurrood.

Acer Rubrum ‘Brandywine’

Goede boom voor in de openbare ruimte, met een decoratieve herfstverkleuring. Voor een relatief lange periode verkleurt de boom van rood naar purperrood. De boom wordt circa  7 tot 9 meter hoog en 4 tot 5 meter breed.

Witte Esdoorn of Zilveresdoorn (Acer Saccharinum)

Snelgroeiende esdoorn die zijn oorsprong heeft in het midden en noorden van Noord-Amerika. Het bald zit aan een rode bladsteel en is aan de bovenzijde lichtgroen van kleur. De onderzijde is zilverachtig blauw. De boom kan een hoogte bereiken van 20 tot 25 meter in Nederland.

Suikeresdoorn (Acer Saccharum)

Een zuilvormig opgaande jonge boom, die een piramidale vorm krijgt op latere leeftijd. In Nederland wordt deze boom weinig gekweekt, wegens de klimatologische omstandigheden. Het is een hoge boom, circa 25 meter met een ronde kroon.

Papieresdoorn (Acer Griseum)

Kleine herkenbare boom door zijn afbladderende bast. De takken en bast zijn kaneelkleurig, de boom wordt ook als grote meerstammige struik gekweekt. Het blad is dofgroen, echter in het najaar spectaculair oranje tot scharlakenrood.

unieketuinen.nl