bestrating

Alles wat je moet weten over bestrating en het aanleggen van bestrating

Je ontkomt niet aan bestrating in je tuin. Het heeft voordelen om zoveel mogelijk groen te laten, hiermee verkoel je je omgeving in de zomer en zorg je voor een betere afwatering van hevige regenbuien. Daarnaast, niet geheel onbelangrijk, heeft een groene leefomgeving een positief effect op je mentale gezondheid. De combinatie van bestrating en planten in je tuin is het beste, praktisch en groen.

Bij het ontwerp van je tuin houdt je rekening met de functies in je tuin. Houdt je van lang tafelen, barbecueën in zomer en winter, dan heb je een ruim terras nodig. De looprichtingen en intensiteit van het gebruik zullen ook bepalend zijn voor de keuzes in soorten bestrating.

Waar moet je op letten bij het kiezen van tuinbestrating?

Wanneer je geen uitgesproken mening hebt over de materiaalkeuze in je bestrating, kies dan een neutrale kleur. Bestrating is immers geen modeverschijnsel wat je elk jaar aanpast. Wanneer je een goede keuze maakt en dit door vakmensen laat aanleggen, kun je er een groot deel van je leven plezier van hebben. De gemiddelde Nederlander verhuist een aantal keer in zijn leven, dus in principe kies je per verhuizing 1 keer een bestrating uit.

Je kunt kiezen voor een basissoort, aangevuld door een andere soort. Maak gebruik van 2 of maximaal 3 soorten sierbestrating, hiermee creëer je sfeer. Je kunt hier kiezen in 2 bij elkaar passende kleuren in verschillende formaten, of een contrasterende kleur. Grote grijze tegels gaan bijvoorbeeld heel mooi aangevuld met  rode waaltjes.

bestrating ideeën

Tuin bestrating ideeën

Om ideeën op te doen kun je rond gaan kijken in je omgeving, loop een rondje door de wijk om te bekijken wat je mooi vindt en waarom. Wil je een warme uitstraling kies dan warme tinten, zoals geeltinten, bruin- of roodtinten. Houd je meer van een strakkere koele uitstraling kies dan de richting van de grijstinten. Bij een tuincentrum of een bedrijf dat gespecialiseerd is in bestrating zijn voorbeelden van bestrating te bekijken, in verschillende soorten en combinaties.

Tips voor het kiezen van bestrating

Let bij de keuze van je bestrating op de kleur en stijl van je woning en of de bestrating daarbij past. Het formaat van de tegels geeft een ruimtelijk effect. Grote tegels laten bijvoorbeeld de tuin groter lijken. Wanneer je bestrating kleiner van formaat is, wordt het beeld in je tuin wat onrustiger door de hoeveelheid tegels en de naden doortussen die zichtbaar zijn.

Wanneer je een tuin in een specifieke sfeer wilt aanleggen, kies dan de tegels die passen bij de sfeer. Het legverband waarin de bestrating gelegd wordt heeft invloed op de sfeer. Een wildverband heeft bijvoorbeeld een knussere uitstraling. Andere verbanden waarin bestrating aangelegd kan worden zijn onder andere blokverband, elleboogverband, halfsteensverband, visgraatverband, keperverband of molenwiekverband.

Terras bestrating of opritbestrating

Voor je terras kun je gebruik maken van een bestrating tussen de 2 en 6 centimeter dikte.  Op een oprit komt een zwaardere belasting van voertuigen. Houdt hier een dikte van minimaal 6 centimeter aan. De esthetische keuze die je vervolgens maakt kan nog alle kanten op, zeker voor het terras. Zorg er voor dat de ondergrond van de bestrating goed bewerkt is om verzakkingen, beschadigingen of losliggende tegels te voorkomen.

Soorten bestrating

Er is globaal onderscheid te maken in 4 soorten bestrating:

Beton

Beton is er in alle kleuren, formaten en afwerkingen. De kleuren verschillen van rood, geel, bruin, grijs en zwart tinten. Formaten van klein tot groot, waarbij de prijs oploopt naarmate het formaat . Bij de afwerking kun je denken aan een verweerde look, of een houtlook. verschillende coatings die op de betontegels worden aangebracht hebben verschillende functies. Denk hierbij aan een vuilafstotende coating.

Check complete aanbod betontegels op intergard.eu.

Gebakken bestrating

Van (Nederlandse) klei worden op hoge temperatuur tegels gebakken. Dit is een duurzame, kleurvaste optie met vaak een natuurlijke uitstraling. Gebakken bestrating is in diverse kleuren en formaten verkrijgbaar.

Natuursteen

Marmer, leisteen, graniet en hardsteen zijn soorten natuursteen. Per soort zitten er voor- en nadelen aan, de ene is bijvoorbeeld kleurvaster dan de andere. De uitstraling is natuurlijk, over het algemeen is dit een duurdere keuze.

Check complete aanbod natuursteen tegels op intergard.eu.

Keramiek

Door productietechnieken komen er steeds meer keramieken tegels die geschikt zijn voor buiten. Het voordeel is dat deze soort kleurvast en krasvast zijn. Ze zijn eenvoudig schoon te maken.

