vijver onderhoud

Vijver onderhoud, 9 tips

Net zoals een tuin, gazon, planten en bomen onderhoud nodig hebben, heeft ook de vijver onderhoud nodig. Als je de klusjes bijhoudt is het niet veel werk. Bij een goed aangelegde natuurlijke vijver heb je nog minder werk aan het onderhoud.

Allereerst heb je natuurlijk een vijver nodig. Heb je al een vijver aangelegd? Dan is goed vijver onderhoud van belang. In het voorjaar en het najaar heb je wat meer werk, in de zomer en de winter hoef je in principe weinig tot niets te doen, tenzij er iets gerepareerd moet worden.

Winteronderhoud vijver

In de winter is de vijver in rust, de vissen doen een winterslaap. Ook de planten groeien niet in de winter.  Als het hard vriest en de vijver vriest dicht, dan moet je een deel van het ijs weghalen.

Vijver openhouden tijdens vorst

Enerzijds houdt je de vijver open om te voorkomen dat je vijver beschadigd. Als water bevriest zet het uit. Hierdoor komt er meer druk op de wanden van je vijver. Bij een vijver gemaakt met folie, zul je hier alert op moeten zijn en indien nodig wat ijs weg moeten hakken. Bij een vijver die gesloten is door een ijslaag, kan er geen verse lucht bij de vijver en geen (schadelijke) stoffen uit de vijver. Dat is de tweede reden dat er een open verbinding moet zijn met de lucht en dat er dus een deel van het ijs weggehaald moet worden.

Onderhoud van de vijver in het voorjaar

In het voorjaar heb je wat meer werk aan je vijver. Omdat er in de winter relatief meer (regen) water in je vijver is gekomen is het verstandig om de kwaliteit van je vijver te controleren met een watertest. Door de regenval kan de hardheid van je water afnemen. De juiste hardheid zorgt ervoor dat zuurstofplanten goed hun voedingsstoffen kunnen opnemen en goed kunnen groeien. Het voorjaar is het groeiseizoen, dus zorgt voor de juiste voedingsstoffen en de juiste hardheid. Deze zuurstofplanten zijn belangrijk, want zij zorgen voor helder vijverwater.

Vijver schoonmaken

Als er nog veel zuurstofplanten van het afgelopen jaar in de vijver zich bevinden kun je deze scheuren of de slechte delen wegsnoeien. De goede en nieuwe uitlopers geef je een plekje in de mand die de vijver weer in kan. Wanneer er onvoldoende zuurstofplanten overgebleven zijn, kun je nieuwe zuurstofplanten bij planten.

Ook de drijfplanten en de moerasplanten controleer je in het voorjaar. Snoei de rotte delen weg en dun de planten uit wanneer deze te groot wordt. Als je drijfplanten hebt die niet tegen de vorst kunnen, die je vorstvrij hebt laten overwinteren, kun je deze bij een temperatuur van 15 graden terug in de vijver plaatsen.

Als je pompen en filters in je vijver hebt, kun je deze in het voorjaar een grondige schoonmaakbeurt geven. Je moet deze materialen op regelmatige basis aan inspectie en onderhoud onderwerpen. Ga in de beschrijving van de pomp en/ of filter na hoe vaak en hoe je dit moet doen.

algen in de vijver

Algen

In het voorjaar kun je meer last hebben van alg. Dit komt omdat de algen bij een lagere temperatuur beginnen met groeien dan de zuurstofplanten. Ook door de afgenomen hardheid in het water heeft de draadalg meer kans om zich te ontwikkelen.

Algen in vijver bestrijden met azijn

Om maar met de deur in huis te vallen: het is niet verstandig om algen te bestrijden met (natuur) azijn in je vijver. Azijn heeft tot gevolg dat het biologisch evenwicht in je vijver verstoord wordt. Er zijn speciale middelen om draadalg die vroeg in het jaar groeit biologisch te bestrijden. Wanneer je zuurstofplanten eenmaal goed aan het groeien zijn en de waterhardheid voldoende is, krijgen de algen geen kans meer.

Zweef alg vijver bestrijden

Een zweef alg is een organisme dat klein en eencellig is. Je water wordt er troebel en groenkleurig van. Het bestrijden van de zweef algen doe je door te zorgen voor een juiste waterhardheid. Hiervoor kun je mineral clay aan je vijver toevoegen. Daarnaast moet je zorgen voor voldoende C02, je kunt dit kopen en aan je vijver toevoegen. En je gaat op zoek naar een biologisch middel om zweef algen te verwijderen. Pas als je deze maatregelen heb genomen zorg je er met zuurstofplanten voor dat de zweef algen niet meer terug komen. Hier vind je een middel dat goed werkt tegen zweefalgen en draadalgen.

