Vlinderstruik snoeien, handige tips!

De vlinderstruik, wetenschappelijk bekend als Buddleja davidii, is een betoverende aanwinst voor elke tuin. Met zijn prachtige bloemen trekt deze struik niet alleen vlinders  aan, maar voegt hij ook kleur en volume toe aan je buitenruimte. Om echter het beste uit je vlinderstruik te halen is snoeien essentieel. In deze blog lees je waarom, wanneer en hoe je je vlinderstruik moet snoeien voor een weelderige en gezonde groei.

[automatic_table_of_contents heading_title=”h2″][/automatic_table_of_contents]

Waarom je een Vlinderstruik moet snoeien?

Het snoeien van een vlinderstruik is cruciaal om een gezonde groei en overvloedige bloei te bevorderden. Door snoei verwijder je oude en uitgebloeide bloemen en takken, waardoor de plant energie kan richten op nieuwe groei en bloei. Daarnaast helpt snoeien om de struik gezond te houden en stimuleert de bloei van de struik. Vlinderstruik bloeit namelijk op nieuwe jonge scheuten.

Wanneer vlinderstruik snoeien?

Het juiste moment om je vlinderstruik te snoeien is afhankelijk van het klimaat en de variëteit. In principe raad ik je aan om je vlinderstruik in de late winter of het vroege voorjaar te snoeien, nadat de ergste vorst geweken is. Snoei wel voordat de plant uitschiet. In een kouder klimaat of bij een koude winter kun je dit wat later doen. Als het al vroeg warmer wordt en er weinig vorst meer wordt verwacht, dan snoei je wat eerder. De maand maart is een goed maand om te snoeien.

Hoe moet je een vlinderstruik snoeien?

Het snoeien van een vlinderstruik lijkt misschien ingewikkeld, maar met de juiste aanpak is het eenvoudig te doen. Begin met het verwijderen van alle dode, beschadigde en zwakke takken. Vervolgens kun je de struik inkorten tot ongeveer een derde van zijn oorspronkelijke hoogte. Snoei dan op de plek boven een knop of een tak die naar buiten is gericht, om groei in de hoogte te stimuleren. Gebruik voor het snoeien schoon en scherp snoeigereedschap. Hiermee beschadig je de plant het minst en houdt je een gezonde plant. Maar na het snoeien altijd je gereedschap schoon en berg het droog op.

Wat gebeurt er als je een vlinderstruik niet snoeit?

Het niet snoeien van je vlinderstruik kan leiden tot een aantal problemen. Oude bloemen blijven aan de struik zitten en putten zijn energie uit, waardoor er minder ruimte is voor nieuwe groei. De struik kan ook ongecontroleerd groeien en zijn vorm verliezen, wat kan leiden tot een rommelige uitstraling. Door niet te snoeien heb je kans op minder bloei en verzwakt je plant. Ook zal de onderkant van de struik minder vol worden, omdat de plant bloeit op de jonge nieuwe stekken, die bovenin de plant zitten.

Wat doe je met een uitgebloeide vlinderstruik?

Na de bloeiperiode is het belangrijk om de uitgebloeide bloemen te verwijderen, dit proces staat bekend als ‘doodkoppen’. Door het verwijderen van de uitgebloeide bloemen stimuleer je nieuwe groei en bloei. Knip de bloemtrossen terug tot een paar gezonde bladeren op knoppen. Hierdoor kan de plant zijn energie richten op het ontwikkelen van nieuwe scheuten of bloemen en voorkom je zaadvorming die de groei kan verminderen.

De conclusie is dat het snoeien van een vlinderstruik van essentieel belang is. Door op het juiste moment te snoeien, de juiste technieken toe te passen en regelmatig uitgebloeide bloemen te verwijderen, kun je genieten van een prachtig bloeiende struik en vlinders die je tuin bezoeken. Neem de tijd om deze eenvoudige snoeistappen toe te passen en je vlinderstruik zal je belonen met prachtige bloemen. Wil je meer lezen over verschillende soorten vlinderstruiken lees dan verder op onze website.

 

 

 

unieketuinen.nl