Hop Hop Hop

Hop is een snelgroeiende plant. Soms kun je hem haast zien groeien, ze kunnen namelijk tot wel 10 centimeter per dag groeien. In september geven ze de prachtige welbekende hopbellen, deze bellen komen van de vrouwelijke planten. Ze worden gebruikt voor het brouwen van bier of om thee te maken. Daarnaast staan de bloemen ook heel mooi in droogboeketten.

Humulus Lupulus

De latijnse naam voor Hop is Humulus Lupulus. Humulus is een afgeleide van Humus, dat op zijn beurt verwijst naar de aarde of de grond. Lupulus zou verwijzen naar Lupus, het latijnse woord voor wolf, omdat de hop wurgend naar boven klimt, zoals een wolf wurgend zijn prooi doodt.

Hop is een plant uit de hennepfamilie en is te onderscheiden in 5 verschillende natuurlijke ondersoorten:

  • Europese Hop: Humulus Lupulus
  • Japanse Hop: Humulus Lupulus var. Cordifolius
  • Canada en Amerika (noordwestelijke staten): Humulus Lupulus var. Neomexicanus
  • Amerika (midden en westelijke staten): Humulus Lupulus var. Pubescens
  • Amerika (oostelijke staten): Humulus Lupulus var. Lupuloides

Naast deze natuurlijke soorten zijn er veel gekweekte varianten, deze worden vaak genoemd naar de regio waar ze gekweekt zijn of de persoon die ze ontdekt heeft. De gekweekte soorten zijn onderverdeeld in Aroma hop, Bitter hop en Dubbeldoel hop. Deze bevatten tezamen ruim 160 variëteiten.

Hopplant

Hop is een tweehuizige vaste plant, die overwintert als wortelstok. De plant komt van nature voor op het noordelijk halfrond, ook in Nederland en België is het een inheemse soort. Het is een rechtsom windende klimplant met bloemen die van juli tot en met september verschijnen. Er zijn mannelijke en vrouwelijke planten. Het verschil zie je in de bloeiwijze. De mannelijke bloemen bloeien afzonderlijk aan het einde van de bloemstelen. Bij de vrouwelijke bloeiwijze zie je aan het einde van de bloemstelen aartjes met meerdere bloemen. Uit de hopbloemen ontwikkelen zich de hopbellen. Dit zijn eivormige vruchtkegels die zich eind augustus, begin september aan de plant ontwikkelen.

Hop groeit gewoonlijk op voedselrijke, humeuze, vochtige grond. Hij klimt in de natuur langs (doorn) struwelen omhoog. Hop is een waardplant voor de gehakkelde aurelia. Deze bruin oranje kleurige vlinder is vooral te herkennen aan de grillige vorm van de vleugels.

Hoe ziet Hop eruit?

Hoe ziet Hop eruit?

Hop bestaat uit een kruidachtige stengel, waaraan een drie of vijflobbig blad groeit. De stengels voelen ruw aan. De jonge stengels zijn kleverig en harig. De plant klimt omhoog door zich rechtsom draaiend om andere planten heen te wikkelen. De voor productie gekweekte soorten worden geleid om gespannen draden heen naar een hoogte van ongeveer 6 tot 8 meter. In juli ontstaan er bloemen aan de plant. Hop is een tweehuizige plant, wat betekent dat het of een mannelijke of een vrouwelijke plant is. De vrouwelijke planten produceren vervolgens eind augustus, begin september hopbellen uit de bloemen. De stengels worden in september gesnoeid bij gekweekte planten. De planten in de natuur verdorren in de herfst. De wortel blijft in leven onder de grond  in de winter. De plant is goed winterhard. In het voorjaar ontspringen nieuwe jonge scheuten.

Hopscheuten

Hopplanten kunnen tot 20 jaar oud worden. Vanaf 3 jaar zijn ze over het algemeen volgroeid. In maart komen de eerste hopscheuten na de winter boven de grond. Het moment dat de eerste scheuten beginnen te groeien is ook een goede om je hop mee te vermeerderen. Zoek een ondergrondse uitloper van de bestaande hopplant. Dit heet een Rhizoom. Hier zitten ondergronds al wat wortels (in ontwikkeling) aan. Snijdt deze van de plant af en plant hem opnieuw waar je wilt. Je kunt ook een takje afsnijden en in het water zetten. Deze manier is niet altijd succesvol maar werkt vooral bij jonge scheuten in het vroege voorjaar.

De jonge hopscheuten zijn te gebruiken als groenten. Ze kunnen in maart of april geoogst worden en smaken asperge achtig, nadat ze gekookt zijn.

