Hippe, heerlijke, eetbare bloemen

Hippe, heerlijke, eetbare bloemen!

Heel hip, decoratief en lekker, eetbare bloemen. Eet bij voorkeur alleen de blaadjes van de bloemen. Online kun je allerlei lekkere recepten vinden. Je kunt de bloemen zelf kweken. Zorg er dan voor dat je biologische zaden koopt. Bij het zaaien maak je gebruik van biologische potgrond. Hiermee zorg je voor een gezonde basis voor je gezonde recept.

Eetbare bloemen kopen

Eetbare bloemen zijn niet alleen lekker, maar bevatten ook veel gezonde stoffen, zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten. De bloemen kun je kopen bij de groenteboer en soms bij de supermarkt. Bewaar de bloemen ongewassen in je koelkast, dan blijven ze het langst goed.

Kijk uit met het plukken van eetbare bloemen in het wild. Het is namelijk niet zonder risico. Het plukken van bijvoorbeeld Daslook, die ook een eetbare bloem heeft, is namelijk verboden. Daarnaast weet je niet of bijvoorbeeld de grond vervuild is, of dat het gewas bevuild is door het verkeer of uitwerpselen van dieren. Koop de bloemen dus, als eetbare bloemen bij een kweker, groenteboer of in de supermarkt. Een roos uit een boeket is vaak geteeld met behulp van allerlei chemische toevoegingen. Dit zal daarom geen gezonde keuze zijn. Bloemen die voor consumptie bestemd zijn, worden daar speciaal voor gekweekt.

Eetbare bloemen planten

Je kunt de bloemen ook zelf kweken. Ze passen prima tussen de groenten en kruiden in je moestuin. Het kweken in bakken en potten is ook goed mogelijk. Naast dat de bloemen mooi, eetbaar en lekker zijn is er een bijkomend voordeel. Bijen komen op de bloemen af. Bijen zijn nodig om bijvoorbeeld de pompoenen en courgettes te bevruchten. Eetbare bloemen zijn daarom een goede keuze en passen erg goed in de moestuin.

Zaden van eetbare bloemen

Wanneer je zelf je eetbare bloemen wilt kweken, zorg er dan voor dat je biologische zaden koopt bij een betrouwbaar bedrijf. Bij het zaaien maak je gebruik van biologische potgrond. Hierdoor krijg je supergezonde bloemen, die geen gifstoffen bevatten. Zaaien heeft naast dat het voldoening geeft om je eigen plantje te kweken als bijkomend voordeel dat de opbrengst een stuk hoger is dan bij het kopen van een plantje. Zorg voor een voedzame, luchtige, biologische grond. Wanneer je de zaadjes plant, houdt dan in de gaten dat het zaadje voldoende vocht, warmte en zon krijgt om te kunnen kiemen. Wanneer de eerste sprietjes boven de grond komen is het nog steeds belangrijk dat er in droge perioden goed bewaterd wordt. De rest zal vrijwel vanzelf gaan, ervan uit gaande dat je de juiste omstandigheden hebt gekozen.

Zaaitips:

  • Laat de zaden 24 uur voor het zaaien weken in water, dan ontkiemen ze sneller
  • Zaai zo diep als het zaadje groot is
  • Zorg voor luchtige goed geharkte licht vochtige grond

Soorten eetbare bloemen

Soorten eetbare bloemen

Zorg dat je zeker weet dat de bloem die je wilt nuttigen een eetbare bloem is. Het grootste deel van de bloemen is namelijk niet eetbaar. Over het algemeen zijn het jonge blad en de jonge bloemen het smakelijkst. Ik zal je hier een aantal voorbeelden geven van bloemen die je met een gerust hart kunt eten.

Oost-Indische kers

Tropaeolum majus, zoals de bloem in de latijnse benaming heet, is een van de bekendste eetbare bloemensoorten. Het felrode of de oranje bloem smaakt een beetje naar anijs. De eenjarige klimmende, soms kruipende kruidachtige plant heeft een groen blad met een ronde vorm. De plant trekt bladluis aan en is daarom een aanrader om in de buurt van andere planten te zetten die hier gevoelig voor zijn. De luis zal dan voor de Oost-Indische Kers kiezen in plaats van het andere gewas.

