Handig, al die tuingereedschappen, maar hoe berg je ze nou praktisch op in je schuur? In dit artikel sommen we de meest gebruikte manieren op.

Er zijn veel manieren om je tuingereedschappen op te bergen. Je kunt een special ophangsysteem kopen of zelf een systeem maken om je gereedschap op te hangen aan de muur. Er zijn opbergboxen op de markt of je kunt een kast of opberghok maken, of kopen, om je gereedschap in op te bergen. Daarnaast zijn er ook nog opberghaken op de markt, waarmee je losse tuingereedschappen kunt ophangen. Er zijn zelfs speciale ophangborden voor klein gereedschap en natuurlijk mag de tuinslanghouder niet ontbreken.

Waarom je tuingereedschap ophangen?

Een beetje tuinier fan heeft al gauw een hoop tuingereedschappen, een schep, een hark, een bezem, een schoffel, ga zo maar door. Binnen no-time staat heel je schuur vol. Naast dat het rommelig staat, is het ook niet praktisch als je tussen al je tuingereedschappen die specifieke bezem wil pakken (en de rest weer omvalt, grrr). Ook voor de veiligheid is het raadzaam om een goede opbergmethode voor je tuingereedschap te maken of kopen. Kortom; met een goed opbergsysteem bespaar je ruimte en wordt je tuingereedschap netjes en veilig bewaard.

Ophangsysteem tuingereedschap

De meest gebruikte methode om je gereedschap op te bergen is deze op te hangen aan de muur. Om dit te doen zijn er verschillende opbergsystemen en opbergrekken op de markt. De meest gangbare ophangsystemen hebben vijf steelklemmen, waar je stelen in kunt klemmen met een diameter van twee tot drie centimeter. Ter vergelijking: een doorsnee bezem heeft een diameter van twee tot drie centimeter. Er zijn ook steelklemmen verkrijgbaar voor dikkere stelen, van drie tot vier centimeter, denk hierbij aan een schop of een riek.

Bij de meeste versies zijn ook kleine, uitklapbare, haakjes toegevoegd, deze zijn handig voor de kleinere en lichtere gereedschappen, bijvoorbeeld een snoeischaar of een lichte handveger en blik.

Hendrik Jan gereedschaphaken

Van het merk Hendrik Jan zijn rails verkrijgbaar met vijf gereedschaphaken. Je hangt je schop of bezem met het blad naar beneden. Deze rails zijn makkelijk aan de muur te bevestigen met bijgeleverde schroeven. Uiteraard kun je meerdere sets naast elkaar hangen.

DIY systeem om tuingereedschap op te hangen aan de muur

Wil je zelf een ophangsysteem maken om je gereedschap aan op te hangen? Daar zijn diverse manieren voor.

  • Ophangen met houten plank met spijkers. De goedkoopste manier is om een aantal (lange) spijkers in een plank te timmeren en deze dan met schroeven aan de muur te bevestigen. Zorg wel dat je de spijkers een beetje bot maakt als je klaar bent, dan blijf je er niet met je kleding achter hangen als je er iets te dicht langs loopt. Boor gaatjes in de stelen van de gereedschappen die je op wil hangen, en voilà, je bent klaar.
  • Ophangen met pvc buizen. Hang twee rijen met pvc buizen met een flinke diameter op aan de muur. Een rij op ongeveer 1,20 meter hoog en eentje onderaan, ongeveer tien centimeter boven de grond. De onderste pvc buizen kun je voorzien van een dop aan de onderzijde, zodat de stelen er niet doorheen vallen. Voor de diameter kun je het beste de breedte van de handvaten van je gereedschap opmeten, zoals die van een schop of riek, zodat al je tuingereedschap erin past.

Opberghaken en klemmen voor tuingereedschap

Je kunt ook losse klemmen kopen voor je gereedschap. Het voordeel hiervan is dat je er precies zoveel kunt kopen als je gereedschap hebt. Naast klemmen zijn er ook opberghaken op de markt die per stuk of per twee verkrijgbaar zijn.

