schapenhek

Schapenhek, duurzaamheid met een bijzondere uitstraling

Een schapenhek is echt helemaal hip, super duurzaam en heeft een bijzondere uitstraling. Je ziet steeds meer tuinen waar gekozen is voor een natuurlijke uitstraling. Een schapenrek past hier perfect in. Het is ideaal als afscheiding van de tuin en daarnaast een veilige omheining voor kinderen.

Schapenhek met klimop

Een schapenhek wordt onder andere vaak gebruikt als afrastering van een tuin, erf, of dierverblijf. Maar je kunt het ook perfect gebruiken als omheining van je moestuin. Onder andere klimop groeit gemakkelijk tegen een schapenrek aan. Schapenhekwerken worden ook vaak gebruikt als tijdelijke afrastering of als aankleding en decoratie op bijvoorbeeld festivals.

Een schapenhekwerk is gemaakt van gekloofde latten, vaak van kastanje, die aan elkaar vast zitten met verzinkt staaldraad. De latten van het schapenrek zijn niet allemaal perfect hetzelfde, dit zorgt voor de mooie natuurlijke uitstraling. Het aantal ijzerdraden is afhankelijk van de hoogte van het hekwerk. Schapenhekken zijn er vanaf 50 cm hoog tot 200 cm hoog en verkrijgbaar in rollen van vijf en tien meter. De lengte van de rollen is afhankelijk van de hoogte van het hekwerk.

Latafstand van een schapenrek

Daarnaast zit er verschil in de afstand tussen de latten. Je hebt hekken met vier tot vijf cm latafstand, zeven tot acht cm of acht tot tien cm latafstand. De keuze van de latafstand is afhankelijk van de hoogte van het schapenhek dat je wilt en het doel. Wil je er bijvoorbeeld een konijnenkooi van maken? Dan zou ik persoonlijk niet gaan voor de latafstand van acht tot tien cm.

Drents schapenhek

Een Drents schapenhek staat ook bekend als een Engels schapenhek. Een Engels schapenhek kenmerkt zich door wat stompere punten ten opzichte van de Franse variant. De latten van het Engelse hek zijn minder recht en daardoor heeft dit hekwerk een minder nette, meer rustieke, uitstraling dan zijn Franse tegenhanger.

De afstand tussen de latten van een Engels schapenhek zijn 4 tot 6 cm of 8 tot 10 cm. Een Engels schapenhekwerk is verkrijgbaar vanaf 60 cm tot 180 cm.

Frans schapenhek

Een Frans schapenhek heeft iets rechtere latten dan een Engels schapenrek. De punten zijn iets spitser en wat strakker gezaagd. Daarnaast zijn de draden strakker gedraaid en zitten er geen nietjes over de onderste draad.

Een Frans schapenhek is verkrijgbaar vanaf 50 cm hoog tot wel twee meter hoog. Voor de afstand tussen de onderlinge latten kun je kiezen voor ca. 2, 4, 6, 8 en 10 cm.

Schapenhek kastanjehout

Zoals ik al eerder aangaf is een schapenrek vaak van kastanjehout. Naast kastanjehout zijn er ook schapenhekken in hazelaar op de markt. Kastanje is een super duurzame houtsoort die goed bestand is tegen vocht. Kastanjehout is zeer sterk en taai en gaat jaren mee.

Hazelaar heeft een mooie dichte structuur en is ook milieuvriendelijk.

Kastanjehout gaat gemiddeld ongeveer 25 jaar mee en hazelaar ongeveer 15 jaar. Beide houtsoorten hebben geen behandeling nodig voor een langere duurzaamheid en zijn een goed alternatief voor geïmpregneerd hout.

schapenhek kopen

Schapenhek kopen

Het is een kwestie van even google en je wordt overdonderd door (online) winkels waar je schapenhekken kunt kopen. Ik heb zelf goede ervaringen met Intergard. Intergard heeft goede kwaliteit hekwerken tegen een lage prijs.

Check hier het complete aanbod schapenhekken op intergard.nl.

