Champignons kweken

Champignons, zelf kweken of toch maar gewoon kopen?

Ook fan van champignons? Champignons kweken is helemaal niet zo moeilijk. Je kunt gewoon in de supermarkt een bakje champignons kopen, daar het steeltje van afsnijden en planten maar! Superleuk om een keer te proberen!

De champignon

Wat is een champignon eigenlijk? De champignon is de meest bekende eetbare paddenstoel. Hij is wit, met een witte ronde hoed en een neutrale smaak. De witte champignon wordt het hele jaar door gekweekt bij zogenaamde champignon kwekerijen. Bij een champignon kwekerij hebben ze speciale ruimtes waarin het meest optimale klimaat wordt gecreëerd, met de juiste luchtvochtigheid en de juiste temperatuur. De witte champignon groeit in het donker, daardoor blijft hij zo mooi wit.

Is champignon groente?

Nee, officieel is de champignon geen groente maar een schimmel. Nog specifieker, ze zijn de vrucht van een schimmel. Ze planten zichzelf voor via hun sporen.

witte champignons

Champignon soorten

Er zijn verschillende soorten champignons. De meest bekende is de witte champignons. Dat zijn die witte die je in een blauw bakje kunt kopen in de supermarkt. Naast deze witte champignon heb je ook nog onder andere Kastanjechampignons, de Oesterzwam, Portobello, Shiitake, Cantharel en Eekhoorntjesbrood.

Champignons kweken

Je kunt champignons op twee manieren kweken, je kunt een kweekset aanschaffen of vanuit niets starten. Begin met het kopen van gecomposteerde mest die vol zit met mycelium (zwamvlokken). Maak een houten bak van ongeveer 20cm diep en plaats deze in een vochtige, koele en donkere omgeving, zoals een kelder, kast of de schuur.

Mycelium

Champignons groeien niet uit zaadjes, maar uit zogenaamde sporen die in een substraat ontspruiten. Die sporen heten mycelium en dat kun je vinden in zwamvlokken. Je kunt kant-en-klare gecomposteerde mest met zwamvlokken kopen of zelf het mycelium toevoegen aan de gecomposteerde mest. Dit kun je doen met een lepeltje of spuitje. Om het mycelium goed te laten doordringen in de mest (substraat) kun je het beste het geheel in een donkere, vochtige en warme omgeving bewaren. Deze omgeving mag ongeveer 21 graden zijn.

Vochtig houden

Zodra je ziet dat er draden van schimmels ontstaan kun je de temperatuur afbouwen naar 15 graden. Gooi een klein laagje grond op de draden of dek het af met krant- of keukenpapier. Houdt dit laagje vochtig met een plantenspuit en na ongeveer 10 dagen kun je het papier verwijderen. Blijf de bodem twee keer per dag besproeien met water.

Champignons oogsten

Na ongeveer vier weken kun je de eerste champignons oogsten. De champignons blijven zich voortplanten, dus je kunt wel tot vier maanden plezier hebben van je kweekbak. Na deze periode is de grond uitgeput en kun je het beste opnieuw beginnen.

Champignons die verwerkt worden in producten worden vaak machinaal geoogst. Champignons die bestemd zijn voor de vershandel worden met de hand geoogst. Het plukken moet heel voorzichtig gebeuren, omdat er al snel bruine plekken op een champignon verschijnen als je er iets te hard in knijpt.

Pak de hoed van de champignon zacht vast en pluk de champignon met een licht draaiende beweging.

Champignons kweken van steeltjes

In plaats van gecomposteerde mest die vol zit met mycelium, kun je ook gecomposteerde mest gebruiken en daar de steeltjes van de champignons in planten die je gekocht hebt bij de supermarkt. Plant de steeltjes ongeveer twee centimeter in de grond en dit zou de truc moeten doen.

Ik heb deze methode zelf niet geprobeerd en na een beetje research lijkt het erop dat dit echt goed werkt. Ga jij het proberen? Laat me dan weten of het lukt, ik ben benieuwd!

Champignon kweekset

Wil je een stapje in het kweekproces overslaan. Koop dat een handige champignon kweekset. Deze kweeksets bevatten over het algemeen een kweekbak met een laag compost met mycelium en een apart zakje dekaarde. Daarnaast staat er nog eens stap voor stap in uitgelegd hoe je de champignons moet kweken.

Zijn champignons gezond?

Van alle paddenstoelen is Eekhoorntjesbrood het meest gezond en komt de champignon op een mooie tweede plek. De champignon bevat ongeveer 18 calorieën per 100 gram en weinig zouten en vetten. Ze hebben een hoog eiwitgehalte en bevatten veel vezels en water. Supergezond dus.

Champignons worden ook gebruikt als vleesvervanger en aangezien er minder calorieën in zitten dan in vlees worden vaak gebruikt om af te vallen.

Kun je champignons rauw eten?

Nee, champignons rauw eten is niet goed voor je. Rauwe champignons bevatten een aantal potentieel schadelijke stoffen, onder andere agaritine. De witte champignon bevat 15mg agaritine per kilo en deze stof is kankerverwekkend gebleken bij muizen. Het is nooit getest bij mensen, maar goed, laten we ervan uitgaan dat het voor mensen ook niet heel gezond is. Better safe than sorry zeggen we dan maar.

Champignons bewaren

Je kunt champignons ongeveer een week bewaren nadat ze geoogst (of gekocht) zijn. Champignons nemen snel de geur van andere producten over dus bewaar ze niet te dicht bij bijvoorbeeld prei, knoflook of ui. Je kunt champignons het beste in de koelkast bewaren. Doe ze niet in een gesloten plastic zak, ze hebben lucht nodig anders worden ze vochtig en lelijk. Je kunt ze wel bijvoorbeeld in een papieren zak bewaren.

Champignons snijden

Champignons invriezen

Ja, champignons kun je gewoon invriezen. Maak je champignons eerst schoon met een borsteltje of keukenpapier. Snij vervolgens het steeltje eraf en hak de hoed in kwarten of plakjes. Daarna kun je ze blancheren of sauteren. Laat de champignons afkoelen, verdeel ze in kleine porties en stop ze in luchtdichte diepvrieszakjes. Je kunt ze dan met gemak tot drie maanden bewaren in je vriezer.

Kweken of kopen?

En, weet je al wat je gaat doen? Wordt het champignons zelf kweken of kopen? Ik ben benieuwd. Als je ze zelf gaat kweken zie ik graag het resultaat, maak een leuke foto en tag unieketuinen op instagram of facebook.

Liever iets anders kweken? Check ook onze artikelen over tomaten, courgette of bleekselderij.

unieketuinen.nl