perenboom snoeien

Perenboom snoeien, wanneer en hoe?

Door de perenboom goed te snoeien gaat deze meer vruchten aanmaken en krijg je ook betere vruchten. De boom kan zijn energie namelijk hierin stoppen in plaats van in onnodige takken. Snoeien doe je in de wintermaanden, wanneer het blad en de vruchten van de boom zijn en het niet vriest.

Eigenlijk lijkt het snoeien van een perenboom veel op het snoeien van een appelboom. Lees hier over de appelboom.

Snoeien perenboom

De perenboom bloeit wanneer hij volwassen is elk jaar en geeft elk jaar vruchten. Wat oudere perenbomen geven geen vruchten meer. Maar zij kunnen nog jaren mee als ‘gewone’ boom met zijn karakteristieke grillige vorm is hij een aanvulling in je tuin.

In principe snoei je de vorm in de winter en haal je de opgaande nieuwe scheuten gedurende het voorjaar weg. Lees hier meer onderhoudstips en informatie over de perenboom.

Wanneer perenboom snoeien

Wanneer perenboom snoeien

De opgaande scheuten geven bloesem en vruchten, maar omdat ze omhoog groeien, zullen de vruchten onder elkaar komen te hangen. Je kunt deze takken het beste wegsnoeien. Dit kan gedurende het hele jaar. Wil je de vorm van je boom aanpassen en de boom breder maken, dan kun je een scheut aan de buitenzijde van de al langer aanwezige tak naar buiten buigen en er een gewichtje aan hangen, zodat deze naar buiten gaat groeien. Dit kun je in plaats van een gewichtje ook doen door de tak met een touw vast te binden. De bloesem en peren die aan deze tak komen, gaan hangen naar beneden en krijgen dan wel voldoende zonlicht.

De onderhoud snoei doe je in de winter, tussen december en februari,  als het blad van de bomen is gevallen en de vruchten geplukt zijn.

Snoeien als je je perenboom verplaatst hebt

Wanneer je je perenboom geplant hebt, is het nodig om meteen wat bij te snoeien. Het deel wat je aan wortels verloren hebt, moet je ook ongeveer snoeien. Dus stel je verliest 1/5 deel van de wortels, dan zul je ook ongeveer 1/5 deel van de boom boven de grond moeten snoeien. 

Hoe snoei je een perenboom

Hoe snoei je een perenboom

Het doel van het snoeien van je perenboom is het creëren van een evenwichtige kroon. Een tweede niet onbelangrijk doel is het stimuleren van de vruchtgroei. Een perenboom krijgt pas na 6 tot 8 jaar vruchten, dus in de eerste jaren gaat het vooral om de vormsnoei.

In het eerste jaar ga je de vorm van de boom bepalen. Snoei de top en zorg dat je 4 tot 5 takken overhoud die de basis van je boom gaan vormen. Het tweede jaar komen daar nog 3 tot 4 takken bij. De rest snoei je weg. De boom gaat nu groeien en een goede basis vormen. Je snoeit de top en takken af op 20-30 centimeter van de stam. Het beste behoudt je de takken die in een hoek van circa 45 graden op de boom staan.

De jaren erna herhaal je dit patroon in je groter wordende boom. Je snoeit je basistakken en haalt de rotte delen weg. Van de kruisende takken kun je er het beste ook 1 verwijderen. Dit zorgt ervoor dat vruchten elkaar niet in de weghangen in de toekomst.  Ook de verticaal groeiende takjes snoei je weg.

In het late voorjaar en de zomer houd je de boom bij door de verticale scheuten op de hoofdtakken volledig weg te knippen. De boom kan dan zijn energie stoppen in de groei van de blijvende takken en stam en op latere leeftijd in het vormen van bloesem en vruchten.

Welk gereedschap heb je nodig?

Afhankelijk van hoe dik je takken zijn en hoe hoog ze hangen, kun je kiezen uit gereedschap.

  • Een takkenschaar (link naar de website van bol) is het makkelijkste en snelste snoeigereedschap voor bomen. Je kunt er snel veel takken mee snoeien.
  • Met een snoeizaag (link naar bol.com) kun je de takken uit je boom zagen. Je kunt hierbij de keuze maken uit een handzaag en een telescopische zaag.
  • Een snoeischaar (link naar bol) gebruik je om de kleine en dunne takken uit je boom te snoeien. Hier heb je heel veel keuze in.

Zorg dat je gereedschap droog en schoon is als je ze weer opbergt. Hierdoor blijven ze scherp en kun je er het beste gebruik van maken. Scherp en goed materiaal werkt het makkelijkst, je klus wordt minder zwaar en je boom of struik loopt geen onnodige beschadigingen op.

Wil je nog meer weten over de perenboom lees dan hier verder Perenboom, onderhoud en verzorging.

 

unieketuinen.nl