Tuin winterklaar maken

Hoe maak je je tuin winterklaar?

Wanneer de winter eraan komt is het aan iedereen de taak om ervoor te zorgen dat je tuin er klaar voor is. Het is namelijk erg belangrijk dat je tuin de winter overleeft en niet helemaal verpieterd en dood uit de winter komt. Maar ook moet je natuurlijk rekening houden met alle diertjes. In dit blog lees je meer over het voorbereiden van je tuin voor de winter!

Voor de dieren

Eigenlijk is het zo dat een netjes opgeruimde tuin minder goed is voor de diertjes. Dus wanneer jij je tuin winterklaar gaat maken kan je daar wel rekening mee houden door het niet al te strak achter te laten. Dieren vinden het namelijk wel fijn om een beetje in de rommel te leven in plaats van alles strak. Zo kan je wel bijvoorbeeld een schuilplekje creëren voor de dieren door overgebleven takken op te stapelen en in een hoekjes neer te leggen. Laat daarom ook planten met eten eraan lekker staan zodat de dieren nog iets te eten hebben in de winter. Ook nestkastjes schoonmaken is iets wat belangrijk is, verwijder daarom oude nestjes en maak het kastje eens goed schoon. Op deze manier kunnen nieuwe vogels een plekje maken voor de koude winter die eraan komt. Hang er eventueel meer op zodat meer vogels een plekje kunnen maken in jouw tuin. Dan kun je in de winter genieten van allerlei vogels die veel eten en andere spullen proberen te zoeken. 

Voor de planten

Ook planten moeten goed beschermd worden, niet allemaal. Want er zijn wel planten die zonder bescherming de winter overleven maar ook veel die dat zullen halen. Daarbij moet je goed op de temperatuur letten, veel planten zullen namelijk moeite krijgen wanneer de temperatuur onder de 0 graden wordt. Dit kan bijvoorbeeld door je planten te plaatsen in een kas, hierin blijft de temperatuur aangenaam genoeg zodat de planten niet dood zullen gaan. Ook is het goed om gevoelige planten uit de grond te halen en bijvoorbeeld in een pot of bak te zetten. Hiermee bescherm je ze van de kou uit de grond en hebben ze meer kans op overleven. Ga met de grasmaaier ook nog even langs het gras zodat het op de goede lengte is. Kijk onder andere bij Keizers Haaksbergen voor spullen voor in de tuin. 

unieketuinen.nl