tuin onderhouden

De belangrijkste tuinklussen, een overzicht

Het uitvoeren van tuinklussen wordt vaak beschouwd als een tijdrovende bezigheid. Veel mensen ervaren het als een uitdaging, omdat ze niet precies weten waar ze moeten beginnen. Gelukkig zijn veel tuinklussen toegankelijker dan je denkt. In dit artikel delen we tips over de belangrijkste tuinklussen en bestreden we aandacht aan het gebruik van tuingereedschap en heggenscharen.

Een overzicht van je tuinklussen

Als je je afvraagt hoe je het beste kunt starten met je tuinklussen, is het raadzaam om een overzicht te maken van de werkzaamheden die je moet doen. Als je dit opschrijft in een schriftje, kalender of notities, kun je in de komende jaren meteen zien wat je moet doen. Je kunt dan ook meteen je ervaringen daarbij vermelden. Want al doende kom  je erachter waar je op moet letten en wat voor jou het handigst werkt. Het is handig om te starten met een handleiding, zoals deze, waarbij de belangrijkste tuinklussen worden toegelicht. Hier zie je een overzicht, waar ik per klus een toelichting voor geef en handige tips. Tuinklussen:

  • gazononderhoud en maaien
  • Snoeien
  • Onkruid bestrijden
  • Vijveronderhoud
  • Onderhoud van je bestrating
  • Water geven

Gras maaien en Gazononderhoud

In het vroege voorjaar als de zon weer begint te schijnen, maart of april, is het aan te raden om wat tijd te stoppen in je gazon. Geef het gazon wat kalk en bemest met een organische meststof. Strooi eerst de kalk en ongeveer 2 weken later de bemesting, door de bekalking kunnen de wortels van je gazon de voedingsstoffen van de bemesting beter opnemen. Eind april kun je het gazon verticuteren, als dit nodig is, hiermee haal je het mos, afgestorven grasresten en onkruid uit je gazon. Vervolgens is het gedurende april tot oktober belangrijk om regelmatig te maaien. Bij groeizaam weer, warmte en regen elke week.

Gazonkanten maaien

Naast het regelmatig maaien van het gazon is het van essentieel belang om de details niet over het hoofd te zien. Het zijn namelijk juist die details die je tuin een prachtige uitstraling geven. Als je bijvoorbeeld de randen van je gazon verwaarloost, kan je tuin al snel slordig ogen, en dat zou zonde zijn. Het zou immers zonde zijn als je veel moeite hebt gestoken in het maaien van het gras, maar de algehele uitstraling wordt verstoord door onverzorgde kanten. Zorg er dus voor dat je af en toe wat extra aandacht besteedt aan het bijwerken van de randen van je gazon tijdens je tuinklussen.

In de zomer, als het erg droog is heeft je gazon behoefte aan water. Sproei je gazon bij droogte het liefste in de ochtend, ongeveer een half uur. In de zomer kun je nog eens bemesten met organische mest.

Gazon in het najaar

Afhankelijk van het weer in het najaar, is het vaak in oktober de laatste keer nodig om het gazon te maaien. Om je gazon sterk de winter in te laten gaan kun je dan nog eens bemesten met een meststof met een hoog gehalte aan kalium. Dit zorgt voor een goede ontwikkeling van de wortels ondergronds. In de koude maanden, nov tm feb, hoef je niets aan je gazon te doen. Loop er zo weinig mogelijk op wanneer het vriest. En indien er plassen water op blijven staan bij hevige regenval kun je met een riek beluchtingsgaten prikken om dit beter af te voeren.

Snoeien

Een cruciaal aspect van tuinklussen is het op het juiste moment snoeien van struiken en bomen in je tuin. Dit draagt bij aan hun gezondheid en schoonheid. Bij het snoeien is het sterk aan te raden om een hoogwaardige heggenschaar aan te schaffen. Zorg ervoor dat deze heggenschaar vlijmscherp is, zodat je moeiteloos door de takken kunt snijden. Er bestaan diverse soorten heggenscharen op de markt. Je kunt kiezen voor een handmatige heggenschaar die met de hand bediend wordt, of voor een accu-heggenschaar, wat je de vrijheid geeft zonder gebonden te zijn aan elektriciteitskabels. Je keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur en de omvang van je tuin. Ongeacht je keuze, zorg ervoor dat de heggenschaar comfortabel in de hand ligt en voldoet aan je specifieke behoeften.

