Voor elke maand van het jaar zijn er klusjes te doen in je tuin. Wat zijn dan handige gereedschappen? Ik neem je in dit artikel in chronologische volgorde van de maanden mee in welke klusjes er te doen zijn. Per maand beschrijf ik een klus en de gereedschappen die je daarbij kunt gebruiken. De een zal een wat onderhoudsvriendelijkere tuin hebben en de ander zal nog meer onderhoud hebben dan ik beschrijf. Mocht je vragen hebben over tuinklussen dan mag je me altijd een berichtje sturen.

Onmisbaar tuingereedschap in januari

Ook in de winter kun je lekker in de weer zijn in je tuin. Vuil eruit halen, schilderen bij droog weer, een bezem door je tuin om het weer netjes te maken en snoeien. Er zijn genoeg bomen en planten waarvan je de takken in de winter mag kortwieken. Snoeien hoeft niet perse, het mag. Soms is het beter voor de vorm of voor de groei van de plant of gewoon omdat het mooier is. Maar in de wilde natuur worden planten ook niet gesnoeid. Het is belangrijk dat je werkt met goed en stevig materiaal. Ook voor het onderhoud van je snoeigereedschap is van belang dat je dit zorgvuldig doet, na elk gebruik. Voor het snoeien kun je gebruik maken van snoeischaren in verschillende maten. Voor dikkere takken gebruik je een snoeizaag en voor de takken waar je niet bij kunt een telescoopsteel.  Het snoeien zelf is niet zo ingewikkeld, onthoud de volgende tips en dan kan het haast niet misgaan:

  • Snoei vlak boven een oog of verdikking op een tak, dit is net boven de plek waar nieuwe takken gaan groeien.
  • Laat van een tak 2 ogen zitten
  • Snoei schuin naar beneden, zodat er geen vocht in de tak kan lopen

De volgende bomen en planten kun je gerust in de winter snoeien: fruitbomen, notenbomen, druivenstruik, kastanjeboom, siergras, berk, leilinden en lijsterbes. Mocht je andere planten willen snoeien zoek het dan op, of mail me even, dan leg ik je uit of, wanneer en hoe je het beste kunt snoeien. Mocht je nog geen gereedschap hebben, hier kun je snoeischaren vinden.

Verticuteerhark in februari

Het gazon, ieder wil dit op zijn manier. De een wil het strak gemaaid, met alles sprietjes strak op een rij, zonder mos of ander ongewilde plantjes. De ander houdt van een wat wildere uitstraling. Voor de eerste groep is februari een periode waar je al kunt beginnen aan de voorbereiding van je strakke gazon. Als de vorst verdwenen is, kun je in februari je gazon alvast voorbereiden door dit te verticuteren. Verticuteren is het loswoelen van de grond onder de grasmat. Hierdoor wordt nieuwe voeding en meer water beter opgenomen, je haalt het mos en meteen ander onkruid tussen je sprietjes weg. Dit doe je met een verticuteerhark. Ga horizontaal en verticaal over je mat heen met de hark. Heb je nog geen hark, hier kun je er een verticuteerhark kopen. 

Na het verticuteren kun je de kale plekken wat bijzaaien. Je kunt je mat eventueel wat bijmesten, doe dit wanneer het niet vriest en sproei meteen, zodat de stoffen goed opgenomen worden in de grond.

Als je veel last hebt van mos tussen je gazon is je bodem waarschijnlijk te zuur. Stooi dan wat kalk om de grond minder zuur te maken.

spade voor omspitten grond

Maart is ideaal om je tuin om te spitten

Als februari te koud was om te verticuteren, dan kun je dit in maart nog doen. Ook kun je in maart beginnen aan de voorbereiding van je moestuin. Je kunt starten met het omspitten van de gronden verbeteren van de bodem. Spitten is vooral belangrijk voor kleigrond. Spit de grond niet als het te nat is, dan slaat de bodem namelijk sneller dicht en bereik je het tegenovergestelde. Voor spitten gebruik je een schop of een spade. Een spade is bedoeld om te spitten, een schop eigenlijk voor het graven van kuilen. Maar als je niet anders hebt en je tuin is niet te groot, dan lukt het vast ook met een schop. Het verbeteren van de bodem doe je door het toevoegen van voedingsstoffen aan de bodem. Kijk eens in dit artikel voor de verschillende grondsoorten. Afhankelijk van je grondsoort en de beplanting die je wil, kies je de juiste voedingsstoffen.

Een hogedrukreiniger in april

In april begint de lente officieel. Je kunt misschien al in je tuin zitten in het zonnetje op mooie dagen. Dan wil je natuurlijk wel dat je terras er weer netjes bijligt. Je kunt je terras een schrobbeurt geven met de hand, maar dit kan ook met de hogedrukreiniger. Heb je er nog geen, bekijk hier het assortiment hogedrukreinigers op bol.com. 

Wanneer je terras er weer netjes bijligt, kun je aan de gang met het schoonmaken en nalopen van je tuinmeubels. Mogelijk wil je ze nog bewerken met een waterafstotende laag, dit is voor het behoud van je meubels wel verstandig.

