Bloeiende planten in de winter

Winter bloemen, de 10 mooiste bloeiende winterplanten

[automatic_table_of_contents heading_title=”h2″][/automatic_table_of_contents]

Een van de tips om je tuin in de winter ook gezellig te maken is ervoor te zorgen dat er in de winter ook iets bloeiends in je tuin te zien is, winter bloemen. Je hebt bloeiende winterplanten, heesters, bodembedekkers die op zijn mooist zijn in de periode van november tot maart.

Ik heb voor je een lijstje samengesteld met 10 soorten bloeiende winterplanten. Ik heb voor elk wat wils, een klimmer, een bodembedekker, een heester, in alle kleuren, geel, paars, wit, rood, dus bekijk snel wat het beste bij jouw tuin en smaak past.

Soorten winter bloemen en bloeiende winterplanten

Wil je een gele of rode Hamamelis, een witte Winterjasmijn, winterviolen voor in een pot op je tuintafel? Of ga je voor een paarse Anemone Hepatica? Lees verder om meer te lezen over de mooiste planten voor in de winter.

Helleborus

Helleborus, de ultieme winter bloem

De Helleborus, ook wel kerstroos (Helleborus niger) of nieskruid (Helleborus foetidus) genoemd is een wintergroene plant. Het is een zeer geliefde sterke plant, vanwege zijn bloei in de winter. Er zijn verschillende soorten Helleborus in de kleuren paars, roze, geel, wit of gemengd. De soort bloeit van januari tot soms ver in april.

Het blad is decoratief en blijft het gehele jaar mooi. Ze staan graag op een zonnige plaats in de tuin en worden 40 tot 60 centimeter hoog. Deze bloemen beschermen zichzelf tegen de vorst door het vocht uit de bloemen, bladeren en wortels te pompen, zodat ze niet kunnen bevriezen. De bloemen gaan dan wel wat hangen, maar zodra het weer warmer wordt, staan ze er weer stralend bij.

Een Helleborus kopen? Je kunt ze hier vinden op de website van bol.com, van de Helleborus niger tot de Kerstroos.

Winterviolen

Winterviolen zijn sterke bloemen die de gehele winter kunnen overleven. Ze brengen kleur in je tuin van de herfst tot en met de winter. Winterviolen zijn geschikt voor in potten of bakken, maar je kunt ze ook in de volle grond planten. Als je ze in een pot of bak zet, zorg dan wel dat hier ontwateringsgaten in zitten. Je hebt de keuze tussen kleinbloemige en grootbloemige violen.

De winterviolen zijn verkrijgbaar in bijna alle kleuren, wit, geel, blauwtinten, maar ook rood, oranje, roze, paars en bruin. Ze worden ongeveer 10 centimeter hoog en houden van een plaatsje in de zon. Als je de uitgebloeide bloemen eruit knipt, kun je langer genieten van de bloei.

Toverhazelaar

Toverhazelaar, bloeiende winterplant

De Hamamelis is een prachtige winterbloeiende en geurende struik. In Januari gaat de toverhazelaar in geel, oranje of rood bloeien. Het is een flinke struik die ruimte nodig heeft in je tuin, hij kan tot 4 meter hoog worden. Hij verlangt een plaats in de zon.

De bloemen zullen vooral opvallen tegen een donkere achtergrond. De toverhazelaar bloeit in de periode van januari tot maart, pas daarna groeit het blad weer aan. In de herfst verliest de plant zijn donkergroene behaarde blad.

Winterjasmijn wit of geel

Deze Jasminum Nudiflorum is een wintergroene klimplant. De plant begroeit je schutting, muur of lelijke uitzicht en geeft een romantische uitstraling. Vooral wanneer hij bloeit met witte of gele stervormige bloemen. De klimplant bloeit van december tot februari. Deze heerlijk geurende plant kun je op zowel zonnige als schaduwrijke plaatsen in je tuin planten. De volwassen hoogte is ongeveer 3 meter.

Mahonia

Mahonia, groenblijvende struik

Mahonia, of in het Nederlands Mahonie is een groenblijvende struik die tussen de 50 en 150 centimeter hoog wordt. Er komen in het vroege voorjaar gele bloemen aan de struik. Na de bloei vormt de struik blauwzwarte bessen. Het vruchtvlees van de bessen is eetbaar, maar de pit is giftig net als de wortels van de plant. Mahonie heeft een stekelig groen blad en wordt vaak gebruikt in openbaar groen. De standplaats is liefst schaduw of halfschaduw.