Het snoeien van vaste planten doe je, indien nodig in het vroege voorjaar: maart/ april. Afhankelijk van welke bomen in je tuin staan kun je die het beste snoeien in de winter, als het niet vriest. Het blad is dan afgevallen, zodat je de structuur van je boom goed kunt zien. Gedurende het hele jaar kun je afgebroken, schurende en dode takken altijd wegsnoeien. Voor de Acer, Betula en Carpinus, Juglans en Vitis geldt dat ze niet in de winter gesnoeid mogen worden.

De meeste heesters kun je het beste vroeg in het tuinjaar snoeien: maart, maar niet bij vorst.

Ook siergrassen die niet groen blijven in de winter kunnen in maart op 5 centimeter boven de grond worden gesnoeid. Van de groenblijvende soorten snoei je het lelijk geworden blad weg in dezelfde periode.

Onkruidbestrijding

Naast het uitvoeren van tuinklussen is het beheersen van onkruid een belangrijk onderdeel om je tuin netjes te houden, maar het is van groot belang dat je de planten niet schaadt in het proces. Voor veilige onkruidbestrijding in je tuin kan een professionele hovenier waardevolle adviezen geven, inclusief informatie over middelen die onschadelijk zijn voor je tuin. Daarnaast zijn er ook handmatige methoden beschikbaar, zoals het gebruik van een paardenbloemsteker, waarmee je onkruid kunt verwijderen zonder schadelijke stoffen te gebruiken. Door regelmatig onkruid te verwijderen en goed voor je planten te zorgen, behoud je niet alleen een opgeruimde tuin, maar zorg je er ook voor dat deze gezond en weelderig blijft gedijen. Het dichter aanplanten van je tuin is hierbij een tip. Dit heeft als resultaat dat er geen of minder ruimte is voor onkruid. Het geven van voldoende water, vooral tijdens droge periodes, is een essentieel onderdeel van dit proces. Zorg ervoor dat je tuin goed gehydrateerd blijft om ervoor te zorgen dat je planten gedijen, zelfs als de zon fel schijnt. Veel succes met je tuinklussen!

Vijveronderhoud

Het onderhouden van je vijver is een van de tuinklussen voor vijverbezitters. In het voorjaar is het handig om je waterkwaliteit te meten, zodat je weet of er voldoende voedingsstoffen en zuurstof in het water zitten. Dit geeft indicaties wat je kunt doen om je water helder te krijgen en houden. Daarnaast kun je waterplanten zetten in het voorjaar en pompen en filters schoonmaken en onderhouden. Je vijver checken op lekken is slim om regelmatig te doen. Zorg er in het najaar voor dat er zo weinig mogelijk blad in je vijver terecht komt. Dit kun je handig doen door een net erover heen te spannen, waarmee je het blad van de bomen opvangt. In de winter moet je door bijvoorbeeld een bal in de vijver te laten drijven, zorgen dat je vijver niet helemaal dichtvriest, zeker als je dieren in de vijver hebt.

Onderhoud van je Bestrating

Er zijn verschillende manieren om je bestrating netjes te houden. Een ervan is regelmatig vegen met een harde borstel, hiermee voorkom je dat onkruid de kans krijgt om te gaan groeien en veeg je vlekken en zand snel en makkelijk weg. Heb je toch groene aanslag op je terras, ga dan NIET met de hogedrukreiniger aan de slag. Deze zorgt ervoor dat de tegels poreus worden, hierdoor komt de alg sneller terug. Vul een emmer met warm water en 10 eetlepels groene zeep. Verspreid dit over je terras en dan schrobben met een harde bezem. Laat het wat inwerken en spoel dan af met schoon water, waarbij je het vuil wegveegt. Wil je geen groene zeep, bij het tuincentrum koop je al dan niet biologische middelen die je groene aanslag verwijderen.

Water geven

Het geven van voldoende water, vooral tijdens droge periodes, is een essentieel onderdeel van de tuinklussen in warme en droge perioden. Regenwater is het beste voor je planten en de meest duurzame methode. Er zijn verschillende manieren om regenwater op te vangen, zodat je dit in droge perioden kunt gebruiken. Zorg ervoor dat je tuin goed gehydrateerd blijft om ervoor te zorgen dat je planten gedijen, zelfs als de zon fel schijnt. Veel succes met je tuinklussen!

unieketuinen.nl