de leukste zomerplanten

15 x de leukste zomerplanten

De hele zomer genieten van een bloemenzee in je tuin. Wil je ook graag een tuin vol zomerplanten? En wil je daar niet te veel geld aan uitgeven? Hier heb ik tips voor je hoe je op een leuke manier zo veel en zo lang mogelijk bloemen in je tuin of op je balkon hebt. Zomerbloeiers zijn zeer geschikt om te planten in een pot en daarom passen ze in iedere tuin.

Zomerplanten

Zomerplanten zijn vaak eenjarige planten, die hebben als kenmerk dat ze van zaad tot volwassen plant groeien in 1 jaar tijd. Vaak maken ze daarbij opnieuw zaden voor het komende jaar. Dus technisch gezien zou je jaren kunnen genieten van elk jaar opnieuw eenjarige planten. Je kunt zomerbloeiers in je border zetten, tussen de vaste planten. Maar je kunt er ook verticaal mee tuinieren op je balkon. Het staat ook heel gezellig in potten en bakken. Sommige soorten zijn zeer geschikt om vanuit een hangmand je tuin of balkon op te fleuren.

Tips om je zomerplanten zo lang mogelijk te laten bloeien

  • Knip de uitgebloeide bloemen uit de plant. Zo steekt de plant niet zijn energie in het maken van zaden, maar in nieuwe bloemknoppen.
  • Als de plant in zijn geheel uitgebloeid lijkt te raken, snoei dan wat verder voor het bevorderen van nieuwe bloei
  • Omdat de plant zoveel energie gebruikt voor het langdurig bloeien, heeft hij wel wat extra energie nodig. Dit kun je aanvullen door vloeibare plantenmest door je gietwater te doen. Er bestaan ook speciale voedingskegels, die je aanbrengt in de potgrond bij je plant. Dit kun je bij aankoop meteen doen, dan hoef je er de rest van de zomer niet meer aan te denken
  • Zorg dat de planten voldoende water hebben. De zomer is natuurlijk de warmste, maar vaak ook de droogste tijd van het jaar. Het liefst geef je de planten water voor zonsopgang of na zonsondergang. Lukt dit niet, zorg er dan voor dat je de aarde water geeft en niet over het blad giet. Doordat de waterdruppels de zon als een vergrootglas versterken is er kans op verbranding van het blad wanneer je dit doet.
  • Let op met zomerplanten met late nachtvorst. Ik raad je aan om dit tot ijsheiligen (15 mei) in de gaten te houden. Zomerplanten kunnen niet tegen vorst. Het is verstandig om de planten pas na 15 mei in de grond te zetten. Planten in bakken en manden, kun je wanneer er vorst wordt voorspeld het beste een nachtje ergens binnen zetten om te voorkomen dat ze kapot gaan of bruine bladeren krijgen

Sterke zomerplanten

Sterke zomerplanten

Persicaria amplexicaulis, duizendknoop is een vaste borderplant met decoratief frisgroen blad. De plant wordt 100 tot 150 hoog en bloeit van juli tot oktober met rode aarvormige bloemen.

Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ , een gele zonnehoed die ongeveer 80 tot 100 hoog wordt. Deze mooie vaste plant bloeit van eind juli tot en met september met een bruinzwart hart en gele bloemen.

Lang bloeiende zomerplanten

Erysimum ‘Bowles Mauve’, in het Nederlands bekend als muurbloem of steenraket behoort zeker tot de langbloeiende planten. De bloeitijd is van mei tot en met september. De paarse samengestelde bloemen van deze vaste plant worden 50 tot 60 centimeter hoog.

Fuchsia ofwel bellenplant

Fuchsia ofwel bellenplant is een lila-paars-rood bloeiende vaste plant, die bloeit van juli tot in oktober. De hoogte van de plant is ongeveer 100 centimeter.

Vaste zomerplanten

Verbena Bonariensis, ijzerhard is eigenlijk geen vaste plant, maar een tweejarige plant. Omdat de plant zichzelf uitzaait, kun je er jaren plezier van hebben. De kleine lila bloemetjes zijn te zien van juli tot en met september. De hoogte van de plant varieert van 30 tot 150 cm.

Gaura Lindheimeri, prachtkaars bloeit met witte bloemetjes die iets weg hebben van kleine vlindertjes. Deze vaste plant wordt ongeveer 30 tot 75 cm hoog.

Agastache ‘Blue Fortune’ dropplant, bloeit ook de hele zomer, van juni tot september met blauwe aarvormige bloemen. De hoogte van de plant is 50 tot 75 cm.

Eenjarige zomerplanten

Cosmea

Cosmea heeft geen andere Nederlandse naam. Het is een fris bloemetje in de kleuren rood, roze en wit. De bloemen kunnen ongeveer 90 centimeter hoog worden.

Mandevilla heeft geen andere nederlandse naam. Het is een klimmer met witte,  gele, roze of rode bloemen. De hoogte die de plant kan bereiken is wel 250 tot 300. Hij bloeit van juni tot oktober. In de winter kun je hem vorstvrij bewaren, dan heb je grote kans dat hij het jaar erop weer bloeit. Deze plant is ook bekend onder de naam Dipladenia.

Perlargonium, in de volksmond bekend met de naam (eenjarige) geranium. Je vindt deze in veel verschillende kleuren wit, roze, rood, bordeaux, zal en meerkleurigen. De hoogte is ongeveer 20 tot 30 centimeter.

Petunia, een zeer geschikte eenjarige voor de hangmanden. De klokvormige bloemen zijn in allerlei kleuren en zelfs in patronen te verkrijgen. Verkrijgbare kleuren zijn wit, roze, geel, rood, blauw, paars, zwart. Patronen die je kunt vinden zijn gestreept met één of verschillende kleuren, met een kleurverloop, met een randje, of zelfs een gestippelde bloem.

Impatiens Walleriana, bekend onder de naam vlijtig liesje. Een erg mooie en makkelijke doorbloeiende eenjarige plant die bloeit in de kleuren oranje, wit, lila, roze en rood. Hij groeit tot zo’n 20-30 centimeter hoogte. Het vlijtig liesje heeft graag voldoende vocht, dus in de zomer is het zeker noodzakelijk om regelmatig water te geven.

Anthirrhinum majus, Leeuwenbek bloeit van mei tot september met zijn bijzondere bloemen. De bloemkleur is divers, geel, paars, oranje, rood, roze, wit en meerkleurig.  Afhankelijk van de soort is de leeuwenbek verkrijgbaar in hoogten van 20 centimeter tot 100 centimeter.

Nicotiana x sanderea, siertabak bloeit met zijn prachtige buisvormige bloemen in de kleuren roze, rood en wit. De vooral ‘savonds geurende bloemen trekken nachtvlinders aan. De hoogte van de plant is 20 tot 100 centimeter. Bloeit van juli tot oktober.

Zinnia elegans, zinnia is een eenjarige met bloei in de kleuren wit, geel, oranje, rood, paars en lila. Het bloempje lijkt op de bloei van een dahlia en bloeit van juli tot oktober en wordt 50 tot 80 centimeter hoog.

unieketuinen.nl