Draadalg vijver

Draadalgen zijn algen die in slierten en plakkaten in je vijver zitten. Je kunt ze uit je vijver scheppen door met een stok rond te draaien in het water. De plakkaten en slierten blijven aan de stok hangen en zijn zo uit de vijver te verwijderen. Draadalgen verdwijnen uit je vijver wanneer je voldoende zuurstofplanten plant in je vijver. Bij een juiste waterhardheid zorgen de zuurstofplanten ervoor dat de voedingsstoffen waar de draadalgen van leven uit het water worden opgenomen.

Zorg daarnaast voor een deel drijfplanten, waterlelies en moerasplanten om het water te zuiveren. Door bijvoorbeeld onderstaand middel te gebruiken lossen de draadalgen op en wordt je vijver weer schoon en helder. Gebruik dit altijd in combinatie met voldoende zuurstofplanten, anders zal je na een tijdje hetzelfde probleem terugkrijgen.

​De vijver in de zomer

In de zomer is het een kwestie van bijhouden, regelmatig controleren of alles werkt zoals het hoort en wat opruimwerkzaamheden. Zorgen dat de vijver er netjes bij ligt en eventueel afgevallen bloesem, blad, takken of bloemen verwijderen. En het belangrijkste: vooral genieten van je heerlijke vijver met al het leven erin en er omheen. Maar dit doe je in elk jaargetijde.

Vijver bijvullen

In de zomers van tegenwoordig komen lange droge perioden voor. Hierdoor daalt de waterstand in je vijver. Door de verwarming van het water door de zon, zal het zuurstofgehalte in het water dalen. Heb je vissen in je vijver, zorg dan voor extra zuurstof door bijvoorbeeld een zuurstofpomp of afkoeling van het water. Het beste kun je regelmatig je vijver bijvullen. Dit kan met grondwater of leidingwater. Het regelmatig bijvullen met kleinere hoeveelheden water zorgt ervoor dat het biologisch evenwicht in je vijver behouden blijft. Let op dat wanneer je ook in minder warme en droge perioden moet bijvullen het zou kunnen dat je vijver lek is. Controleer dit dus wanneer je twijfelt.

Blad verwijderen

Wanneer de zomer erg heet is, bestaat de kans dat bomen hun blad al loslaten, om te voorkomen dat ze bezwijken. In deze situatie moet je, net als in de herfst proberen je vijver zo bladvrij mogelijk te houden.

Muggenlarven

Wanneer je vissen in je vijver hebt zijn de larven van muggen een lekkere maaltijd voor je vissen en zul je er weinig last van hebben. Het is dan ook de beste remedie als je larven hebt en nog geen vissen, zorg voor vissen in je vijver. Een ander middel is een drupje olijfolie of speciaal anti-muggenlarven spul. Dit zorgt voor een laagje op je water, waardoor de larven geen zuurstof meer uit de lucht kunnen halen. Muggenlarven komen voor op plaatsen waar teveel voedingsstoffen in het water zit, dus wederom is het belangrijk om zuurstofplanten in je water te zetten. Ook beweging in het water door een fontein of waterval maakt je vijver minder aantrekkelijk voor muggenlarven.

Onderhoud van de vijver in het najaar

Onderhoud van de vijver in het najaar

In het najaar is het zaak om voorbereidingen te treffen voor het komende seizoen. De volgende klussen doe je in het najaar:

  • Check de waterhardheid van je vijver, deze moet tussen 8 en 12 gH liggen. Is de hardheid laag, zorg dan voor extra calcium en magnesium. Algen groeien namelijk in het najaar ook langer door, bij lagere temperatuur dan zuurstofplanten.
  • Maak je vijver algvrij
  • Bij een temperatuur van onder de 8 graden kun je je pompen en filters uitzetten. Controleer en reinig deze ook.
  • Heb je last van blad in je vijver, span een fijnmazig net om deze op te vangen. Het blad wat niet verwijderd wordt zal zich op de bodem van je vijver verzamelen en een dikke modder of sliblaag creëren. Deze laag maakt het water te voedselrijk, waardoor je weer meer kans hebt op de ontwikkeling van algen.
  • Check je planten in en om de vijver op afgestorven delen en verwijder deze. Dit heeft dezelfde reden als het afvallend blad. Deze delen zullen zich op de bodem van je vijver verzamelen en zorgen voor teveel voedingsstoffen in het vijverwater.
Vijverdesign