Voor de kweker geldt dat ze op zoek gaan naar 2 of drie goede scheuten, deze worden opgebonden om naar boven te leiden. De overige scheuten worden weggesnoeid, zodat de plant al zijn energie gaan steken in het ontwikkelen van drie sterke scheuten die veel bloemen en bellen zal produceren.

Hop blad

Het blad van de hopplant is vrij groot. Het bestaat in een drielobbig of vijflobbig groen gekarteld blad. Aan elke steel aan de hoofdrank zit 1 blad. De bladeren zijn tegenoverstaand.

Hopbellen

Hopbellen

De hopbellen zijn bekend door het gebruik ervan in bier. Aan de voet van de hopbel zitten gele kliertjes, deze bevatten olieachtige stoffen die gelig poeder bevatten met een bittere smaak. Dit heet Lupuline. Dit wordt onder meer gebruikt in bier en bepaalt mede de smaak van het bier. Er worden veel verschillende soorten hop gekweekt voor het gebruik van de hopbellen. Hiervoor worden graag vrouwelijke hopsoorten met grote hopbellen gekweekt, omdat deze veel schubben met kliertjes hebben en dus veel smaak geven.

Hopbellen oogsten

In september kunnen de vrouwelijke hopbellen gesnoeid worden. Je kunt dit zien aan de bellen, wanneer ze wat droger aanvoelen. De bloemen moeten eerst het lupuline aanmaken. Kijk en voel dus aan je bloemen of je wat van het gele poeder ziet. Dan is het tijd om ze te oogsten. Je kunt de hopbellen laten drogen. Deze blijven lang goed. Hopbellen worden voornamelijk gekweekt voor de productie van bier. Daarnaast worden ze graag gebruikt als droogbloemen in een boeket of solitair. Na het drogen kun je de hopbellen invriezen om ze op een later moment te gebruiken.

Hop bier

Hop bier

Bier bestaat uit de hoofdbestanddelen, water, graan, hop en gist. Er zijn talloze soorten en smaken in bier. Hop is een van de bestanddelen die bijdragen aan de smaak. De hopbellen die de vrouwelijke  plant heeft aangemaakt, moeten in september worden gesnoeid. Zoveel soorten als er hop gekweekt wordt, zoveel smaken kunnen worden toegevoegd aan bier. De bittere smaak van bier wordt hoofdzakelijke veroorzaakt door alfa en bèta zuren uit de hop. Door het brouwproces, onder andere het koken worden de alfazuren omgezet in isoalfazuren. De percentage van de isoalfazuren kan variëren. Dit bepaald mede de smaak en de bitterheid van het bier.

Hop thee

Van hop is minder bekend dat je er thee van kan zetten. Hopthee is gezond en bevat vele werkzame stoffen, namelijk verschillende mineralen, vitamine C, E en B6. Hopthee smaakt kruidig en licht zoet. Je maakt hopthee door gedroogde hopbellen toe te voegen aan heet water. Bekijk voor jezelf hoe je de hopthee wilt. Hoe langer je de hopbellen laat trekken en hoe meer je er gebruikt, hoe sterker de thee wordt. De geneeskrachtige werking van Hop kan worden verkregen door het innemen van de thee.

Hop geneeskrachtige werking

Hop heeft een kalmerende en antibacteriële werking. Als aftreksel werkt het goed tegen slapeloosheid, spanning en stress. Ook uitwendig kun je het gebruiken tegen huidklachten. Wanneer je de bloemen droogt en ze in je kussen stopt, kan dit zorgen voor een betere nachtrust. De etherische oliën die van de hop afkomstig zijn, zouden een verjongend effect hebben en de haargroei bevorderen. Daarnaast zou hop vrouwen ondersteunen tegen klachten in de overgang.

Hopplant kopen

Hopplanten kun je bij het betere tuincentrum verkrijgen. Als je als hobby kweker wilt beginnen met het kweken van hop voor je eigen brouwsels, ga dan op zoek naar in ieder geval vrouwelijke planten. Op het internet zijn veel lijsten te vinden, waarin beschreven is wat de smaak van de hopbellen doet voor bier. Er zijn kwekers gespecialiseerd in diverse soorten. Wanneer je weet welke soort je wilt kweken, dan kun je hierbij een kweker zoeken die de soort verkoopt. Het is ook een optie om soorten te ruilen met andere hobby brouwers. Hop is namelijk redelijk makkelijk te stekken, dus ga in het voorjaar aan de ruil, de planten maken dan immers voldoende rizomen.

unieketuinen.nl