Tuintrends 2020, 3 tuintrends die je niet mag missen

Tuintrends 2020, 3 tuintrends die je niet mag missen

Op zoek naar inspiratie voor je tuin? Wil je je tuin inrichten volgens de nieuwste trends? In dit artikel lees welke drie tuintrends we verwachten in 2020.

Volgens Tuinbranche Nederland zijn de drie belangrijkste tuintrends voor 2020:

  1. De bonte, gezellige tuin voor de sociale tuinmens
  2. Zachte, organische tuin om helemaal tot rust te komen
  3. Alles-mag-tuin met felle kleuren en een rauwe uitstraling

Kleurijke bloemen in bonte tuin

Tuintrend 1: De bonte, gezellige tuin voor de sociale tuinmens

Diversiteit en inclusiviteit combineren met realiteit, dat is het uitgangspunt van de eerste tuintrend. Dit uit zich in een mix van materialen, werelden en culturen. In deze bonte tuin vind je een uitgesproken beplanting, met veel kleuren, vormen en bloeiwijze. Deze tuin straalt gezelligheid uit en is bedoeld voor de sociale tuinmens die graag gebruik maakt van de tuin.

Denk bijvoorbeeld aan leuke zithoekjes met een oosterse kleden gecombineerd met een prominente bananenboom en potten met cactussen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld weelderige veldbloemen met een strakke stenen bank combineren en gezellige kussentjes. De natuur mag zijn gang gaan. Lekker bont en een tikje rommelig, precies zoals de natuur is.

Ronde vormen in de organische tuin

Tuintrend 2: Zachte, organische tuin om helemaal tot rust te komen

Tot rust komen, helemaal zen zijn, dat is het uitgangspunt van deze tweede tuintrend. De tuin wordt een oase van rust waar je kan ontspannen en je weer kan opladen voor het drukke bestaan. Geen felle, drukke kleuren of uitgesproken vormen, maar zachte tinten en organische materialen. De beplanting heeft zachte bloeikleuren en fijne blad structuren.

Een mooie houten vloer, of houten vlonder is ideaal voor deze nieuwste tuintrend. Je kunt ovalen of cirkels uitsparen in deze houten vloer en daar een mooie waterpartij of fijne beplanting in plaatsen. Het tuinmeubilair is licht van kleur en gemaakt van open materialen, zodat er een open, rustige sfeer heerst. Je kunt ook mooie ronde rieten manden als bloempotten plaatsen met daarin hoge, bloeiende grassoorten.

Graffiti op de muur in de alles-mag-tuin

Tuintrend 3: Alles-mag-tuin met felle kleuren en een rauwe uitstraling

Behoefte aan verandering? Net alles even ander willen, buiten de gebaande paden? Daarvoor is deze tuintrend perfect. Niks moet en eigenlijk alles mag. Beplanting in uitgesproken kleuren, zwart fijn tuingrind en felgekleurd graffiti gecombineerd met grote potten met planten.

Geen nette betegelde tuin, maar bijvoorbeeld je tuin bedekken met zwart, fijn tuingrind. Het kan allemaal. Betegel de stukjes waar je je tuinmeubilair wil plaatsen met open tegels, waar je het grind nog doorheen ziet. Zo maak je echt een eenheid van je tuin. Je ziet veel hoekige, vierkante vormen in de vorm van bloembakken en stevige stenen tafels, die ook kunnen dienen als hangplek. Heb je nog een saaie muur, bijvoorbeeld van je schuur, in je tuin? Overweeg eens om deze met graffiti te (laten) bespuiten. Dat geeft een ongedwongen sfeer en is een echte blikvanger in je tuin.

Tuintrends 2020 voor de kleine tuin

Deze tuintrends zijn ook allemaal te verwerken in de kleine tuin. In plaats van je hele tuin zen te maken, kun je ook bijvoorbeeld een klein hoekje in je tuin inrichten als ‘rustplek’. Kies een mooi zonnig hoekje uit en plaats hier bijvoorbeeld een mooi rond vlonder, twee lichte, open stoelen met fijne kussens in een zachte tint. Een klein rond tafeltje of een krukje voor je kopje thee en wat mooie rieten manden met hoge grassoorten en je hebt je eigen oase van rust in je kleine tuin gecreëerd.

Heb je meer feeling met de bonte, gezellige tuin. In plaats van je complete tuin een make over te geven, kun je al heel wat bereiken door je beplanting aan te passen, of uit te breiden, met veldbloemen op hoge stelen. Denk ook eens aan een kleurig tuinkleed en vrolijke potten met exotische planten. Met wat kleine aanpassingen wordt het al snel bont en gezellig.

Liever een alles-mag-tuin? Dan kun je onze tip voor graffiti opvolgen. Misschien ken je wel iemand die (stiekem) graffiti spuit. Zoek wat mooie voorbeelden op, op bijvoorbeeld Pinterest en ga zelf aan de slag. Je kunt ook gewoon verf gebruiken in plaats van graffiti, als het maar vrolijk is en felle kleuren heeft.

zwart grind in de alles-mag-tuin

Tuintrends 2020 Bestrating

Wat betreft je bestrating kun je in 2020 alle kanten op. Voor de gezellige, bonte tuin kun je bijvoorbeeld ‘gewone’ 30 bij 30 stenen gebruiken die niet helemaal strak gelegd hoeven te zijn. Zo krijg je al snel die gezellige look.

Voor de organische tuin is hout een goede optie. Hout is uiteraard organische en straalt rust en ontspanning uit. Een mooie houten vlonder of de hele tuin voorzien van een houten vloer, de keuze is aan jou.

Bij de alles-mag-tuin hebben we al als voorbeeld zwart grind gegeven. Combineer dit zwarte, fijne grind met open tegels met een lichte kleur waar je bijvoorbeeld wat mos of gras in plant of het zwarte grind in laat terugkomen. Dit geeft het rauwe en industriële effect, waar deze tuintrend naar op zoek is.

Rudbeckia voor een bonte gezelllige tuin

Tuintrends 2020 planten en bloemen

Voor de bonte en gezellige tuin adviseren we een uitgesproken beplanting met een bonte mix van kleur, vorm en bloeiwijze. Denk bijvoorbeeld aan de volgende planten: Rudbeckia, Crocosmia ’Orange Pekoe’, Veronica longifolia ’Melanie White’ en Salvia uliginosa ’Ballon Azul’.

De organische tuin kenmerkt zich door fijne blad- en stengelstructuren en zachte bloeikleuren. Denk aan planten als de Astilbe ’Mighty Pip’, Thalictrum ’Anne’ en Eryngium ebracteatum.

Beplanting in uitgesproken kleuren en imperfecte planten zijn perfect voor de alles-mag-tuin.

unieketuinen.nl