tuin naar binnen halen

Haal je tuin naar binnen

Elke tuinliefhebber kan uren doorbrengen in zijn eigen tuin. In de zomer is dit zalig met de warmte van het zonnetje maar in de winter ligt onze tuin er soms maar druilerig bij. Waarom wachten op de zon om te genieten als je de natuur naar binnen kan halen?

Kleuren combineren

Als we denken aan de zomer en de tuin, dan denken we onmiddellijk aan de kleuren geel, blauw, roze, oranje en groen. Roze van de bloemen en geel van de zon, die stralen onder een helblauwe hemel. 

Een instant happiness gevoel! Zou het niet fijn zijn om dit gevoel 365 dagen te ervaren? Wel met volgende tips kan het.

Wanneer je verschillende kleuren in je interieur wil brengen, is het belangrijk om een mooie balans te vinden tussen deze kleuren. We willen namelijk geen chaos en onrust creëren.

Met de 60-30-10 regel, vind je snel en eenvoudig een mooie balans tussen de kleuren die jij in jouw interieur wil brengen. 

In dit artikel willen we graag het zonnetje en de natuur naar binnen halen. hiervoor kiezen we geel als hoofdkleur of primaire kleur. Deze kleur gaan we voor 60% van de kamer gebruiken. Bijvoorbeeld als muurkleur, plafond kleur of als kleur van het grootste meubel in de kamer. Zo kan je kiezen voor bijvoorbeeld een gele bank. Let wel op dat je de primaire kleur in een zachte tint kiest om de balans tussen de kleuren te bewaren en een evenwichtige toch sterke basis te creëren. 

Als tweede kleur of secundaire kleur kiezen we voor blauw. Deze gaan we op 30% van ons interieur toepassen. Hier kiezen we voor een andere kleur uit het kleurenpalet maar wie meer sereniteit wil, kan ook kiezen voor een donkerdere tint geel zoals bijvoorbeeld oker. Zo creëer je kleurcontrast, wat net dat tikkeltje meer dimensie geeft aan jouw interieur. De secundaire kleur kan je gebruiken voor je gordijnen, tapijt of grotere decoratie stukken maar eventueel ook voor de meubels, zoals blauwe eetkamerstoelen.

Als je een echte durver bent, dan kan je ook altijd jouw secundaire kleur net dat tikkeltje meer naar voren brengen door bijvoorbeeld voor een combinatie van een gele bank en blauwe eetkamerstoelen te gaan. 

Als accentkleur voor de finishing touch, mag je best uit jouw comfort zone stappen. De kleur van de finishing touch gaan we voor de laatste 10% gebruiken. Deze kleur brengt onze kamer tot leven. We kozen hier voor roze. Gebruik deze kleur bijvoorbeeld in kleine decoratie stukken zoals een vaas, kussens, kunstwerken, kaarsen en dergelijke. Toch liever weer wat meer egaliteit? Dan kan je bijvoorbeeld gaan voor fel geel of donker blauw. 

Zonnig geel

Geel doet stralen en geeft kracht, geel staat voor uitbundigheid en een vrolijk gevoel. De ideale kleur voor een zomer vol avonturen. Haal geel in huis en geniet van een geweldige staycation. Overdrijf natuurlijk niet maar doseer je kleur. Ga voor 1 groot meubelstuk of zorg voor een finishing touch met sierkussen in het okergeel of een mooi boeket in een knalgele vaas.

Bloemig roos

Roze is al lang niet meer enkel voor de wannabe prinsessen. Er zijn zoveel schakeringen van de kleur roze dat het jouw interieur zelfs net dat tikkeltje stoerder kan maken. Ga bijvoorbeeld voor een donkerroze muur of een roze bank in een donkere tint. Roze verlaagt bovendien je ademhaling en hartslag, de ideale kleur dus om te relaxen in jouw interieur.  

Bye bye blue monday

Blauw staat bekend als een koele kleur maar vaak wordt het tegenovergestelde bewezen door interieurarchitecten. Het gaat er maar om hoe je het combineert. Blauw bestaat in oneindig veel tinten. In combinatie met geel en dan meer bepaald okergeel, kies je best voor indigoblauw. Het doet je denken aan een helblauwe lucht en de kleur van de zee op een tropisch eiland. Heb je liever niet dat blauw overheerst in jouw interieur, kies dan voor blauwe decoratie stukken. Mag het toch wat meer zijn, dan kan je de blauwe kleur naar voren laten komen in je bank of eetkamerstoelen

Zomerzoet oranje

Oranje staat voor warmte, enthousiasme en openheid. Volgens de boeddhisten is oranje de kleur van de rijzende zon en geeft het ons de kracht om aan iets nieuws te beginnen. Meer redenen zijn er niet nodig om deze kleur in onze zomerse binnentuin te brengen. Je kan gaan voor net iets fellere tinten in je decoratie of voor een donkere aardetint als accentmuur. Laat je inspiratie de vrije loop. 

Grasgroen

Groen is alomtegenwoordig. Groen is dé kleur om de natuur in je huis te brengen en kan dus zeker niet ontbreken. Je kan voor je meubels gaan voor een combinatie van groen in zeer veel verschillende tinten. Of je kan groen in huis brengen door middel van planten. Wat je ook verkiest. Met groen zit je altijd goed.

unieketuinen.nl