toscaanse jasmijn snoeien

Een Toscaanse jasmijn snoeien? Zo doe je dat!

​Ben je op zoek naar een mooie klimplant voor in jouw tuin? Dan is de Toscaanse  jasmijn een goede optie. Zeker als je fan bent van vanille-geur is het aan te raden om deze sterjasmijn in jouw tuin te planten. Het is een echte parel in jouw tuin, die ook wel trachelospermum jasminoides wordt genoemd. Deze klimplant komt uit Zuidoost-Azië en kan behoorlijk hoog groeien. Vandaar dat het belangrijk is om toscaanse jasmijn te snoeien. Door zijn herkomst houdt de plant van een standplaats in de volle zon. Op die plek zal deze klimplant ook het best tot zijn recht komen.

Toscaanse jasmijn snoeien

De Toscaanse jasmijn is prachtig van zichzelf, maar deze zul je wel willen snoeien om meer bloemen aan de plant te krijgen. Bovendien zou je de klimplant willen snoeien om deze in een mooie vorm te knippen. Pas met snoeien altijd op dat je niet nieuwe takken gaat knippen, want dan ga je een hoop bloemen missen. Je kunt beter de zijtakken van een sterjasmijn wegknippen.

Wanneer toscaanse jasmijn snoeien

Een trachelospermum jasminoides kun je het beste snoeien in het voorjaar. Je hoeft deze niet ver terug te snoeien. Het gaat vaak meer om het in vorm knippen van deze klimplant. Als je de sterjasmijn in het voorjaar snoeit, kun je ook meteen alle takken met bruine bladeren verwijderen. Deze zijn bruin geworden door de vorst. Na het snoeien van deze takken, kunnen er weer nieuwe bloemen aan gaan groeien. Is de Toscaanse jasmijn in de zomer weer uit zijn vorm gegroeid? Dan kun je deze na de zomer ook nog eens bijknippen.

Toscaanse jasmijn stekken

Een Toscaanse jasmijn is een prachtige klimplant. Het liefst plant je jouw hele tuin vol met deze parel. Gelukkig hoef je daar niet diep voor in de buidel te tasten, want je kunt deze plant gewoon stekken.

Dit doe je door in de zomer de top van een tak af te knippen. Zorg dat deze tak minimaal 10 cm lang is. Vervolgens haal je de onderste bladeren er vanaf en snijd je de stengel schuin af. Dan is het tijd om de tak in stekpoeder te dopen. Vervolgens steek je deze in een potje met stekgrond. Het stekje moet daarna in een kamerkasje wordt gestopt. Zorg wel dat de bodem tussen de 15 en 20 graden is.

Toscaanse jasmijn planten

De trachelospermum jasminoides kan het hele jaar door geplant worden. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat het niet vriest. Het voorjaar is natuurlijk wel de beste tijd om de Toscaanse jasmijn te planten, omdat dat ook de ideale tijd is om jouw tuin aan te pakken. Als je er meerdere trachelospermum jasminoides naast elkaar wil planten, dan moet je rekening houden met twee per meter. Op die manier kun je een muur of schutting mooi gevuld krijgen. Een andere optie is om de eerste sterjasmijn over een jaar te stekken, zodat je een jaar later meerdere trachelospermum jasminoides hebt.

Toscaanse jasmijn verzorging

In een droge en warme periode zal een Toscaanse jasmijn veel water nodig hebben. Voornamelijk als je deze ook in een droge periode hebt geplant, moet je het eerste jaar veel water geven aan deze sterjasmijn. Voor de rest heeft deze plant weinig verzorging nodig, omdat de bladeren de Toscaanse jasmijn beschermen tegen uitdroging.

Toscaanse jasmijn bemesten

In het voorjaar is het verstandig om de klimplant te bemesten met klimplant mest. Een laag compost rond de voet van de plant is ook aan te raden. Eventueel kun je nog wat najaarsmest geven voordat de winterperiode begint. Niks is verplicht, omdat de sterjasmijn de meeste stoffen wel uit de grond haalt.

Veelgestelde vragen over Toscaanse jasmijn

Er zijn vast nog meer vragen die je over de Toscaanse jasmijn hebt. Is het bijvoorbeeld een plant, die je kunt houden met kinderen en huisdieren? Of is deze klimplant giftig en daarom niet aan te raden? Dat soort vragen beantwoorden we hieronder.

Is Toscaanse jasmijn giftig?

De Toscaanse jasmijn kan inderdaad giftig zijn. Het witte sap dat uit de stengels komt kan de huid irriteren. Dit sap komt normaal gesproken alleen vrij wanneer je deze gaat snoeien. Als de kinderen en huisdieren er vanaf kunnen blijven, dan is deze klimplant een echte aanwinst voor in je tuin. Houdt er wel rekening mee dat deze plant veel insecten aan kan trekken, die je niet altijd in je tuin wil hebben. Aan de andere kant heb je in de zomermaanden altijd wel te maken met insecten, daar is weinig aan te doen.

Is Toscaanse jasmijn winterhard?

Tot op zekere hoogte is de trachelospermum jasminoides winterhard. De plant kan temperaturen tot -10 graden gemakkelijk verdragen. Je kunt de plant dan ook gewoon buiten in de tuin laten staan gedurende de winter. Mocht het echt veel kouder worden, dan zal de sterjasmijn gedeeltelijk afsterven. Na het snoeien in het voorjaar, zal deze weer gewoon verder gaan met bloeien.

Is Toscaanse jasmijn wintergroen?

De Toscaanse jasmijn is wintergroen. De bladeren blijven gedurende de winter aan de takken. Soms kunnen de bladeren roodbruin kleuren. Dat is een mooie aanwinst in jouw winterse tuin. Andere keren blijven de bladeren juist weer mooi groen. Het is altijd afwachten welke kant het opgaat met deze plant in de winter.

bloei toscaanse jasmijn

Wanneer bloeit Toscaanse jasmijn?

De trachelospermum jasminoides bloeit de hele zomer door. De bloei begint in juni en stopt ongeveer in september. In juni en juli heb je de meeste kans op prachtige bloemen. De vorm van de bloem lijkt op een ster, waar dan ook de naam sterjasmijn vandaan komt. De meeste bloemen zijn wit, maar er zijn ook trachelospermum jasminoides die gele en roze zijn.

De bloemen geuren heel sterk en hebben iets weg van een vanille geur. De meeste mensen zijn dol op deze geur, maar wij niet alleen. Deze plant trekt door zijn geur namelijk ook veel bijen, hommels en vlinders aan. Het is wel verstandig om daar in ieder geval van op de hoogte te zijn. Als ze agressief worden, zoals de afgelopen zomers wil je ze niet bij je huisdieren of kinderen in de buurt hebben.

unieketuinen.nl