tuinstijl ibiza

Tuinstijl: Hoe geef je je tuin DE IBIZA LOOK

IBIZA, vrolijke felle kleuren, rustige basis elementen en drukke prints, je zou het een levensstijl kunnen noemen. Het Spaanse eiland IBIZA staat bekend om de vrije manier waarop je er vakantie kunt vieren. Zon, zee, strand, vrijheid, samenzijn met leuke mensen, dat is de IBIZA STYLE.

Hoe maak je een IBIZA tuin?

Bij Ibiza hoort de zon, tegenwoordig zijn er hete zomers in Nederland, maar niet heel het jaar is zonnig. Met een IBIZA tuin haal je de vakantiesfeer het hele jaar naar je omgeving. Door gebruik te maken van een overkapping met eventueel terrasverwarming, kun je je zelfs op een druilerige dag naar warme oorden ‘verplaatsen’. Zorg wel voor lichte kleuren, schilder de onderzijde van je overkapping in een frisse lichte kleur.

Een lounge bank, hoek of bed is onmisbaar in de relaxte Bohemien stijl van Ibiza. Hoe anders kun je beter ontspannen en in eilandsfeer geraken. Met gebruik van natuurlijke materialen zoals oud hout, witgeverfde wilgentenen of riet is een goede basis te leggen voor de eilanduitstraling. De witte wilgentenen als overkapping zorgt voor een sfeervolle filtering van het zonlicht.

Als je de ruimte hebt is het ook heel leuk om een barretje te maken met barstoelen. Daarbij kun je nog gebruik maken van extra accessoires en hangplanten, of planten in pot. Aan één kant van de bar heb je dan mooi de ruimte om je buitenkeuken te plaatsen.

Aan de palen van de overkapping kun je een hangmat of hangstoel hangen. Als je kinderen hebt, is het een leuke optie om er een schommel aan te hangen, voor multifunctioneel gebruik.

Een zwembad is natuurlijk erg toepasselijk in de Ibiza tuin, maar of het een reële optie is, gezien het Nederlandse klimaat, het budget en de ruimte zal dit niet voor iedereen zo zijn. Een tuindouche neem een stuk minder ruimte in en zal in de kosten ook een berg schelen.

Qua vormgeving kun je kiezen voor natuurlijke vormen, maar ook in een strakke vormgeving kun je een mooi ontwerp maken. Het materiaal gebruik en de kleuren zijn meer van invloed om je stijl in het geval van de IBIZA stijl.

Ideeën voor de IBIZA tuin

voorbeeld ibiza stijl tuin

In deze afbeelding zie je goed hoe simpel je eigenlijk al stijl in je tuin kunt krijgen. Vooral de slinger met lampen en het materiaal gebruik, de houten tafel en stoelen zorgt hier in het landschap voor een echte IBIZA sfeer. Ook de houten vlonder zorgt voor de goede uitstraling in combinatie met het witte hek.

Ideeen voor de IBIZA tuin

In bovenstaande afbeelding zie je hoe een redelijk simpel hek in combinatie met wat stenen en de beplanting op de achtergrond sfeer geeft. Een meerstammige boom, die wat luchtig oogt door het smalle blad met daarvoor de Agave met het forse grote groffe blad geeft een prachtig contrast.

Materiaalgebruik

In de IBIZA tuin horen natuurlijke materialen, zoals oud hout en riet. De basis van de tuin maak je van natuurlijke materialen en lichte kleuren. De accessoires mogen vol prints zijn en in knalkleuren. Zo maak je de ideale IBIZA mix in je tuin en krijg je de sfeer die je wilt.

Om de sfeer van zee en strandzand te krijgen kun je een deel van je tuin aanleggen met strandzand. Dit is een prima nabootsing voor het eilandgevoel, stel je voor je eigen strand in je tuin. Vind je dit geen geschikte optie, kun je gaan voor een schelpenpad, wit of een lichte kleur grind. Als je kiest voor tegels, kies dan ook lichte kleuren. Houten vlonders zijn ook geschikt als bestrating.

De afscheiding van de buren kun je maken van houten schutting en dan het liefst wat robuust en oud hout. Niet te strak in ieder geval. Je kunt ook wilgentenen afscheiding nemen of bamboe als haag wanneer je een meer natuurlijke afscheiding wilt. Heb je een stenen muur staan, of wil je die, dan is het een goed passende optie om deze grof te stuccen in een lichte kleur. In een lichte kleur verven is ook een optie.  Wanneer je geen wit of licht wilt kunt je kiezen voor een rieten mat die je tegen de stenen muur bevestigd.