Mei is perfect om te schoffelen

Afhankelijk van het weer komen in mei zeker de eerste onkruid al weer tevoorschijn, tegelijk met de een berg andere planten die in je tuin weer tot leven komen. Onkruid verwijder je het vriendelijkst met een schoffel. Een ander voordeel van schoffelen is dat je de bodem luchtig houdt. Hierdoor kan de bodem voldoende voedingsstoffen en vocht opnemen.

grasmaaier

Maai je gras in juni

In juni zal het naar alle waarschijnlijkheid al weer zulk lekker weer zijn, dat je gazon wekelijks gemaaid moet worden. Je kunt hier diverse soorten maaimachines voor gebruiken. Van robotmaaiers, tot elektrische maaier tot handmaaier. Afhankelijk van je fysieke gezondheid en de grootte van je grasmat kun je allerlei keuzes maken hierin. Check hier verschillende grasmaaiers

Je maait het gras niet alleen om het er strak uit te laten zien, maar het is ook belangrijk voor de kwaliteit van je grasmat. Naast de grasmaaier, heb je ook gereedschappen als grasharken, om het losliggende gemaaide gras weg te halen en kantmaaiers. Ook is het bij een ouder grasveld netjes om de kanten af te steken met een graskantensteker of snijder.

gieter

Een tuinslang en gieter zijn onmisbaar in juli

Bij warme zomers zijn een kraan en een tuinslang en gieter onmisbaar. Wanneer sproei je nu je tuin? Het meest ideale moment is vroeg in de ochtend of vroeg in de avond, als de zon niet meer of nog niet op het blad schijnt. Het water verdampt op die momenten het minst en komt dus zo optimaal mogelijk ten goede aan de planten. Bovendien kan sproeien wanneer de zon schijnt leiden tot verbranding van het blad. Er zijn allerlei soorten sproeiers verkrijgbaar. Het sproeioppervlak is iets waar je rekening mee moet houden bij je keuze. Daarnaast heb je verschillende typen van tuinsproeiers. Je kunt ook beregeningsinstallatie in je tuin laten maken. Hierbij adviseert een expert je op dit vakgebied. Een bekende van mij die je van goed advies kan voorzien is  De Visser, Tuinontwerp & Beregening.

Maaien, harken en schoffelen in augustus

In augustus blijf je regelmatig maaien, harken, schoffelen en de uitgebloeide bloemen verwijderen. Af en toe een bezem over het terras, maar voornamelijk genieten in de tuin. Een hark staat bekend onder verschillende benamingen raak, rijf, rakel of gritsel. Er zijn ook nog verschillende soorten, een bladhark, een grashark, een handhark, deze laatste is degene die het meest gebruikt wordt. Een hark is een onmisbaar gereedschap voor in de tuin. Je hebt ze in de prijsklasse van 0 tot 110 euro. Ze zijn dan gemaakt van verschillende materialen, hout, kunststof, staal, RVS, kijk hier voor een breed assortiment aan harken.

September is perfect voor tuinonderhoud

In september kun je je bezighouden met het onderhoud voor de winter van bijvoorbeeld je (houten) speeltoestellen. Je houten schutting nalopen en eventueel repareren. Naast de normale klusjes als grasmaaien, onkruid wieden en uitgebloeide bloemen verwijderen. Je kunt de planten die te groot zijn geworden scheuren en opnieuw planten. Voor deze klusjes is het handig om in het bezit te zijn van een goede kruiwagen en tuinhandschoenen.

oogsten in oktober

In oktober is het tijd om te oogsten

In oktober gaan we de herfst weer in, om al het fruit van je fruitbomen te kunnen plukken heb je een tuinzak of emmer nodig. Na het plukken van de appels en peren, kun je gaan wecken. Je kunt je fruit zo nog jaren bewaren en het hele jaar genieten van je eigen oogst.

Wecken, hoe doe je dat? Voor het wecken begin je met het steriel maken van de weckpotten door ze uit te spoelen met kokend water. Vervolgens laat je ze aan de lucht drogen. Je doet het geplukte fruit erin en zet de potten in een laag bijna kokend water in de oven. Door de verhitting sterven de schimmels en bacteriën. Daarna laat je de potten rustig afkoelen en plak je een etiket op de pot met de datum en inhoud erop.

November voor het planten van bollen

November is de tijd voor het planten van de bollen voor het volgende voorjaar. Voor het planten is een handig gereedschap ontwikkeld, namelijk een bollenplanter.

Je hebt ruime keuze aan bollen die je voor de vorst moet planten. In een eerder artikel leg ik uit welke bollen goede keuzes zijn, maar er zijn natuurlijk nog veel meer opties. Ga op zoek en bestel wat je mooi vindt. Lees ook het artikel bloembollen kiezen voor tips. 

Een bladblazer voor in december

In december is het meeste blad wel van de bomen gevallen. Met een bladblazer en een kruiwagen of tuinzak, kun je het blad verwijderen uit je tuin. De meeste bladeren kun je verwijderen uit je tuin, maar die in de borders kun je het beste laten liggen. Het blad vormt namelijk een isolerende laag rond de planten, zodat ze beter beschermd zijn tegen de vorst. Je doet er ook dieren een groot plezier mee om ze te laten liggen. Grotere dieren als egels en muizen, maar ook nuttige insecten vinden er een plekje in de winter. Een ander groot voordeel is dat het bodemleven de bladeren automatisch omzet tot voedingsstoffen voor de grond. Zorg wel dat de laag van bladeren niet dikker wordt dan 10 centimeter.