Lathyrus

Lathyrus, klimplant en snijbloem met heerlijke geur

Wil je lekker ruikende bloemen in je tuin en veel? Die ook nog in veel verschillende kleuren bloeien en die je kan gebruiken als snijbloemen. Dan moet je de Lathyrus zeker als optie bekijken. Een erg makkelijke plant, waar je een zomer lang van kunt genieten!

Lathyrus is een klimplant die bekend staat onder de  Nederlandse naam pronkerwt of reukerwt. Het is een erg makkelijke klimmer die je zelf kunt zaaien. Roze, paars, blauw, wit en alle kleuren die hieraan gerelateerd zijn, kun je tegenkomen bij de pronkerwt.  Lathyrus is een eenjarige plant, die bloeit in de maanden juni, juli, augustus en september. De zelf hechtende klimplant kun je het beste tegen een gaas of trellisraam planten, waarlangs hij naar boven kan klimmen. Hij bereikt een hoogte tussen de 180 en 250 centimeter.

Lathyrus zaaien

Lathyrus is een makkelijke plant om te zaaien, ik heb er zelf eens een aantal gezaaid in de tuin en er jarenlang plezier van gehad. Terwijl ik er absoluut veel te weinig aandacht aan besteedde.

Stappenplan voor het zaaien van Lathyrus

 1. Begin met voorzaaien vanaf half februari, binnen in een potje
 2. Gebruik hiervoor niet te kleine potjes, aangezien de wortels van de lathyrus graag diep wortelen
 3. Je kunt de zaden voor het planten weken in lauwwarm water voordat je ze plant, hierdoor kiemt het zaadje iets makkelijker
 4. Plant maximaal 3 zaden per potje, zodat de wortels de ruimte hebben
 5. Door voor te zaaien voorkom je dat vogels of muizen de zaadjes opeten, ze zijn er namelijk dol op
 6. Doe de (geweekte) zaadjes in een potje met potgrond en dek ze af met een laagje potgrond van 1 a 1,5 centimeter
 7. Zet ze op een koele goed geventileerde plaats, ongeveer 15 graden. Je kunt ze eventueel afdekken met een plastic zak of plastic folie
 8. Na ongeveer 7 tot 10 dagen zul je de eerste sprietjes boven de aarde zien verschijnen
 9. Wanneer de plantjes 3 of 4 blaadjes hebben, kun je de top eruit halen, om de groei van de zijscheuten te stimuleren
 10. Plant de plantjes buiten op een plek in de zon langs een hekwerk of gebruik steunmateriaal waar ze over kunnen klimmen. Helaas vinden de slakken je Lathyrus ook lekker, dus bescherm de plant tegen deze dieren
 11. Plant ze pas buiten, wanneer de kans op nachtvorst is verdwenen, na de ijsheiligen (half mei) is een prima tijdstip
 12. Wanneer je de zaden in de volle grond wilt planten, doe dit dan rond dezelfde periode, half mei. En let er dan goed op, dat de muizen of vogels er niet met je zaden vandoor gaan. Dit kun je doen door ze goed af te dekken, en eventueel wat gaas te spannen tot het moment dat de blaadjes zichtbaar zijn

Soorten Lathyrus

Er zijn tussen de 120 en 200 verschillende lathyrussoorten. Er is in Nederland een speciale Lathyrus vereniging, die ook tentoonstellingen houdt. In Engeland wordt de ‘Sweet Pea’ op handen gedragen. Hier worden onder de lathyruskwekers tentoonstellingen en wedstrijden gehouden.

Lathyrus Odoratus

Lathyrus odoratus is een veelvoorkomende pronkerwt soort. De naam verwijst naar de geur van deze mooie tuinplant. Lathyrus odoratus is er in verschillende kleuren, van wit, roomwit, roze, lila tot mauve, paars, oranjerood, karmijnrood en tweekleurige variëteiten.

Lathyrus vernus

Een voorjaarsbloeiende pronkerwt die bloeit in de maanden april en mei met een lila paarse kleur. Lathyrus vernus wordt een stuk lager, namelijk ongeveer 40 tot 50 centimeter. Deze soort is een vaste plant, dus zie je elk jaar terug.

Lathyrus Latifolius

Lathyrus Latifolius is in tegenstelling tot de odoratus een vaste plant. Latifolius bloeit in de maanden juni tot en met september in wit of roze. Deze soort geurt nauwelijks. De hoogte van de volwassen plant bij een standplaats in voedselrijke grond in de zon of halfschaduw is ongeveer 2 meter.

Lathyrus sativus

Een blauwkleurige pronkerwt met verschillende variëteiten.  De eenjarige klimplant bloeit in de maanden mei en juni met opvallend blauwe bloemen. De hoogte die de plant in het jaar bereikt is tussen de 70 en 100 centimeter. De lathyrus sativus ‘Alba’ is een witte soort.

Lathyrus japonicus

De Nederlandse naam voor deze pronkerwt is zeelathyrus. . Het is een vaste plant die tussen de 15 en 100 centimeter hoog wordt en zeldzaam voorkomt in de Nederlandse natuur langs de Noordzeekust. De bloeitijd valt in de maanden juni en juli en de bloeikleur van zeelathyrus is paars. De zaden van zeelathyrus kunnen tot wel 5 jaar kiemkrachtig blijven in zee.

Lathyrus sylvestris

De boslathyrus is een vaste klimplant die elk jaar na de winter weer tevoorschijn komt. Hij komt zeldzaam voor in bosrijk gebied in Nederland. De bloemen van boslathyrus zijn geliefd door vlinders en hommels. Hij bloeit in juni tot en met augustus met donkerroze bloemen en wordt tussen de 1 en 2 meter hoog.

Lathyrus Matacuna

Een bijzondere tweekleurig bloeiende pronkerwt. De klimplant bloeit in de maanden juni tot en met augustus met een heerlijke geur. De kleur is violetkleurig gecombineerd met donkerroze. De hoogte van de plant bij goed bemeste grond in de zon is ongeveer 200 meter.

Onderhoud en verzorging van Lathyrus

De Pronkerwt staat graag op een warme, zonnige plek in je tuin. Daarnaast moet hij ondersteund worden door takken of een trellis waar hij zich aan kan hechten. De bodem moet goed los gespit worden, voordat je dit gewas plant. Zorg voor voldoende voeding in de bodem door deze te bemesten en geef de planten voldoende water.

Wil je langer genieten van de bloemen, knip dan de verwelkte bloemen weg en pluk de peulen die de plant gaat aanmaken. Hierdoor stopt de plant energie in het aanmaken van bloemen in plaats van peulen. Het knippen van bloemen voor in een vaas, zorgt ervoor dat de plant meer bloemen gaat aanmaken. Aan het einde van het bloeiseizoen kun je wat peulen laten hangen en oogsten, zodat je het jaar erop opnieuw lathyrus kunt zaaien.

Zaden van Lathyrus

Wil je zaden van je pronkerwt oogsten om zo in het jaar erop meer pronkerwt te kunnen kweken, laat dan de peulen zo lang mogelijk aan de plant zitten. Oogst deze wanneer ze helemaal rijp en verdroogd zijn. Haal vervolgens de zaden uit de peulen en zorg dat ze goed droog zijn, berg ze vocht en vorstvrij op en plant ze het jaar erop.

Lees meer over zomerplanten of bloeiende bloembollen.

unieketuinen.nl