Carex

Carex morrowii en 11 andere Carex soorten

 

Carex morrowii heeft de Nederlandse naam Japanse Zegge. Een groenblijvend siergras dat ongeveer de volwassen hoogte van 40 centimeter krijgt. Het is een hele makkelijke plant die in (bijna) elke ondergrond en op elke plek groeit, liefst niet te nat in de winter. De bloeiperiode is april, mei en juni. Er verschijnen dan kleine groengele bloei-aren op smalle stengels. Carex is goed te combineren met andere wintergroene bodembedekkers. Lees in dit artikel alles over de bekendste Carex morrowii soorten en nog 11 andere soorten Carex.

Japanse zegge

Dit siergras heeft groen langwerpig glanzend blad. Japanse Zegge is waaronder Carex bekend is in Nederland. De soort heeft verschillende variëteiten.  De meest bekende soorten zijn de Írish Green’, de ‘Ice Dance’ en ‘Variegata’.

Carex foliosissima ‘Irish Green’

Een mooi groenblijvend siergras met een diepe groene kleur. De volwassen hoogte is ongeveer 30 centimeter, hij groeit pol vormend. De plant heeft weinig last van bruin of dor blad in of na de winter. Daardoor is het erg geschikt als groenblijvende vak beplanting of onder beplanting in de tuin. In mei en juni bloeit ‘Irish Green’ met onopvallende geelbruine bloemaren.

Carex morrowii ‘Ice Dance’

Het opvallende blad van de ‘Ice Dance’ herken je makkelijk. Het is langwerpig met een glanzend groene kleur en crèmekleurige rand. De plant ontwikkelt een stevige wintergroene pol en het blad wordt ongeveer 35 centimeter hoog. De bloeiwijze is aarvormig en onopvallend te zien in de maanden april en mei. Knip in het voorjaar het eventueel ontstane verdorde blad weg. Een mooie plant om de bodem te bedekken.

Carex morrowii ‘Variegata’

‘Variegata’ staat het liefste op een plekje in de schaduw of halfschaduw. Hij blijft net als de andere Care soorten wintergroen. Het langwerpige groene blad is omrand door een smalle witte bladrand. Deze witte rand is veel smaller dan die van de ‘Ice Dance’. De hoogte is ongeveer 40 centimeter. De plant komt goed tot zijn recht als vak beplanting.

Carex oshimensis ‘Everest’

Een 40 tot 50 centimeter hoge Carex met wit-groen gestreept blad. De bloeitijd is in mei en juni, dan bloeit hij met onopvallende geelbruine aren. Carex oshimensis ‘Evergold’ is een versie met geelgroen gestreept blad. Beide soorten hebben een sierlijk overhangende bladvorm.

Carex testacea ‘Prairie Fire’

Dit is een bladhoudende soort Carex, die echter wel in het najaar een herfstkleur krijgt. In het voorjaar kun je deze soort snoeien tot op 5 centimeter boven de grond (hoeft niet), dan zal hij uitlopen met geel smal frisgroen blad. In het najaar krijgt het een oranjebruine herfstverkleuring. Hoe meer zon de plant krijgt, hoe spectaculairder de verkleuring. Dit blad blijft de gehele winter gewoon aan de plant zitten. De hoogte is ongeveer 50-60 centimeter en net als de andere soorten heeft hij in het voorjaar onopvallend bruine bloemaren.

Carex oshimensis ‘Evergold’

Het zusje van de Carex oshimensis ‘Everest’, maar dan in geelgroen gestreepte verschijning. Ook een goed winterhard en wintergroen siergras. De hoogte is circa 40 tot 50 centimeter en in de maanden mei en juni bloeit de plant met onopvallende geelbruine aren op dunne stengels.

Carex oshimensis ‘Evergreen’

Zoals je misschien al verwacht aan de hand van de naam, is dit inderdaad een geheel groene Carex. Het blad is smal, lang en overhangend aan de pol vormende kern. De kleur van het blad is diepgroen en de hoogte van de plant ongeveer 40 centimeter. Het is niet nodig om de plant te snoeien, het verdorde blad kun je na de winter wegknippen.

Carex buchananii

Buchananii is een soort met rechtopstaand stijf blad, dat ongeveer 50 centimeter hoog wordt. Het blad en de bloemaar zijn bruin of roodbruin van kleur. In de winter blijft dit bossige beeld hetzelfde. Deze soort is goed toe te passen op smalle borders, gezien de vorm van de plant.

Carex brunnea

Een bladhoudend, wintergroen siergras, dat ongeveer 30-40 centimeter hoog wordt. Het blad is erg smal en krult aan de einde sierlijk. Er zijn verschillende ondersoorten, zoals de ‘Magic Green’, een groene versie, de ‘Variegata’ een bonte soort en de ‘Aureomarginata’ met geelgroen gestreept blad.

Carex grayi

De leuke Nederlandse naam voor Carex grayi is morgensterzegge. Dit komt door de vorm van de vruchtjes, het lijken wel sterren. De stekelvormige vruchten zijn eerst groen en verkleuren naar bruin. Net als de andere Carex een groenblijvende soort, bloeiend in juli, augustus en september. De planthoogte is 50 tot 70 centimeter.

Carex oshimensis ‘Ribbon Falls’

Een vrij nieuwe soort zegge met glanzend donkergroen blad. Het brede blad hangt licht gekruld om de pol heen. Bloeiend in april en mei met geelbruine halmen. De hoogte is circa 30 tot 40 centimeter. De plant kan goed gebruikt worden als bodembedekker in vak beplanting, maar kan ook goed in een pot.

Wil je nog meer lezen over soorten Siergras of heb je nog vragen, lees hier verder voor jouw antwoorden op vragen over Siergras.

unieketuinen.nl