Winterheide, winter bloemen van feb tm april

Winterheide is bekend onder de latijnse naam Erica carnea. Dit plantje wordt ongeveer 10 tot 25 centimeter hoog. De bloeikleur is wit of roze en de bloeitijd is van februari tot en met april. Het plantje houdt van een zonnige standplaats en is de gehele winter groen.

Er zijn in totaal ruim 800 soorten heide. De 2 belangrijkste soorten zijn Erica carnea, sneeuwheide en Erica x darleyensis, dopheide. Ze kunnen ook goed in potten, manden of bakken geplant worden.

Viburnum

Viburnum is een heester, bekend onder de Nederlandse naam Sneeuwbal. Veel soorten zijn populair door de fraaie schermvormige bloemen die heerlijk geuren en bloeien in de winter. Er zijn bladhoudende en bladverliezende soorten. De Sneeuwbal bloeit van januari tot mei. De bessen die verschijnen in de nazomer of de herfst en worden door vogels en insecten gegeten.

In Nederland komen 2 soorten van nature voor, gelderse roos (Viburnum Opulus) en Wollige sneeuwbal (Viburnum lantana). Sommige soorten kunnen de afmeting krijgen van een kleine boom, andere zijn toch al gauw flinke struiken.

De heester houdt van een plekje in de zon, enigszins beschut tegen de wind. De soorten Viburnum x bodnantense ‘Dawn’ en ‘Deben’ bloeien beide van november tot maart met sterkgeurende roze bloemen. Dit zijn geen wintergroene heesters, dus het blad groeit pas weer aan na de bloei.

Ben je zelf op zoek naar een Sneeuwbal voor in je tuin? Je vind ze hier (bol.com).

Camelia

Camelia, ook wel Japanse roos genoemd is een plant met een exotische uitstraling. Het is een groenblijvende en langbloeiende kleine boom of struik. Er zijn wel 80 verschillende soorten te verkrijgen in de kleuren wit, roze, paars en rood. Van oorsprong is het een bosplant en heeft een voorkeur voor zure grond.

Camelia groeit maar langzaam, dus snoeien zal niet snel nodig zijn. Niet alle soorten zijn even winterhard, let daarop als je deze prachtige bloeiende winterplant aanschaft. Camelia staat het liefst beschut, maar niet in de ochtendzon, dit is niet goed voor de bloemknop. Veel soorten bloeien van februari tot mei. Een afbeelding vindt je bovenaan in dit artikel.

Een mooie roze Camelia van 50 cm hoog vind je hier op de website van bol.

Anemone Hepatica

Anemone Hepatica

Het leverbloempje heeft zijn naam te danken aan de vorm van zijn blad. De plant wordt tot maximaal 25 centimeter hoog en is meestal paars van kleur. Zeldzame soorten hebben witte of roze bloemen. De bloei is in maart en april.

Bijzonder aan deze plant is dat ze ‘s nachts de bloemen sluiten, maar ook bij regen. Het liefst heeft het leverbloempje een plek in de schaduw of halfschaduw. Ze kunnen daarom goed als onderbegroeiing gebruikt worden. Soms moet je een jaartje geduld hebben voor de bloei, want het duurt even voordat de plant zich op zijn plaats voelt.

Skimmia

Skimmia is al jaren een populaire plant in Nederland, elk seizoen is er wat te beleven. Aan het einde van de zomer vormt de plant de eerste knoppen en besjes. In de winter blijven de glanzend groene bladeren een mooi beeld geven. En pas in het voorjaar komen de knoppen tot bloei in witte bloemen die een heerlijke geur verspreiden.

Er zijn ook soorten die geel bloeien en dus gelige knoppen hebben. Er zijn twee bekende soorten, de Skimmia japonica en de Skimmia reevesiana. De plant stelt niet veel eisen aan grondsoort. Qua standplaats heeft de Skimmia de voorkeur om niet de gehele dag in de zon te staan. Je kunt de Skimmia Japonica ‘Rubella’ bestellen via bol.com.

unieketuinen.nl