Duizendblad, de 10 mooiste soorten!

Duizendblad is een vast plant bekend onder de Latijnse naam Achillea. De bloeitijd van Achillea ligt in de maanden juni, juli, augustus en september. Duizendblad komt voor als tuinplant met een schermbloem in de tinten geel, rood, oranje, roze, zwart en wit. Achillea is een goede vlinder,  bijen en hommelplant.

Achillea

In de Nederlandse natuur komt Achillea ook voor, langs bloemrijke dijkhellingen, in bermen en ruigten. Kenmerkend aan Achillea is het dubbel veerdelige blad, waardoor het lijkt alsof de plant bestaat uit heel veel kleine blaadjes. De hoogte van de plant is 15 tot 50 centimeter. Hij staat graag op een plekje in de zon of halfschaduw en kan goed tegen droogte.

Achillea is bekend om de geneeskrachtige werking van de plant. Deze werking is onder andere bloedstelpend, bloedzuiverend en ontstekingsremmend. In geneeskrachtige planten en kruiden lees je meer over hoe en welke planten je uit je tuin kunt gebruiken als ondersteuning.

De 10 mooiste soorten Duizendblad voor in je tuin

Duizendblad is een inheemse plant en past perfect in een natuurlijke tuin of een Engelse tuin . Een tuin waar de natuur zijn gang mag gaan, duizendblad trekt vlinders, hommels en bijen. De plant is een echte langbloeier in verschillende kleuren en variëteiten. Ik zal je meenemen in mijn top 10 van mooiste soorten voor in je tuin.

1.      Achillea filipendulina

Een gele variant van Duizendblad is Achillea filipendula. In de maanden juni tot en met augustus/ september bloeit de plant op stelen met gele platte bloemschermen. De stelen kunnen 80 tot 100 meter hoog worden, als de plant in de juiste omstandigheden staat. Dit is een humusrijke voedzame grondsoort die goed waterdoorlatend is. Bekende variëteiten van de gele Achillea filipendula zijn de ‘Cloth of Gold’, ‘Gold Plate’ en ‘Parkers Variety’. Aan het einde van de zomer kun je de bloemstelen afknippen en laten drogen voor mooie droogbloemen. Een andere optie is de plant laten staan in de tuin, zodat de bloemstelen in de winter een mooi silhouet geven in je border.

2.     Achillea ‘Terracotta’

De naam verraadt de kleur al, terracotta- kleurige bloemschermen bloeien aan de Achillea terracotta. De kleine bloemetjes verkleuren van terracotta-kleur naar geel, na verloop van tijd. Het blad is grijsgroen van kleur en varenachtig. Achillea terracotta houdt van een zonnige standplaats een goed waterdoorlatende bodem. De hoogte van deze soort is 80 tot 100 cm. Net als voor alle Achillea ’s geldt kun je de plant elke 3 jaar opnemen, scheuren en opnieuw planten om de bloemvorming te behouden.

3.      Achillea ptarmica

Ptarmica is een soort Achillea met half gevulde zuiver witte bloemen. De bloemen bloeien van juni tot en met september. De hoogte van de plant in bloei is 40 tot 50 centimeter. De Bodembedekkende soort groeit graag op een zonnige plek met  niet te arme bodem. Bekende varieteiten van Achillea ptarmica zijn ‘Nana Compacta’ en ‘The Pearl’.

4.      Achillea ‘Moonshine’

De moonshine variant van Achillea is vernoemd naar het lichtgele maneschijn. De bloemen bloeien in juni, juli en augustus in een rondgevormd bloemenscherm. Achillea ‘Moonshine’ wordt ongeveer 60 tot 70 centimeter hoof. Het blad is grijsgroen. Deze Achillea soort is wintergroen. Ik raad je aan Achillea ‘Moonshine’ na enkele jaren op te nemen, te delen en de jonge delen terug uit te planten om de bloei uitbundig te houden.

5.     Achillea millefolium ‘Cerise Queen’

De hardroze bloeiende variant met schermvormige bloemen bloeit in de maanden juni, juli, augustus en september. Een opvallende soort, die ongeveer 40 tot 60 centimeter hoog wordt. ‘Cerise Queen’ houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende bodem. Het blad is frisgroen en geurt. Mede vanwege de kleur en geur is deze soort erg geliefd door vlinders, hommels en bijen. Eens in de drie jaar scheuren en opnieuw uitplanten, zorgt voor het  behouden van de bloei.

6.     Achillea millefolium ‘Paprika’…

Een prachtige rode schermvormige bloem, waarbij het gele hart goed opvalt is de bloem van Achillea millefolium ‘Paprika’. De ongeveer 60 centimeter hoge vaste plant met lichtgroen varenachtig blad bloeit van juli tot en met september.  De plant heeft liefst een plekje in de zon en een goed waterdoorlatende bodem. Eens in de drie jaar opnemen, delen en weer uitplanten om de bloei te behouden.

7.      Achillea ‘Coronation gold’

Een zonnig gele kleur heeft de schermbloem van ‘Coronation Gold’. Deze bloeit in de maanden juni, juli en augustus. In goede omstandigeheden wordt de bloem ongeveer 80 tot 100 centimeter hoog. Aangezien de plant weinig eisen stelt aan de voeding in de bodem is de juiste plek een zonnige en goed waterdoorlatende plek. Dit is een goede snijbloem. Regelmatig scheuren, delen en uitplanten zorgt voor een gezonden goedbloeiende plant.

8.     Achillea ‘Walther Funcke’

De bloeitijd van ‘Walther Funcke’ is van juni tot en met september. De bloeikleur is oranjerood met een geel hart. Een leuke plant om in de border te combineren met geel bloeiende planten. De hoogte is ongeveer 80 centimeter in bloei. Het blad is grijsachtig groen. Het beste kun je de uitgebloeide bloemen voor de winter weghalen en de plant wat bescherming geven. Hierdoor zal hij in een strenge winter meer kans hebben om te overleven. Ook voor deze Achillea geldt regelmatig scheuren en verplanten.

9.      Achillea ‘Taygetea’

Met het lichtgele bloemetje en het gele hart is deze schermbloem een prachtige gele verschijning. Hij bloeit op stengel en wordt ongeveer 60 tot 70 centimeter hoog. De bloeiperiode ligt in de maanden juni, juli en augustus. Het blad van ‘Taygetea ’is grijsachtig groen van kleur. De standplaats is liefst zonnig, halfschaduw eventueel en de bodem die de plant het best verdraagt is waterdoorlatend. Om de drie jaar opnemen, scheuren en uitplanten voor een uitbundige bloei.

10. Achillea ‘Credo’

‘Credo’ is een lichtgeel bloeiende Achillea, bij heet weer lijken ze wel wit van kleur. De hoogte van de bloem bedraagt rond de 1 meter. Achillea ‘Credo’ bloeit in de maanden juni, juli, augustus en september. Achillea ‘Credo’ is bestand tegen zout en kan dus in een zonnige border aan de kust worden geplant. Eens in de 3 jaar opnemen, scheuren en uitplanten behoudt ook bij deze Achillea de bloei.

unieketuinen.nl