Viooltjes

Bloemen van viooltjes hebben een milde smaak. Hierdoor zijn ze geschikt voor in nagerechten of op gebak. Viooltjes worden op veel plekken te koop aangeboden, wil je ze echter voor consumptie gebruiken, koop ze dan bij het biologische tuincentrum. Je kunt ze ook zelf zaaien in de periode van juni tot augustus. De bloemen verschijnen dan in het jaar erna.

Goudsbloemen

Calendula Officinalis is voor meerdere gebruiken toepasbaar. Het is een eenjarige plant die vaak oranje, maar soms ook geel bloeit. Naast een medicinale werking, zijn de bloemblaadjes geschikt als garnering voor in een salade of voor door de soep. In de bloembladeren zit een etherische olie, die in veel wordt gebruikt in zalf. De smaak van goudsbloemen is kruidig, beetje peperachtig.

Korenbloem

Een prachtige bijvriendelijke bloem, in het latijns bekend onder de naam Centaurea cyanus. De meestal blauwe bloem wordt gebruikt als garnering. Als je de korenbloem droogt, kun je er ook thee van maken. De smaak is kruidig, te vergelijken met look.

Lavendel

Omdat de smaak van Lavendel sterk is, net als de geur is het aan te raden om dit niet in grote hoeveelheden door je voedsel te doen. Het is een kruidige smaak, die goed met mate toe te voegen is in salades, of als garnering bij vleesgerechten. Er bestaat tevens ijs met lavendelsmaak.

Roos

Alle soorten biologisch gekweekte rozen zijn eetbaar. Echter de geurende soorten en de rode soorten zijn smakelijker. Vermijd de binnenste bloemblaadje, waarbij een deel nog wit van kleur is. Rozen zijn te gebruiken in salades. Gesuikerde rozen kunnen worden toegepast in nagerechten of op taarten. Van rozen kun je ook rozenthee maken.

Orchidee

Qua decoratie is dit natuurlijk wel echt een eyecatcher op je bord. De smaak is redelijk neutraal, dus je kunt deze toepassen wanneer je wilt. In salades, garnering of bij heerlijke nagerechten.

Vlierbloesem

De plant waar de vlierbloesem aan groeit is de Sambucus Nigra. De meest bekende toepassing van vlierbloesem is de siroop. Andere consumptiemogelijkheden zijn vliesbloesembeignets en vlierbloesempannenkoeken. De bloem zit vol vitaminen. De verfrissende siroop of limonade wordt gebruikt als huismiddel tegen buikpijn en keelpijn. Van de zwarte bessen wordt vruchtensap, wijn, sterke drank, jam, gelei en stroop gemaakt.

Daglelie

Bekend onder de naam Hemerocallis is de daglelie. Ook voornamelijk toegepast om zijn decoratieve eigenschap. De lichtgekleurde bloemen zijn knapperig en doen denken aan ijsbergsla. Hoe donkerder de bloem is, hoe pittiger deze smaakt.

Bloeiende kruiden, waarvan je de bloemen ook kunt eten

Kruiden staan vooral bekend om het gebruik van het blad. Door de juiste preparatie, breng je hiermee smaak aan in je maaltijd. Van veel kruiden zijn ook de bloemen goed te gebruiken voor consumptie. Ik noem je een aantal soorten.

Salie

Salvia officinalis is een welbekend kruid in de keuken. Het heeft een sterke kruidige, soms wat bittere smaak. De bloemen zijn geschikt voor in salades of als garnering. De smaak van de bloem is wat fruitig, afhankelijk van de soort.

Bieslook

Allium Schoenoprasum heeft een lichte frissen uiensmaak. Ook de bloem smaakt ongeveer zoals het kruid. Vooral lekker in koude salades. De plant is goed te vermeerderen door deze in het voorjaar te scheuren en opnieuw uit te planten.

