Onderhoud gazon

Tips voor een mooie tuin

Wie een tuin bij zijn woning heeft kan die op een tamelijk eenvoudige wijze in een goede conditie houden. Het gemakkelijkst is het om te werken met een tuinkalender. Daar staan de klussen op die je in de loop van het het jaar moet doen om de tuin er zo goed mogelijk uit te laten zien. Eén van de eerste dingen die je moet doen in het vroege voorjaar is onkruid in gazon bestrijden. Voor goed en slim tuinonderhoud zijn diverse handige hulpmiddelen beschikbaar. Maar houd er rekening mee dat je ook een paar handmatige klussen moet doen.

Schade door dieren

Het zorgen voor bemesting, voldoende beluchting en regelmatig sproeien helpt om je tuin goed te laten gedijen. Maar er zijn ook andere factoren waardoor er schade aan je tuin kan ontstaan. Denk maar eens aan katten, mollen en vogels, die je planten flink kunnen beschadigen. Jammer genoeg kan ook je eigen huisdier een vernietigende invloed hebben. Wie zijn hond in de tuin loslaat, zal erachter komen dat die graag gaten graaft. Gelukkig is dat met hondenspullen kopen goed te voorkomen. Je kan kiezen voor geurtjes die de honden niet lekker vinden, of voor speelgoed, waardoor hij niet gaat graven.

Een mooi gazon

Er bestaat geen standaardbehandeling voor een mooi gazon. Het is afhankelijk van de bodem in je tuin en de hoeveelheid zon die op het gras valt voor welke behandeling je het beste kunt kiezen. Een gazon dat grotendeels in de zon ligt heeft veel water nodig. Door de lange periodes van zonlicht zal er veel water verdampen, waardoor de bodem uitdroogt en hard wordt. Dat zijn slechte condities voor een goed gazon. Door veel te sproeien en mest te geven is dat te voorkomen. Het water en de mest houden de bodem veerkrachtig en rijk aan voeding.

Mos

In gazons die voor het grootste deel in de schaduw liggen groeit meestal veel mos. Om te voorkomen dat er mos ontstaat wordt aangeraden om regelmatig kalk te strooien. Je kunt dat het beste 3 of 4 keer per jaar doen. De kalk zorgt ervoor dat de zuurgraad van de bodem op peil blijft. Als de grond te zuur wordt, kan mos beter groeien dan gras. Wie zijn gazon al vol heeft met mos moet een intensieve behandeling uitvoeren. Daardoor wordt het mos verwijderd en zal de bodem weer op een gezonde zuurgraad worden gebracht.

Bodemleven

Of de bodem onder het gazon de juiste zuurgraad heeft kunt je meten, maar door goed te kijken weet je ook of je een gezond gazon hebt. Dat bevat ten eerste weinig mos, en is ook herkenbaar aan het leven dat er plaats vindt. Als er veel vogels op je gazon zitten die insecten kunnen vinden is dat een teken dat de kwaliteit van de bodem in orde is. Om dat te checken kun je ook zelf een schep in de grond steken. Als de bodem vol zit met regenwormen en allerlei beestjes is de bodem goed gezond.

unieketuinen.nl