Schapenhek 50 cm

Een schapenrek van 50 cm hoog is de laagste variant die verkrijgbaar is. Het hek is ingebonden met twee stalen draden een heeft een latafstand van ongeveer vier tot vijf cm. Een schapenrek van 50 cm is er in rollen van vijf en tien meter.

Deze lagere variant wordt vaak geplaatst als duurzame tuinafscheiding in bijvoorbeeld een voortuin.

Schapenhek 100 cm

Het schapenhek van 100 cm hoog heeft drie stalen draden en een latafstand van ongeveer zeven tot acht centimeter. Het is verkrijgbaar is rollen van tien meter. Bekijk hier het aanbod op intergard.

Perfect voor een mooie landelijke natuurlijke uitstraling van je tuin.

Schapenhek 120 cm

Het schapenhek van 120 cm hoog heeft drie stalen draden en een latafstand van ongeveer zeven tot acht centimeter. Het is verkrijgbaar is rollen van tien meter. Schapenrek van 120 cm kopen? Check hier het aanbod.

engels schapenhek
vanaf € 49,99

INTERGARD


Schapenhek 50cm hoog

Hoogte 50cm
Lengte 5 of 10m
Latafstand 4/5cm
Ingebonden met verzinkt staaldraad op 2 niveau’s
Levensduur ongeveer 15 jaar
Bekijk artikel

engels schapenhek
€ 89,99

INTERGARD


Schapenhek 100cm hoog

Hoogte 100cm
Lengte 10m
Latafstand 7/8cm
Ingebonden met verzinkt staaldraad op 3 niveau’s
Levensduur ongeveer 15 jaar
Bekijk artikel

engels schapenhek
vanaf € 59,99

INTERGARD


Schapenhek 120cm hoog

Hoogte 120cm
Lengte 5 of 10m
Latafstand diversen
Ingebonden met verzinkt staaldraad op 3 niveau’s
Levensduur ongeveer 15 jaar
Bekijk artikel

Schapenhek poortje

In sommige gevallen wil je natuurlijk ook een poortje in je schapenhek. En het is natuurlijk het mooist als dit poortje in dezelfde stijl is als het schapenhek. Je kunt kant en klare poortjes kopen die al voorzien zijn van hang- en sluitwerk.

Liever zelf je schapenrek poortje maken? Maak een frame, van bijvoorbeeld eikenhout, en monteer daar een deel van het schapenhek op. Plaats aan weerszijde van je hek een kastanjehouten paal en bevestig daar je poortje aan. Aan één kant bevestig je de scharnieren en aan de andere zijde de sluiting.

Schapenhek plaatsen

Een schapenrek plaatsen is niet moeilijk. Het kost wel wat tijd.

Wat heb je nodig?

  • Tijd 😉
  • Je schapenhek
  • Kastanjehouten palen
  • Krammen
  • Eventueel een grondboor

Plaats kastanjehouten palen om de 150 cm over de hele lengte waar je je schapenhek wilt gaan plaatsen. Met een grondboor kun je gaten maken om deze palen te plaatsen. Het is het mooiste als de hoogte van de palen overeenkomt met de hoogte van je hek.

Heb je je palen geplaatst? Zet het schapenrek er tegenaan en zet deze met krammen op de eerste paal vast. Bij de tweede paal trek je het hekwerk even flink uit elkaar, zodat hij strak gespannen is. Bevestig dan het hekwerk aan de tweede paal. En zo ga je verder.

Hekwerken aan elkaar bevestigen is ook niet lastig. Maak de laatste paal van je hekwerk los en draai het vrijgekomen ijzerdraad om de eerste paal van je nieuwe schapenhek. Draai het ijzerdraad daarna goed in elkaar en voila.. je kan weer verder met het plaatsen van je hek.

Schapenhek voortuin

Een schapenhek om je voortuin is ook leuk! Met of zonder poortje. Een wat lagere variant wordt het meest gebruikt als afrastering van de voortuin, bijvoorbeeld 50 cm hoog. Heerlijk duurzaam en het geeft je voortuin een prachtige natuurlijke uitstraling.

unieketuinen.nl