rozen

Rozen, welke soort roos past bij jou?

Rozen zijn klassieke bloeiers die verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren met als extraatje de heerlijk geur die de bloem verspreidt!

Rozen zijn erg bekend als snijbloemen in een boeket. De roos staat symbool voor liefde, vreugde, geluk en genegenheid. Verschillende kleuren van deze prachtige bloemen, al dan niet in een boeket, hebben verschillende betekenissen. Ze kunnen in elke tuin, in elk ontwerp, stoer, romantisch, landelijk of modern. Het zijn sterke planten. Als je ze goed behandeld, kun je er vele jaren plezier van hebben.

Rozen in de tuin

In de tuin kun je een keuze maken uit verschillende soorten rozen. Als je de verschillende soorten kunt onderscheiden, kun je de beste keuze maken voor je tuin. Let bij de keuze voor je roos op de kleur, bloeitijd en de standplaats qua ruimte en lichtbehoefte van de plant.

  • Bodembedekkende rozen, in een korte tijd bedekt deze roos de bodem van je border, waardoor het onkruid geen kans heeft. Mooi in grote afgebakende borders of kleine vakken omrand met buxus in bijvoorbeeld een baroktuin.
  • Botanische of wilde rozen of rozen met mooie bottels, bijvoorbeeld de hondsroos waar ik eerder over schreef.
  • Engelse rozen, ook wel David Austin rozen genoemd hebben dikke gevulde bloemen. Deze mooie soorten zijn iets minder makkelijk in de verzorging en het onderhoud, daarom goed geschikt voor de iets ervarenere tuinier.
  • Rambler rozen, dit is een aparte groep klimrozen, die meestal maar 1 keer per seizoen bloeien. Ze maken lange takken en kunnen hiermee bijvoorbeeld in een boom ‘klimmen’.
  • Struikrozen hebben wat meer ruimte nodig, ze geuren heerlijk en zijn geschikt om snijbloemen van de snoeien.
  • Grootbloemige rozen, zoals de naam al zegt heeft deze roos grote goed gevulde bloemen. Ze bloeien meestal vanaf half juni. De duur van de bloeitijd is afhankelijk van de soort.
  • Trosrozen zijn ideaal voor een plekje in de border. De bloemen bloeien met hele trossen tegelijk en zijn wat kleiner. Ze bloeien afhankelijk van de soort door tot in het najaar.
  • Mini rozen, Voor als je wat minder ruimte hebt, of een balkon, is een miniroos een goede optie. Een mini of miniatuurroos kun je ook in potten houden.
  • Klimrozen kunnen goed in een kleine tuin, ze kunnen geleid worden langs een muur of over een pergola. Deze rozen klimmen dus niet uit zichzelf. Klimrozen bloeien over het algemeen van half juni tot half juli. Er zijn ook soorten die doorbloeien tot in het najaar.
  • Stamrozen, verschillende soorten rozen, trosrozen, miniatuurrozen, grootbloemige rozen kun je op stam kopen.

Rozen planten

Rozen planten

Rozen kunnen het hele jaar door geplant worden. Ze hebben het liefst een plekje in de tuin met veel zon. Daarnaast verlangen ze een voedzame bodem en wat wind. Bij het planten graaf je een ruim plantgat, voor de start is het aan te raden om wat rozengrond door het gat te mengen. Plant de roos in het gat met kluit en duw dit stevig aan. Geef de roos de eerste weken voldoende water, zodat hij een goede start krijgt op zijn nieuwe plek.

Rozen snoeien

Rozen mogen 2 keer per jaar gesnoeid worden. Een roos is een sterke plant, die zich goed hersteld, mocht u per ongeluk een wat minder handige snoeibeweging maken. In het voorjaar kun je de oudere takken weghalen tot een gezonde knop of groene scheut. Wat je in het voorjaar wegsnoeit is puur voor de vorm. Let hierbij op dat je de jonge scheuten niet weghaalt, hier komen de bloemen. In de zomer kun je de uitgebloeide bloemen uit de plant wegsnoeien.

Wanneer rozen snoeien

Rozen snoei je voordat ze gaan bloeien, in het voorjaar, afhankelijk van de weersomstandigheden kan dit maart of april zijn. Eventueel kun je in het najaar de uitgebloeide bloemen wegsnoeien.

Soorten rozen

Hoe maak je nu een keuze in de meer dan 1000 soorten die er inmiddels bestaan? Ik heb per kleur een aantal goede opties op een rijtje gezet. Let bij je keuze naast de kleur ook op de ruimte die je voor je roos hebt, de standplaats en de bloeitijd.

Rode rozen

Rosa ‘Lilli Marleen’,  Een rode soort uit de categorie grootbloemige rozen. Lilly Marleen bloeit van juni tot en met oktober. Volwassen is de roos ongeveer 60 cm hoog. Lilly Marleen staat graag op een plekje in de zon of halfschaduw.

Rosa ‘Velvet Star’ is een klimroos die rood bloeit en heerlijk geurt. De volwassen hoogte is ongeveer 600 centimeter. De rode bloemen bloeien graag op een plek in de zon in de maanden juni tot en met oktober.

