Kippen in de tuin, Waar moet ik aan denken?

Heb je een tuin, houd je van dieren en van een vers eitje in de ochtend? Dan is het een leuk idee om kippen in je tuin te gaan houden. Waar je allemaal aan moet denken als je van plan bent om kippen aan te schaffen vertel ik je in dit artikel.

Kippen houden

Kippen zijn sociale dieren, dus als je kippen wilt aanschaffen, zorg er dan voor dat je er meerdere kiest. Wanneer je de kip als klein kuiken in huis/ tuin neemt, kun je een kip zelfs wat tam maken. Dit is wel afhankelijk van de soort, dus wil je een kip die tam te maken is, houd daar dan rekening mee bij de keuze van het ras kip dat je wilt. Wil je je kippen tam maken, dan moet je wel regelmatig aandacht besteden aan de kippen, zodat ze goed aan je kunnen wennen.

Kippen in de tuin

Kippen kun je goed in de tuin houden, zorg dan voor een mooi en veilig kippenhok. De kippen slapen hier, leggen hun eieren in het hok en zoeken bescherming tegen regen, wind en felle zon. Het is belangrijk dat het hok niet op de toch staat, maar dat je het wel goed kunt ventileren. In het wild slaapt de hoogste kip in rang op de hoogste tak. Heb je meerdere kippen, probeer dit dan in stokken na te bootsen in het kippenhok. Zorg voor een bodembedekker in de vorm van zaagsel, stro of hooi, afhankelijk van het weer geef je dit wat meer of minder.

In de winter bij strenge vorst kun je meer stro toevoegen, zodat de kippen zich goed warm kunnen houden. De beste plek in de tuin is een plekje waar gedeeltelijk zon is en gedeeltelijk schaduw. De kip kan dan afhankelijk van de warmte of kou, in de schaduw of in de zon gaan zitten.

Maak nestjes in het hok, waar de kippen elke dag hun eieren kunnen leggen. Naast een hok, hebben de kippen ook een ren nodig om in rond te scharrelen. Je kunt hiervoor je hele tuin gebruiken, of een deel afzetten met kippengaas. In de buiten ren is het belangrijk om een deel met zandgrond te hebben. De kippen gebruiken dit zand namelijk om parasieten van hun lijf te verwijderen.

Hoeveel ruimte heeft een kip nodig

Hoeveel ruimte heeft een kip nodig

Afhankelijk van de grootte van je kip heeft hij een minimale oppervlakte per kip nodig. Voor een krielkip, de kleinste soort is dat 1 m² voor de ren en 0,4 m² voor het nachthok. Een kleine kip heeft 1,25 m² voor de ren en 0,7 m² voor het nachthok nodig. En een wat zwaardere, grote kip heeft ongeveer 1,5 m² en 1 m² voor het nachthok nodig. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de omstandigheden, mogen je kippen regelmatig een paar uur scharrelen in je tuin, dan is een wat kleinere ruimte een minder groot probleem dan als ze altijd in de ren verblijven.

Hoe moet je kippen verzorgen?

Kippen hebben dagelijks vers water en voedsel nodig, daarnaast hebben ze graag wat aandacht. De kip is een nieuwsgierig beestje. Het hok en de ren moet je ongeveer 1 keer in de week uitmesten.

Wat eet een kip?

Een kip eet kippenvoer. Dit bestaat uit legkorrels die je bij de grotere tuinzaken, doe-het-zelfzaken en dierenhandels kunt kopen. Ook kun je de korrels online bestellen. Daarnaast kun je je kippen huis-, tuin- en keukenafval te eten geven, zoals schillen, bladeren, groenten en oud brood. Zorg wel dat dit niet beschimmeld is. Slakken zijn een favoriet gerecht van kippen. Dus heb je last van slakken die je jonge planten of blad opsmikkelen, schaf een aantal kippen aan. (mits je kunt voldoen aan de leefomstandigheden van de kippen natuurlijk).

