ligusterhaag

Handige informatie over de Ligusterhaag

Ligusterhaag is een goede optie voor als je een haag in je tuin wilt planten. Een haag als afscheiding met het perceel naast je of om een tuinkamer te maken in je tuin. De liguster groeit 20 tot 40 centimeter per jaar, is een sterke plant en heeft een smalle groei. Liguster haag wordt ongeveer 2,5 tot 3 meter hoog. Voor de biodiversiteit is het een goede plant, vogels houden van de bessen en de nestelmogelijkheden in de haag. Vlinders, hommels en bijen zijn dol op de witte bloemetjes die in juni en juli verschijnen. Liguster is een semi-wintergroene plant

Ligustrum ovalifolium

Haagliguster staat bekend als Liguster ovalifolium, de soort die het meeste gebruikt en verkocht wordt voor hagen. Deze semiwintergroene plant. Behoud een deel van het blad in de winter, afhankelijk van hoe koud het is. Hoe kouder, hoe meer blad de heester verliest. In het voorjaar verschijnen de nieuwe jonge blaadjes snel en heb je snel weer een strakke dichte haag. Liguster ovalifolium heeft relatief klein glanzend groen blad. Daardoor is deze geschikt voor strakke hagen.

ligustrum ovalifolium aureum

Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’ is een geelgekleurde variant van ligsterhaag. De gele Liguster groeit wat minder hard dan ‘gewone’ liguster. Maar kan met wat geduld ook goed als haag gebruikt worden. In de zomer (juni/juli) verschijnen er geurende witte bloemen, die vlinders, bijen  en hommels voorzien van nectar. In het najaar krijgt de plant zwarte bessen, die geliefd zijn bij vogels.

Ligustrum vulgare

Ligustrum vulgare heeft ongeveer dezelfde eigenschappen als de andere groene Ligustrum soorten. Het verschil tussen ovalifolium en vulgare is te zien aan het blad. Ovalifolium heeft een blad wat ovaler is van vorm dan de Ligustrum vulgare.  Beide soorten groeien hard en zijn goed geschikt als haagplant. Ze bloeien wit in de maanden juni en juli.

Ligustrum vulgare atrovirens

De enige soort Ligusterhaag die wintergroen blijft. Alle soorten zijn overigens goed winterhard. Ze groeien in (bijna) alle omstandigheden, in de zon, schaduw en op verschillende bodems. Ligustrum vulgare ‘Atrovirens’ kan beter tegen de winterkou en verliest daarom haast nooit het blad of een deel van het blad in de winter. In juli en juni verschijnen de witte bloemen en in het najaaar donkere kleine bessen. Deze zijn giftig en niet erg smakelijk voor mensen. Ze zijn alleen giftig als ze in grote hoeveelheden worden gegeten. Niet voor vogels, die smullen ervan.

Ligustrum vulgare lodense

‘Lodense’ is een Liguster soort die het minst snel groeit. Deze soort kun je bijvoorbeeld gebruiken om lage haagjes mee te maken, tussen de 50 en 150 cm. Ligustrum vulgare ‘Odense’ wordt daarom gebruikt voor vorm snoei in de tuin. Hij wordt veel gebruikt in het openbare groen. Een ijzersterke winterharde plant, die het blad deels verliest afhankelijk van de vorst. Dit is een fijne vogel en insectenplant, die makkelijk naar wens te snoeien is.

bloeiende liguster

Liguster haag snoeien

Het snoeien van een Ligusterhaag is vrij simpel. Omdat haagliguster vrij snel groeit, kun je dit het beste 2 x per jaar doen om een mooie dichte haag te krijgen of te behouden. Snoei hierbij de top wat smaller van de onderkant van de haag. Snoeien doe je met een heggenschaar of een elektrische heggenschaar.

Wanneer Ligusterhaag snoeien?

De beste tijd om Liguster haag te snoeien is in het voorjaar, april of mei en nog een keer later in het jaar, in september. Vaker snoeien mag ook.

Ligusterhaag planten

Om  een mooie dichte ligusterhaag te krijgen, plant je 5 tot 7 planten per strekkende meter. Of je kiest voor 5 of 7 is afhankelijk van de grootte van de plant die je aankoopt.

Wanneer plant je een ligusterhaag?

Het beste kun je heesters planten in de herfst. Een jong aangeplante Liguster heeft veel water nodig, zeker 2 keer per week. Omdat het in de herfst minder warm wordt en vaker regent is deze periode het geschiktst. Plant je hem in een andere periode, bijvoorbeeld het voorjaar, dan zul je de plant nog wat meer water moeten geven, zeker net na de aanplant.

Ligusterhaag in de winter

Haagliguster is prima winterhard. In de meeste Nederlandse winters zal deze ook voornamelijk wintergroen blijven. Bij wat strengere vorst laat Liguster een deel van het groene blad vallen. Wees gerust, dit groeit in het voorjaar snel weer aan, zodat je een mooie dichte haag krijgt.

Ligusterhaag kopen

Een haag van Liguster koop je bij de betere kweker. Er zijn kwekers, die bestaande hagen verkopen, zodat je ze alleen nog hoeft in te graven. Wil je zelf de haag zetten, koop dan gezonde planten. Bij een hooogte van 40-60 centimeter plant je 7 planten op een strekkende meter. Schaf je hogere planten aan, dan kun je volstaan met 5 planten op een meter. Kijk hier voor het aanschaffen van verschillende maten Liguster.

unieketuinen.nl