Voor de meubels kun je gebruik maken van steigerhout, met dikke kussens. Houd hierbij voornamelijk de relaxte uitstraling in de gaten. Een lekkere bank met dikke kussens, in basis lichte kleuren en dan opgevrolijkt met kleurige accessoire kussens. Een forse houten eettafel, met geleefd hout, met daarbij houten of kleurige stoelen, die weer opgevrolijkt worden met leuke kussentjes.

Wil je een afscheiding in je tuin, waar je wel doorheen kunt kijken, bijvoorbeeld om je ligterras af te schermen denk dan eens aan stammen van witte berken.

Inrichting

Voor de inrichting zijn er talloze gezellige voorbeelden te bedenken. Ik zal ze vast niet allemaal noemen, maar wellicht haal je hier wat inspiratie uit. Het is superleuk om een afbeelding van het Ibiza strand op een doek te laten printen en op te hangen, waar je bij kunt wegdromen.

tuinposter ibiza strand

Ook spreuken die bij IBIZA horen zijn heel leuk om als accessoire toe te voegen. Via onze website kun je zelf je tuinposter ontwerpen met de spreuk die je leuk vindt. 

Ibiza borden voor in de tuin

De welbekende kleurrijke wegwijsborden, waarop je kunt zien hoever andere (grote) plaatsen van je vandaan zijn. Deze is geheel in te vullen naar je eigen wensen, als je hem zelf maakt, maar zijn ook kant-en-klaar verkrijgbaar.

Tuindecoratie in IBIZA stijl

Je kunt met riet gevlochten manden gebruiken als potten voor je planten. Grote witte potten zijn ook toepasselijk of terra cotta potten. Maak een mix van kleur, structuur en rust.

IBIZA accessoires

Andere decoratie waar je aan kunt denken:

 • Schaduwdoeken met lichte kleuren
 • macramé hanger als decoratie of als hanger voor je hangplanten
 • een simpel houten kratje als bijzettafel
 • Parasol van riet of gedroogde palmbladeren
 • Kleurige kussens om in weg te dromen
 • Hangmatten met kussens uiteraard
 • Hangstoelen
 • Vloerkleden, in patronen en/of leuke kleuren, ook retro kleden zijn leuk
 • Kaarslicht
 • Windlichten met kaarsen voor sfeervolle bijverlichting
 • Een vuurplaats, voor knusse avonden

Planten voor de IBIZA tuin

Planten voor de IBIZA tuin

Vaste wintergroene planten maken een mooie basis voor je IBIZA tuin. Je kunt gebruik maken van hangplanten, planten in kleine potten en planten in forse potten als echte eyecatchers.

Planttips voor je IBIZA tuin

 • Cactus, let bij de cactus vooral op dat hij wat vorst kan hebben en dat hij in een goede doorlatende grond staat. Cylindropuntia Imbricata is een goede vorstbestendige soort. Wil je een ander soort die niet vorstbestendig is, graaf hem dan met pot en al in de grond en haal hem voor de vorst weer naar binnen. Dan kun je er in de zomer mooi van genieten
 • Yucca of Agave, de Yucca glorosia is een decoratieve winterharde soort. Van de Agave soorten is de Lophanta ‘Quadricolor’ een winterharde versie met een geelbonte bladrand.
 • Bananenboom, Busa Masjoo is een winterharde banaan die snel groeit. Het blad is niet groenblijvend, maar in de lente hersteld het blad zich snel wanneer je de wortels en de stam beschermt bij kou. De banaan houdt in het voorjaar en gedurende de zomer van voldoende vocht en voeding
 • Bamboe, een grote favoriet van mij, met frisgroen blad en een goede sterke plant. De fargesia soorten woekeren niet, kies je voor een andere zorg dan voor een goede wortelbegrenzing
 • Palmboom, de welbekende Trachycarpus Fortunei is een goede keuze, maar je kunt ook een kleinere soort kiezen zoals een Chaemerops. Lees hier meer over palmsoorten en waar je op kunt letten.
 • Olijfboom, de Olea Europea is een groenblijvende olijfboom die goed tegen droogte kan en houdt van zachte winters en warme zomers. Het beste kun je hem vorstvrij laten overwinteren.
 • Grassen, met grassen creëer je een luchtige sfeer. In de winter kun je ze laten staan en van het silhouet genieten. Je snoeit ze in het vroege voorjaar waarna ze vervolgens weer snel zullen uitlopen.
 • Toscaanse jasmijn ,Trachelospermum Jasminoides is een uitbundig bloeiende wintergroene jasmijn soort die heerlijk geurende witte stervormige bloemen heeft.
 • Solitaire grove den, Pinus Sylvestris is een mooie solitaire boom voor een wat grotere tuin, Als je hem kleiner wilt houden is dit ook mogelijk. Je moet de boom dan op een bepaalde manier snoeien.
unieketuinen.nl