Roze rozen

Rosa ‘TomTom’ is een grootbloemige roze roos, die bloeit van juni tot en met oktober. De volwassen hoogte is ongeveer 60 cm. De roze ‘TomTom’ staat graag op een plekje in de zon of halfschaduw.

Rosa ‘The Fairy’, een trosroos met zachtroze bloemen, die ongeveer 50 cm hoog wordt. Goed geschikt als bodembedekker op een zonnige plek met een bloeitijd van juni tot en met oktober.

Witte rozen

Witte rozen

Rosa ‘Sneewittchen’ is een variant uit de heesterrozen met witte bloemen. Zij bloeit van juni tot oktober en wordt ongeveer 100-120 hoog. Verlangt een plekje in de zon of halfschaduw.

Rosa ‘Schneewalzen’ is een klimroos met grote zuiver witte bloemen. De bloeitijd loopt van juni tot en met oktober. ‘Schneewalzen’ is sterkgeurend en hoort op een plek in de  zon of halfschaduw.

Blauwe Rozen

Echte blauwe rozen bestaan niet, er zijn wel een aantal rozen die er in de buurt komen.

Rosa ‘Minerva’ is een bloeiende trosroos die paars gekleurd is en later in het jaar steeds meer richting blauw kleurt. De Minerva wordt ongeveer 90 centimeter hoog en de bloemen verspreiden een heerlijke geur. Hij bloeit van juni tot en met oktober.

Rosa ‘Azubis’ is een blauwachtige klimroos met een sterke geur. Hij klimt tot ongeveer 3 meter op een plekje in de zon. De bloeitijd is mei tot en met oktober.

Zwarte rozen

Ook echte zwartbloeiende rozen zijn nog niet gekweekt. De rosa ‘Black Baccara’ is de soort die er waarschijnlijk het dichtste bijkomt qua kleur. Dit is een grootbloemige soort die heel donkerrood is en daardoor een zwarte uitstraling heeft. Houdt van een plekje in de zon of halfschaduw. De bloem bloeit van juni tot de eerste vorst. Hoogte van de plant is tussen de 60 en 80 centimeter.

Gele rozen

Rosa ‘Friesia’ is zuiver geel, uit de categorie grootbloemige rozen. Een sterke soort, die bloeit van juni tot en met september. Hij wordt ongeveer 50-70 cm hoog en houdt van een plekje in de zon of halfschaduw.

Rosa ‘Golden Climber’ is een klimroos met een een zachtgele bloeikleur. De klimroos bloeit in de periode juni tot en met september. Hoogte van de ‘Golden Climber’ is circa 400 centimeter.

Paarse rozen

Rosa ‘Veilchenblau’ is een klimroos die bloeit van juni tot oktober. De hoogte is 400 centimeter. En hij staat graag op een plek in de zon of halfschaduw.

Rosa ‘Blue for You’ een op stam gekweekte roos met een paarse bloem met wit hart. De bloem is lichtgeurend en bloeit van juni tot en met oktober. De hoogte is 80 centimeter en hij verlangt een plekje in de halfschaduw of zon.

Oranje rozen

Oranje rozen

Rosa ‘Just Joey’ is een grootbloemige soort, die bloeit van juni tot en met oktober. De volwassen plant wordt 70-80 cm hoog. Hij heeft graag een plekje in de zon of halfschaduw.

Rosa ‘Fragant Delight’ is een trosroos met een sterke geur. De struik wordt ongeveer 60 centimeter hoog en staat liefst op een zonnige of halfschaduwrijke plek.

Plagen op rozen

Nog even de meest voorkomende plagen bij rozen. Een roos is een sterke soort. Wanneer hij op de juiste plek staat in voedzame bodem, zul je weinig problemen tegenkomen in je rozenstruik.

Luizen op rozen (bladluis)

Als je ziet dat er bladluis op je rozen zit, dan is het zaak om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Nu kan een roos wel wat hebben, maar hoe sneller je erbij bent, hoe meer kans dat je roos weinig te lijden heeft. Je kunt de luis bestrijden met een flinke straal water, of een speciaal luizenmiddel.

Meeldauw op je rozen

Meeldauw is een vaker voorkomend probleem bij rozen. Het is een schimmel die het blad van je plant kan aantasten. Er is een onderscheid in echte meeldauw en valse meeldauw. De schimmel ontwikkelt zich op vochtige plekken. Vandaar dat het slim is om je roos een beetje in de wind te zetten, het blad waait dan droog en meeldauw krijgt minder kans. Er is speciaal middel om meeldauw te bestrijden.

Bladvlekkenziekte op rozen

Deze ziekte komt net als meeldauw en luizen niet alleen bij Rozen voor, maar bij meerdere soorten tuinplanten. Het wordt veroorzaakt door een schimmel en uit zich door grijzige of gele plekken op je blad met een donker centrum. Het aangetaste blad moet je zo snel mogelijk verwijderen, en afvoeren. Voer het af naar een plek buten je tuin, of verbrand het blad. De ziekte zal anders de andere planten in je tuin aantasten.

unieketuinen.nl