kerstboom buiten

Tips voor de keuze van een kerstboom voor buiten

Er zijn verschillende soorten bomen die je buiten in je tuin kunt zetten. Momenteel hoeft het niet een traditionele kerstboom te zijn, in de trends wordt men steeds creatiever. Het hoeft niet eens een echte boom te zijn. Ga jij voor de echte? Een kunstkerstboom of een andere feestelijke creatieve oplossing?

Kerstboomsoorten voor buiten

De traditionele soorten die je buiten in de tuin zet en waar je de rest van het jaar gewoon van kunt genieten zal ik aan je voorstellen. Er zijn ook kerstbomen met kluit, die je eerst binnen gebruikt voor de kerst met versiering en vervolgens in je tuin plant.

Je tuin in kerststijl

Heb je weinig tijd en inspiratie? Wil je een kant-en-klaar, compleet idee, waar je meteen mee aan de slag kan. Dan hebben wij het antwoord voor je. Klik hier voor een maak-je-tuin-kerstig-ebook. Hierin hebben we al het voorwerk voor je gedaan, je hoeft alleen nog je stijl te kiezen en je kunt aan de slag. Bestel de items en binnen no-time heb jij je (voor) tuin geheel gestyled in de kerstsfeer die bij jou past.

De style guides

Kerstboom met kluit voor buiten

Ik zal de meest voorkomende soorten kerstbomen voor je toelichten, en aangeven of deze handig zijn om met kluit aan te schaffen en buiten te zetten. Wil je meer lezen over soorten kerstbomen, lees hier verder over mooie kerstbomen.

Nordman zilverspar: Abies Nordmannia

De Nordman verliest weinig tot geen naalden. Het is een prachtige volle kerstboom met donkergroene en glanzende naalden die nauwelijks prikken. Veel mensen kiezen voor de Nordmann als echte kerstboom in hun woning. Het nadeel is dat de boom wel wat duurder is in de aanschaf.  Omdat de grotere Nordmann bomen een flinke lange hoofdwortel heeft, is de kans groter dat deze is afgestoken bij het uitgraven van de boom. Daardoor is de kans kleiner dat de Nordmann Zilverspar het goed zal doen, wanneer je hem buiten uitplant. Dit kun je na gaan door de wortel goed te bekijken. Het kan ook zijn dat je Nordmann in een pot gekweekt is, bij die bomen is de kans groter dat het aanslaat. Deze bomen zullen over het algemeen wel een stuk kleiner zijn.

Fraserspar: Abies Fraseri

De Fraseri heeft frisgroene naalden en wordt steeds populairder in Nederland. Omdat hij goed met kluit uit te steken is, zal deze soort vaker met kluit worden verkocht. De kans dat de boom aanslaat is daarmee ook groter. De naalden prikken niet en de boom behoud zijn  naalden goed.

Fijnspar: Picea abies

Dit is een slanke piramidevormige kerstboom. Hij heeft donkergroene glanzende korte naalden. De fijnspar is zeer geschikt om buiten te planten. Het is de traditionele kerstboom die al jaren wordt verkocht. Fijnspar wordt veelal gekozen om de frisse geur die de boom afgeeft. Prijstechnisch is dit tevens een goede keuze.

Servische spar: Picea Omorika

Een sierlijke boom met wat afhangende takken. Aan de bovenzijde van de tak zijn de naalden donkerder van kleur en aan de onderzijde zilvergroen. Het is een heerlijk geurende boom. Qua vorm is de Servische spar over het algemeen een smallere boom, handig voor als je wat minder ruimte hebt. De Picea Omorika is goed in de tuin te planten na de kerstdagen.

Kunstkerstboom voor buiten

Naast de traditionele bomen, worden kunstkerstbomen meer en meer gebruikt om de kerstsfeer in en om het huis te brengen. Veelal zijn dit dezelfde als je binnenzet. Ze kunnen wel tegen een stootje, maar zoals je begrijpt verkort het wel de levensduur van de boom. Wanneer er verlichting in de boom verwerkt is, let er dan wel op of dit geschikt is voor buitengebruik.

Er zijn ook speciale kunstkerstbomen, die geschikt zijn voor buiten.

Kerstboomframe buiten

Wil je dan toch net iets anders, een andere stijl, of houdt je niet van de traditionele kerstboom, dan zijn er nog steeds veel opties. Je kunt gaan voor een andersoortige boom, waarin je ook heel mooi decoratief lichten in kunt hangen, om de sfeer van kerst te krijgen.

Kerstboomframe metaal

Zoals de naam al zegt is dit een metalen frame in de vorm van een kerstboom. Dit frame wordt verlicht met ledlampen. Er is ruime keuze, bijvoorbeeld:

  • Spiraalvormig frame
  • Traditionele kerstboomvorm
  • 3d strakke driehoeksvorm
  • Een cilindrische vorm

Houten kerstboom

Zelfgemaakt of te koop, in heel veel verschillende maten en vormen is er de Houten kerstboom. Zo kun je een boom maken met planken kriskras op elkaar vastgemaakt, met het middelpunt van de planken als ‘stam’. Maar ook hout in de vorm van de traditionele kerstboom, van kleine naar steeds bredere planten van boven naar beneden. Of wat te denken van een grote driehoekvorm van schijven van een boomstam. Google eens en bekijk de afbeeldingen, of kijk op Pinterest voor de meest leuke ideeen.

Vlaggenmast kerstboom

De kerstboomverlichting die je zo in de vlaggenmast hijst en rondom de mast op de grond vastzet. De boom bestaat in zijn geheel uit een aaneenschakeling van ledlampen. Vlaggenmastkerstbomen zijn er in verschillende hoogtes. Zo kun je gaan voor een 6 meter hoge mast, 8 meter en 10 meter hoog zijn ook verkrijgbaar.

Kerstboom buiten zetten

Wil je een kerstboom binnen, die je later buiten kan planten, kies dan een boom met een kluit. Let erbij de kluit op dat er zoveel mogelijk aarde tussen en rond de wortels zit en dat de aarde niet is uitgedroogd. Zodra je je boom met kluit thuis hebt, kun je deze het beste in een grote emmer of pot met voldoende aarde en vocht planten. Zorg er hierbij wel voor dat de wortels niet in het nat blijven staan. Dit kun je doen door Hydro korrels aan te brengen onderin de pot. Of je kiest een pot met gaten onderin en zet deze op een schaal, zodat het overtollige water weg kan.

Het beste kun je de boom langzaam aan de warmere temperatuur van binnen laten wennen. Dit doe je door de boom 1 of 2 dagen in de schuur of garage te zetten, waar de temperatuur ligt tussen de buitentemperatuur en de binnentemperatuur. Zoek vervolgens een plaatsje in je woning, zo ver mogelijk van de verwarming waar veel buitenlicht komt, maar niet in de volle zon. Geef de boom elke dag ½ tot 1 ½ liter water. De laatste tip is om je boom zo kort mogelijk binnen te laten staan. Vervolgens laat je de boom op dezelfde manier, via de garage of berging, weer wennen aan de buitentemperatuur. Plant de boom buiten op een dag dat het niet vriest.

unieketuinen.nl