Munt

Mentha is een vaste plant met sterk geurende stoffen, die gebruikt worden in snoep, thee of tandpasta. De bloem heeft ongeveer dezelfde smaak als de plant, maar dan wat milder.

Oregano

Oregano kruiden zijn afkomstig van de plant Origanum vulgare, in het Nederlands wilde marjolein. De kruiden zijn je waarschijnlijk welbekend. Ze worden vaak gebruikt in de mediterrane keuken. Het heeft een kruidige licht zoete smaak. De bloemen hebben dezelfde smaak in een mildere vorm.

Rozemarijn

De bloemen van de Rosmarinus Officinalis smaken kruidig en zoet. Rozemarijn is een populair keukenkruid, zowel de bladeren als de bloemen zijn dus eetbaar. De bladeren zijn naaldachtig en kunnen worden toegevoegd aan zoete gerechten, vlees- en vis. De bloem is wat milder van smaak dan het blad.

Koriander

Coriandrum Sativum is een eenjarige plant. Het kruid wordt veel in de keukens in het oosten gebruikt. Alle delen van de plant zijn eetbaar. Het poeder uit de vruchten heet ketoembar. De witte korianderbloemetjes smaken pittig en zijn zeer geschikt voor garnering.

Komkommerkruid

De bloem van Borage Officinallis smaakt fris, komkommerachtig, lekker voor op of in een salade. Let op voor de stekelige kelkblaadjes. Heel sjiek is een blauwe bloem van het komkommerkruid in een glas bubbels.

Dille

Anethum Graveolens heeft hele fijne naaldachtige bladeren. Het kruid wordt veel gebruikt in de noord-europese keuken. De toepassing is voornamelijk in soepen en sauzen, waarbij het kruid niet wordt meegekookt om te voorkomen dat het zijn smaak verliest. De groene frisgroene schermbloem is eetbaar en smaakt als dille. De bloem wordt ook veel in lente-boeketten gebruikt.

Bloemen van Groenten die je kunt eten

Buiten de bloemen van kruiden die je kunt eten, zijn er ook tal van bloemen van groenten eetbaar.

Broccoli of sla gaat doorschieten als je het te laat oogst. Een bloeiende broccoli ziet er wat anders uit, maar de gele bloemetjes zijn goed eetbaar en het smaakt goed. De grote bloemen van de courgettes kun je in stukjes door de sla doen. Je kunt ze frituren, vullen of roerbakken. Hetzelfde geldt voor de bloemen van de pompoen. Rucola is minder bekend onder de Nederlandse naam raketsla. De gele lichtgeurende bloemen zijn eetbaar. De rucola die wat langer doorgeschoten is, krijgt wel een pittigere smaak. Je kunt het gebruiken in salades, pesto en in sauzen.

gerechten met bloemen

Welke bloemen kun je absoluut niet eten?

Ga bij elke bloem na of je deze wel of niet kunt eten. De opsommingen in dit artikel zijn niet limitatief. De bloemen die veel voorkomen en mogelijk in je moestuin te vinden zijn en absoluut NIET eetbaar zijn, zijn de volgende: bloem van de asperges, tomaat, aardappel, aubergine, pepers en paprika’s.

Het toepassen van eetbare bloemen

Bloemen zijn in vele gerechten toe te passen. Als je gaat googlen kom je genoeg lekkere recepten tegen. Je kunt ze toepassen in een salade, als garnering, bij vlees-of visgerechten. Bloemen kun je verwerken in dranken, zoals thee, limonade, bubbelwijn, sterke drank of siroop. Gesuikerde bloemen zijn heerlijk in nagerechten of gebak. In de frituur kun je er beignets van maken, of de bloem voorzien van een vulling en vervolgens al dan niet frituren.

eetbare bloemen taart

Eetbare bloemen taart

Bloementaarten zijn prachtige kunstwerken. Het is voornamelijk de decoratie bovenop de taart die wordt gevormd door eetbare bloemen. Eetbare bloemenmixen zijn verkrijgbaar bij de uitgebreidere groentewinkels en online te bestellen. Je kunt de bloemen combineren met marsepein of vers fruit ter decoratie.

unieketuinen.nl