Viooltje

Er zijn ontzettend veel verschillende violen te verkrijgen. Dit vrolijke langbloeiende bloemetje is een graag geziene plant in potten en bakken in de tuin of op je terras. In dit artikel vertel ik je alles wat je over de viool wilt weten.

Resultaat 1–16 van de 89 resultaten wordt getoond

Vioolplant

Violen zijn er in alle soorten kleuren. Je treft ze meestal aan op vochtige half beschaduwde plaatsen. De latijnse naam voor de viool is viola. Er zijn wel 400 verschillende soorten violen en nog meer ondersoorten. Ze verschillen in kleur, geur, vorm en tekening van de bloem.

Er zijn drie soorten van de tekening, het gezicht van de bloem. Namelijk de vlag, het oog en adertjes. De vlag is hetzelfde als een tweekleurige viool. Er bestaan ook violen met 3 kleuren. Een tweekleurige viool heeft 2 kleuren bloemblaadjes, meestal in licht en donker. Het bloemblad aan de bovenkant heeft dan een andere kleur dan de bloemblaadjes aan de onderkant van de bloem.

De viool met een oog-tekening is die met een zwart midden. De bloem heeft dan 1 kleur en heeft zwarte stippen vanuit het midden, als een soort pupil. De adertjes zijn een soort van lijnen die vanuit het midden over het blad van de bloem lopen. Deze heb je in verschillende kleuren. Daarnaast zijn er nog violen in een zuivere, enkele egale kleur en violen met een gekruld kartelrandje.

De grootte van de bloem van de viool is verschillend. Zo bestaan er grootbloemige en kleinbloemige violen. Viola Wittrockiania is een voorbeeld van een grootbloemige viool. De kleinbloemige violen zijn iets beter bestand tegen regen en wind ten opzichte van de grootbloemige viool. De grootbloemige viool zorgt daarentegen dan weer voor meer kleur in je tuin.

Violen zijn er in eenjarigen en in vaste planten die elk jaar terugkomen.  Een vaste viool is de Viola Cornuta. De vaste planten kun je in je border planten. In potten en bakken op je terras of balkon staan violen heel gezellig in de winter. Voor de verticale tuin is de viool ook een zeer geschikte plant om te gebruiken. Je hebt hierdoor meteen veel kleur in je tuin. Lees meer over de verticale tuin in het artikel Verticale Tuin, 4 praktische tips.

Winterviolen

Winterviolen

In de winter bloeien de violen onverminderd door. Wanneer het vriest houden ze hun bloei even in, om vervolgens daarna weer minstens zo uitbundig te bloeien als voorheen. In principe is een winterviool een viool waarvan het zaadje later in het jaar geplant is, namelijk in september. Viola Cornuta, het winterviooltje of ook wel bosviooltje is een geschikte viool als winterbloeier. Veel soorten violen kunnen tegen lichte vorst in de winter en zullen gewoon doorbloeien. Bij langdurige vorst, heb je minder kans op overleving.

Naast de Viola Cornuta heb je een makkelijke labradorviool, die zichzelf uitzaait en doorbloeit. Het maarts viooltje (Viola Odorata) bloeit aan het einde van de winter.

Zomerviolen

ZomerviolenDe zomerviolen worden vroeg in het jaar, februari en maart onder glas geplant. In een kas, of in huis.

Cool Wave violen zijn violen die geschikt zijn in een hangmand, ze zullen uitbundig over de rand groeien, zodat die niet meer zichtbaar is. Een klim(op)viool, de viola hederacea is een viool die niet tegen de vorst kan en binnen moet overwinteren. Deze bloeit met kleine witte bloempjes en een lila hart, tevens geschikt voor in de hangmand.

Viola F1 hybriden is een echte zonaanbidder in vergelijking met de meeste violen. Met zijn enorme bloemen is hij in veel verschillende kleuren verkrijgbaar.

Bloeien viooltjes de hele zomer?

Afhankelijk van de zaaitijd kan de viool goed in de zomer bloeien. Zet hem dan niet op een te warme plaats. Daar houdt de viool niet van. En geef voldoende water. Er zijn wel minder soorten violen die in de zomer bloeien dan in de winter. Als je bij de vroegbloeiende violen tijdig de uitgebloeide bloempjes verwijderd, zullen ze langer uitbundiger bloeien.

Kunnen viooltjes tegen de vorst?

Kunnen viooltjes tegen de vorst?

Ja dus, de meeste violen zullen tijdens de vorst tijdelijk niet bloeien, maar na de vorst herstelt het plantje zich en gaat gewoon door met uitbundig bloeien.

Viooltjes onderhouden

Violen zijn erg makkelijk in onderhoud. Ze hebben een hekel aan hoge temperaturen en staan daarom graag op een plekje in de (half)schaduw. Wanneer het warm is, hebben ze graag veel water. Wanneer je de uitgebloeide bloempjes weghaalt gaan ze nog uitbundiger bloeien. Vanwege deze bloei is het aan te raden om in de bloeiperiode of net daarvoor wat extra voeding door je gietwater te doen. Zorg wel dat het water weg kan, of gebruik anders hydrokorrels of potscherven onderin je pot of schaal.

Viooltjes kopen

Het beste kun je de violen in de winkel gaan kopen. In elk tuincentrum of bij de doe-het-zelf-zaak is een ruim aanbod van violen in tray. Let er bij de aankoop op of de plant er gezond uitziet. Is de steel stevig, de grond lichtvochtig en ziet het blad en de bloemen er goed uit. Kijk ook of de wortels onder de pot uitgegroeid zijn. Een klein beetje is niet erg, maar bij teveel wortels heeft de plant te lang in een te kleine pot gestaan. Je kunt de plant dan niet uit het potje halen zonder de wortels te beschadigen.

Categorie

Filter op prijs

unieketuinen.nl