Het is belangrijk om de kippen wat moeite te laten doen, voordat ze hun voedsel hebben. Leg het eens een keer op een andere plek of hang het op in de ren, of aan het kippengaas. Ik geef je hierbij nog antwoord op veelvoorkomende vragen en tips over voeding van de kip:

  • Mogen kippen courgette? Jazeker, dit is een groente. Kippen mogen alle rauwe groenten eten, maar geen rauwe aardappel en groenten met schimmel of rotte plekken.
  • Mogen kippen spitskool eten? Ja dit mogen ze. Geef ze van alle soorten groenten met mate, dan kan het geen kwaad. Heeft je kip een gevoelige maag, gekookte koolsoorten kunnen ze beter verdragen. Prei, Ui en knoflook kun je de kippen beter niet geven. Dit zorgt namelijk voor een slechte smaak aan de eieren.
  • Mag ik aardappelschillen aan mijn kippen geven? Ja de schillen mogen kippen wel eten. De rauwe aardappel is niet goed voor ze.
  • Mogen kippen aspergeschillen eten? Ja hoor, dit kun je je kip met een gerust hart geven.
  • Wat is niet goed voor  mijn kip? Avocado, schillen van citrusvruchten, kiwi en banaan, charcuterie, vette pikante etensresten, vlees, vis en kaas is geen goede keuze qua voedsel voor je kippen.
  • Wat is nog meer goed voor kippen? Het is raadzaam om je kippen af en toe, om de paar weken wat kapotte schelpen te geven. Hierin zit veel kalk, wat zorgt voor minder kans op windeieren.

Kunnen kippen vliegen?

Kippen kunnen inderdaad vliegen. Dit is handig om te weten. Wanneer ze namelijk geen dak of gaas aan de bovenzijde van hun ren hebben, of loslopen in je tuin heb je kans dat ze ervandoor gaan. Je kunt dit voorkomen door

  • De bovenzijde van je ren met gaas dicht te maken
  • Of je kunt de punten van de slagpennen in de vleugels van de kippen (laten) afknippen. De kip zal dan niet meer kunnen vliegen

gaas afrastering voor kippen

Kippenras kiezen

Over het algemeen kun je kippenrassen onderverdelen in 3 hoofdsoorten: legkippen, krielkippen en vleeskippen. Ik zal je voorstellen aan de veelvoorkomende kippensoorten in Nederland:

Chabo’s

De japanse krielkip, ofwel Chabo is een rustig kippenras met een mild karakter. Ze hebben korte dikke benen en een grote rechtopstaande staart. Ze zijn er in verschillende kleuren.

Zijdehoenders

Een zijdehoender kun je herkennen aan de vacht, die meer lijkt op haar en wol dan op veren. Een ander kenmerk van de zijdehoender is dat deze vijf tenen aan zijn voeten heeft zitten. Wanneer je ze tam maakt zijn ze lief, aanhankelijk en laten ze zich aaien.

Ukkelse baardkriel

De naam zegt al dat dit een krielsoort is. Het is een Belgisch ras dat lijkt op de Antwerpse baardkriel. Een rustige vriendelijke soort, die goed handtam te maken is. Ze zullen in een tuin weinig beschadigingen aanbrengen, wanneer ze er los mogen lopen.

Antwerpse baardkriel

De Antwerpse baardkriel is een van de oudste krielsoorten uit Vlaanderen. Ze zijn er in veel kleursoorten.

Mechelse Koekoek

Dit is een vleeskip met een forse afmeting valt hij zeker onder de grotere kippensoorten. Het is een vriendelijk dier, met een rustige aard. Als legkip geeft hij ook een flinke opbrengst aan eieren.

Brahma

Een vleeskippenras die zijn oorsprong vind in Azië. De kip kan tussen de 3 en 5 kilo zwaar worden. Het is ook een prima legkip, die rond de 150 eieren per jaar kan leggen in goede omstandigheden.

Barnevelder

De meest voorkomende kippensoort in ons land is de Barnevelder. Een kip uit de middenklasse qua grootte. Ze kunnen zowel voor het vlees, de eieren als voor de hobby worden gehouden. Ze hebben een rustig karakter en kunnen slecht vliegen.

Hollandse Hoen

De Hollandse hoenen zijn weer onder te verdelen in verschillende onder rassen, de gepelde variant, de geloverde variant en de zwarte variant. Ze zijn levendige en actieve kippen die niet makkelijk tam te maken zijn. Je ziet ze veel lopen op de erven van de boer.

haan en kip

Interessante weetjes over kippen

  • Kippen zijn vogels.
  • In de winter leggen kippen geen eieren.
  • Je kunt kippen trainen om hun eieren op dezelfde plek te leggen door een nepei in het nest te leggen.
  • De uitwerpselen van de kippen bevatten veel stikstof, en is daarom goede mest voor je tuinplanten.
  • Een kip kan wel 20 jaar oud worden.
unieketuinen.nl