gras zaaien

Gras zaaien: dit moet je weten

Een tuin is geen tuin zonder gras. Dat klinkt misschien wat kort door de bocht, maar vind je het ook niet ongezellig als een tuin enkel uit stenen bestaat? Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor hun tuin compleet dicht te gooien om onkruid te voorkomen, maar dat is eigenlijk doodzonde. Een mooi gazon kan namelijk zorgen voor meer biodiversiteit in je tuin, en ook nog eens veel doen voor de gezellige uitstraling ervan. Wanneer je in de zomer in je tuinstoel zit, staat het toch ook veel leuker als je tuin een beetje leeft? Een gazon leggen is niet lastig, maar je moet wel weten hoe je het het beste aan kan pakken. Wij zetten alles voor je op een rijtje.

Wat en wanneer?

Gras zaaien kan het hele jaar door. Graszaden zijn namelijk erg slim, en kiemen pas in de juiste omstandigheden. Je kan de zaden dus in principe al meteen zaaien nadat je ze aangeschaft hebt. Toch is het verstandig even te wachten. Graszaden die niet kiemen kunnen bijvoorbeeld door vogels worden opgepikt, en dat is natuurlijk zonde van je aankoop.

De grond waarin het gras moet gaan ontkiemen moet minstens tien graden Celsius zijn om dit te kunnen doen. Ook moet het een beetje vochtig zijn. Het vroege najaar is daarom de perfecte tijd bevonden om je gras te zaaien. Dan is de bodem vaak de juiste temperatuur, en regent het vaker dan in de zomer en de winter. In het voorjaar kan je ook goed gras zaaien, maar is de bodem vaak nog erg koud door de voorgaande winter. Daarnaast komt er in het voorjaar vaak veel onkruid door de grond zetten. Kan je toch niet wachten, probeer het dan in april of mei te doen.

Oriënteer je overigens goed op de types graszaad en tuinaarde. Deze zijn natuurlijk belangrijk voor de verdere groei van het gras. Graszaad kopen kan bij diverse winkels, maar ook online. Tuinaarde bestellen is een wat minder grote taak, maar net zo belangrijk. Een mooi gazon wordt natuurlijk goed gecomplimenteerd door omheinende bloemenperkjes.

Hoe?

Probeer ervoor te zorgen dat je bodem van tevoren is leeggemaakt van onkruid en gras. Een onkruidverdelger kan hierbij behulpzaam zijn. Je wilt namelijk werken met een schoon en leeg canvas. Na het gebruik van de verdelger moet je wel even wachten met het zaaien. Het spitten volgt, waarbij je er goed op moet letten dat je ook al het afval en alle wortels uit de grond haalt. Mestvoeding is belangrijk voor het gras wat je erop gaat gooien. Een organische versie is hierbij aan te raden. Deze put de grond minder uit en is niet zo schadelijk.

Dan is het tijd om te zaden! Probeer dat zo regelmatig mogelijk te doen, en hark de zaadjes zachtjes in. Houd de grond ook goed vochtig, of zaai als het een beetje regent. En dan is het wachten. Probeer zo min mogelijk aan het gras te zitten, en er niet overheen te lopen. Wacht hiermee tot de zaadjes ontkiemt zijn. Met een paar weekjes kan je dan volop gaan genieten van je nieuwe gazonnetje!

unieketuinen.nl