Opbergbox voor tuingereedschap

Heb je wat meer ruimte? Dan kun je kiezen voor een opbergbox. In een opbergbox berg je je gereedschap horizontaal op. Als een soort kist. De meeste boxen zijn waterdicht en ventileren goed. Je kunt ze dus gewoon buiten in de tuin zetten. Sommige boxen zijn ook geschikt als zitplaats, dus gezellige kussentjes erop en je maakt er in een ommezwaai een leuk zithoekje van.

Kast of opberghok voor tuingereedschap

Kast of opberghok voor tuingereedschap

Is je schuur niet zo groot? Dan kun je kiezen om een speciale opbergkast buiten te zetten. Het is natuurlijk wel wat duurder dan een diy ophangsysteem, maar er zijn leuke houten huisjes op de markt die, naast super praktisch, echt een aanwinst voor je tuin zijn. Deze kasten worden ook wel tuinkasten genoemd.

Tuingereedschap opbergrek

Geen zin, of boormachine, om iets aan de muur te hangen? Je kunt ook kiezen voor een opbergrek. Je hebt rekken, bijvoorbeeld van het merk Keter, die je in een hoek kunt plaatsen. Dit hoekrek heeft plaats voor maar liefst 24 gereedschappen en een opbergvak voor accessoires. Je plaatst dit rek gewoon in de hoek en klaar is kees. Eventueel kun je het rek bevestigen aan de muur voor extra stabiliteit.

Zelf een tuingereedschap opbergrek maken

Uiteraard kun je ook zelf een opbergrek voor je tuingereedschap maken. Gebruik een pallet als basis. Bevestig de pallet met schroeven aan de muur, of maak plankjes aan de onderkant zodat de pallet niet om kan vallen. Optioneel kun je nog wat extra haakjes aan de pallet bevestigen voor klein tuingereedschap. De tuingereedschappen met lange stelen, zoals de bezem, hark, schop enzovoorts kun je gewoon in de pallet zetten. Goedkoop en makkelijk!

Ophangen klein tuingereedschap

Voor het ophangen van klein tuingereedschap zoals een snoeischaar, heggenschaar, handveger en blik, tangen, enzovoorts, kun je een ophangbord gebruiken. Een ophangbord is een plank met kleine gaatjes waarin je haakjes kunt plaatsen. Deze haakjes kun je makkelijk in elk gaatje hangen en zo ontwerp je binnen no-time je eigen ophangbord waar al jouw tuingereedschap netjes en overzichtelijk aan past.

Keukenrek met haken voor tuingereedschap

Heb je nog een oud keukenrekje liggen, die je normaal gesproken gebruikt om je pol- en soeplepels aan te hangen? Deze is ook uitermate geschikt voor je tuingereedschap. Dus, hang hem op in je schuur en hang er je snoeischaar, handveger en ander klein gereedschap aan.

Tuinslanghouder

tuinslanghouder

Natuurlijk mag de tuinslanghouder niet ontbreken. Een losliggende tuinslang is, naast altijd in de knoop, ook onhandig en onveilig. Je hebt losse tuinslanghouders, waar je je tuinslang makkelijke in oprolt en hem overal mee naar toe neemt. Deze is vooral  handig bij een grote tuin, waar je meerdere aansluitpunten voor je tuinslang hebt. Heb je een iets kleinere tuin en bijvoorbeeld één buitenkraan, dan kun je kiezen voor een wandhouder voor je tuinslang. Hier heb je verschillende varianten van. De goedkoopste variant is de wandslanghouder waar je je tuinslang handmatig omheen wikkelt. Deze houder is er al vanaf ongeveer 10 euro. Een iets duurdere uitvoering is de zogenaamde wandslangenbox of wandslanghaspel, het grootste voordeel van deze versie is dat je de tuinslang nooit meer zelf hoeft op te rollen. De meeste van deze laatste variant zijn te koop inclusief tuinslang.