passiebloem snoeien

Passiebloem snoeien en planten met passie

De naam passiebloem doet je alleen al denken aan heel veel kleur. Daar is dan ook niks aan gelogen. De passiflora, hoe deze winterharde klimplant ook wel wordt genoemd kent zowel lichtpaarse als lichtblauwe bloemen. Daarnaast bestaat er ook nog een soort met roze en rode bloemen. De passiebloem is dus zeker kleurrijk. Het is dan ook niet zo gek om er gepassioneerd over te raken. Meer weten over passiebloem snoeien en planten, lees dan snel verder.

Passiebloem snoeien

Een passiebloem kan aardig groeien. Dit gebeurt voornamelijk als de passiflora op een goede plek in de tuin staat en als deze op de juiste manier verzorgd wordt. Daarom is het soms noodzakelijk om deze prachtige plant eens te snoeien. Anders kun je deze ook niet mooi houden natuurlijk. De plant groeit namelijk alle kanten op, wat niet altijd een mooi gezicht geeft.

Wanneer passiebloem snoeien?

Het is verstandig om de passiebloem elk jaar te snoeien. Voornamelijk om deze mooi te houden. De zijscheuten kun je er het beste afhalen. Kijk wel goed uit dat je niet de hoofdstengels mee snoeit. Daar moet je namelijk vanaf blijven. De hoofdstengel moet namelijk stevig worden met de tijd. Dan krijgt deze op den duur heel veel bloemen.

Een passiflora snoeien doe je idealiter half april. Dan heb je geen kans meer op strenge vorst namelijk. Mochten er scheuten de winter niet overleefd hebben, dan kun je die ook meteen mee eraf halen. Het handigste is om met een scherpe snoeischaar de bevroren, zwakke en dode takken eraf te knippen. Dit kunnen ook takken zijn die te dicht op elkaar groeien of die te ver uitsteken aan de zijkanten.

passiebloem stekken

Passiebloem stekken of zaaien

Als je gepassioneerd bent over de passiebloem, dan plant je natuurlijk het liefst je hele tuin vol met deze plant. Alleen steeds opnieuw passiebloem kopen hoeft niet. Dat kost alleen maar geld. Je kunt de plant makkelijk zelf in je tuin vermenigvuldigen. Dat kun je te doen door de passiflora te stekken en te zaaien.

Stekken is het verstandigst om te doen als de plant op zijn sterkst is. Je stekt deze dan in april, mei of juni. Een passieflora stekken gaat als volgt. Je knipt een paar topstekken van 10 cm af. Deze steek je vervolgens in een pot, die gevuld is met stekgrond. Zorg dat je de pot flink wat water geeft, want de gestekte plant moet goed nat zijn. Daarna kun je het beste de pot afdekken met plastic en binnen op een warme plek plaatsen. Zorg er wel voor dat deze niet direct in de zon staan. De stekjes gaan dan langzaamaan hun werk doen. Als ze op den duur groot genoeg zijn gegroeid, dan kunnen ze een plekje krijgen in de tuin. Op die manier heb je een gloednieuwe passiebloem.

Zaaien is ook nog altijd een mogelijk. Dit doe je dan weer in maart of april. Die zaden kun je kopen, maar je kunt ze ook uit de passiebloem halen, die je toch al hebt staan. De eerste stap is om de zaden een nacht in de melk te leggen. Vervolgens stop je ze de dag erna in een pot met een dun laagje zand.

Een temperatuur van twintig graden is prima, dus ook deze vermenigvuldiging moet binnenshuis plaatsvinden. Op den duur zie je kleine planten ontstaan. Dat is het moment om de passiebloem te verpotten. Als die ook die pot uit groeit of groot genoeg is, dan kun je deze plant een plekje geven in de tuin.

Passiebloem planten en verzorgen

De passiebloem plant je het beste in het voorjaar. Op die manier heeft de passiflora de hele zomer om goed te nestelen. Je kunt deze plant het beste in een zonnige omgeving planten, want daar komt deze ook vandaan. Je vindt de passiebloem namelijk in Zuid-Amerika, vooral in Brazilië en Peru. Zorg naast een zonnige plek ook voor een goed waterdoorlatende grond. Alhoewel zonlicht belangrijk is, moet de plant wel beschut staan, zodat deze beschermd is tegen eventuele koude winden.

Qua verzorging is het belangrijk om genoeg water te geven. Te veel water kan leiden tot het rotten van wortels en het afsterven van de plant. Daar moet je dus mee uit kijken. Het is goed om de passiebloem meststof of tuincompost te geven, want dat zijn voedingsstoffen voor deze plant. Tijdens de groei kun je de plant extra bemesten voor de echte passiebloem verzorging.

Passiebloem vrucht

Aan een passiebloem kunnen vruchten groeien. Deze zullen na de bloei zichtbaar worden. Het duurt alleen wel maanden voordat deze rijp zijn. Dat rijpen lukt alleen als we een lange warme zomer hebben. De plant zou tussendoor zijn vruchten verliezen als de zomer te koud of vochtig is.

Veelgestelde vragen over passiebloem

Om nog meer gepassioneerd te raken over de passiebloem zijn er natuurlijk wel een paar belangrijke kenmerken die je dient te weten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten of de passiebloem giftig is. Je ontdekt het hieronder.

Is passiebloem winterhard?

Sommige passiebloemen zijn winterhard. Al wordt de plant vaak wel beschermd in de koude wintermaanden. Al kunnen de bladeren hierdoor wel van de plant gaan vallen. Daarnaast zijn er ook passiebloemen die wat gevoeliger zijn. Die doen het het beste tussen de 10 en 15 graden. In de winterperiode kun je de passiflora dan ook beter naar binnen halen.

Is passiebloem giftig?

Er zijn passiebloem soorten die giftig zijn. Het gaat dan met name over de vruchten van deze plant. Hoewel van sommige soorten de vruchten juist eetbaar zijn. De passiflora caerulea is een voorbeeld van een passiebloem met eetbare vruchten. Deze zijn dan eivormig en geel oranje van kleur. De vruchten kunnen dan wel eetbaar zijn, maar er zit weinig tot geen smaak aan.

Wanneer bloeit passiebloem?

De passiebloem bloeit van juli tot en met september. Het blad blijft groen, die vaak in de winter er pas laat afvallen. De bloemen zijn prachtig van kleur en ruiken heerlijk tijdens de bloeitijd. Het is afhankelijk van de passieflora die je koopt, welke kleur bloemen eraan gaan groeien. Een ding is zeker: ze kleuren jouw tuin in de zomermaanden.

unieketuinen.nl