Waterdoorlatende bestrating

Waterdoorlatende bestrating of water passerende bestrating is meer en meer in ontwikkeling. Door de toenemende hevige buien staat deze manier van bestrating in de belangstelling. Het doel is het begeleiden of tijdelijk ter plekke opvangen van hemelwater en dit afvoeren naar de ondergrond in plaats van in de riolering.

Onderhoud van je bestrating

Onderhoud van je bestrating

Het onderhoud van je bestrating is voornamelijk het schoon of bijhouden van de voegen tussen de tegels. Hoe kleiner je de tegel kiest, hoe meer voegen je tussen je bestrating hebt, hoe meer kans op onkruid. Dus houdt je absoluut niet van het uitvoeren van onderhoud in je tuin, kies dan voor grotere tegels. Hierbij kun je na het bestraten voegen met voegmortel, of laten voegen met voegmortel. Nog een tip voor het onderhouden van je tegels: nooit schoonmaken met hoge drukreiniging. Door het gebruik van de hogedrukreiniger beschadig je de toplaag van je tegels en krijg je het omgekeerde effect. Algen zullen meer houvast vinden op je beschadigde tegel en daardoor eerder meer dan minder verschijnen.

Tegels reinig je met een biologische groene-aanslag-verwijderaar, zoals bijvoorbeeld groene zeep. Dit breng je aan op de tegels, in laten werken, afborstelen en vervolgens afspoelen met schoon water.

Aanleggen van bestrating

Het aanleggen van bestrating is zwaar werk en vakwerk, het is aan te raden om hiervoor een expert in te schakelen. Deze hebben naast de expertise en handigheid, hulpmiddelen waardoor ze razendsnel zijn en vakkundig werk leveren.

Zelf tuinbestrating aanleggen

Ben je handig en ga je de uitdaging aan om zelf je bestrating te leggen, neem dan de volgende stappen om te komen tot strak gelegde terrassen en paden:

  • Stap 1: Graaf de plekken waar de bestrating moet komen ongeveer 15 tot 20 centimeter diep uit. Een tip hierbij is dat je een plan maakt voor je tuin, zodat je hebt nagedacht en uitgetekend over wat op welke plek moet komen in je tuin. Maak hiervan een tekening op schaal. Hiervandaan kun je ook makkelijk berekenen hoeveel bestrating je nodig hebt. Reken de oppervlakte plus 10%.
  • Stap 2: breng een laag geel zand aan op de plekken die je hebt uitgegraven. Dit zorgt ervoor dat je een goede basis en fundering hebt voor de bestrating.
  • Stap 3: tril het gele zand aan met een trilapparaat en strijk het glad. Een trilplaat kun je huren bij de bekendere bouwmarkten of verhuurbedrijven. Zorg dat je bij het gladstrijken de grond zo egaal mogelijk verdeeld.
  • Stap 4: houd bij het leggen rekening met een goed afschot. Hiermee bedoel ik dat je richting de zijden je terras heel geleidelijk laat aflopen. Daarmee voorkom je plassen water op je terras bij regenval,. Een goede standaard om aan te houden is 1 centimeter per meter.
  • Stap 5: leg eerst de opsluitbanden van je bestrating om te zorgen dat de bestrating goed op zijn plek blijft liggen. Hierbinnen ga je dan de bestrating aanleggen.
  • Stap 6: werk van buiten naar binnen. Werk met een waterpas, zodat de tegels er netjes vlak in komen liggen. Hiermee kan je dan tevens controleren of je afloop goed is.
  • Stap 7: wanneer alle bestrating erin ligt, kun je de voegen opvullen met voegzand. Dit voegzand veeg je met een bezem in de kieren tussen de tegels. Naast regulier voegzand kun je gebruik maken van voegmortel. Het voordeel hiervan is dat de stenen extra goed vastliggen en er geen onkruid tussen je tegels kan gaan groeien. De voegmortel veeg je ook in tussen de tegels. Lees hierbij goed de beschrijving op de verpakking. Tip; deze kant-en-klare voegmortel (link naar bol.com).

En dan, na al het harde werk: de tuin verder aanplanten, gazon leggen en genieten van je werk en je tuin.

Koppelstones trommelstenen sierbestrating smook
€ 20,56 PER M2

INTERGARD.EU


Koppelstones trommelstenen sierbestrating smook

Koppelstones zijn betonnen stenen met een verouderde uitstraling verkregen door de stenen te trommelen, verkrijgbaar in diverse kleuren.
Bekijk artikel

natuursteen sandstone tegel
€ 36,29 PER M2

INTERGARD.EU


Natuursteen Sandstone tegel

Sandstone natuursteen tegel is een tegel die gevarieerde verschijningsvormen kent: van zeer grillig tot glad als gevolg van de natuursinvloeden. Het geeft geeft uw leefomgeving een uniek, rustgevend en sierlijk aanzien.
Bekijk artikel

terracotta tegels barcelona rood
€ 29,98 PER M2

INTERGARD.EU


Terracotta tegels Barcelona rood

Hoogwaardige terracotta tegels in verschillende maten en kleurnuances.
Bekijk artikel

unieketuinen.nl