Hoe maak ik mijn tuin winterklaar?

Hoe maak ik mijn tuin winterklaar?

Je tuin winterklaar maken kun je zo fanatiek doen als je zelf wilt. Het hoeft niet heel veel werk te zijn, met een paar kleine klusjes zorg je ervoor dat je tuin volgend voorjaar weer helemaal tip top eruit ziet.

Oktober is de beste maand om je tuin winterklaar te maken. De meeste planten bloeien dan niet meer en de temperatuur is nog enigszins aangenaam om in de tuin te werken.

  • Bereid je gazon voor
  • Bescherm je planten tegen de vorst
  • Bereid je vijver voor
  • Plant je bloembollen
  • Snoei en ruim je tuin op
  • Help de vogels

Maak je gazon winterklaar

Bereid je gazon voor op de vorst

Je grasveld winterklaar maken doe je in een aantal stappen.

  1. Verwijder bladeren en andere rommel van je gazon. Zorg dat je gazon schoon en vrij van bladeren is, zo voorkom dat er schimmels op je gras groeien en zorg je ervoor dat het zonlicht bij je grasveld kan.
  2. Verticuteer je gazon. Door het verticuteren maak je de grond open, zodat lucht en water goed bij de wortels van je grassprietjes kunnen. Het gazon is beter in staat om bemesting en water op te nemen, waardoor het beter groeit. Doe dit niet als het al vriest, dan kan je grasmat zich niet meer goed herstellen om gezond de winter in te gaan.
  3. Hark je gazon. Na het verticuteren komen er veel dode grasplukken en andere resten los. Hark deze zorgvuldig van je gras. Heb je kale plekken in je gazon? Zaai deze nog even bij, zolang het ’s nachts warmer dan 5 graden is.
  4. Kale plekken doorzaaien. Je kunt online bij MOOWY graszaad kopen om de kale plekken van het verticuteren weer te dichten met kwaliteit graszaad. Zo voorkom je groei van onkruid en behoud je een vol dik gazon.
  5. Bemest je gazon. Bij tuincentra of online kun je speciale mest voor het gazon kopen. Strooi dit over je gazon voor een extra sterke en gezonde grasmat.
  6. Maai je gazon. Is het al even geleden? Maai dan nog even je gazon. Het mag wel iets langer blijven dan dat je normaal in de zomer doet. Als het langer is, kan het iets beter tegen de vorst. Een maaihoogte van vier centimeter is ideaal.
  7. Strooi kalk. Kalk helpt je grond om een goede PH-waarde te krijgen. Bij een goede PH-waarde neemt het gras beter meststoffen op. De kalk kun je het beste in januari of februari over je gazon strooien.

Planten in de tuin winterklaar maken

Loop eens even door je tuin en bekijk welke planten er niet goed tegen de vorst kunnen. Het is verstandig om deze planten binnen te zetten of ze buiten te beschermen tegen de vorst. Er zijn een aantal manieren om je planten buiten te beschermen tegen de kou.

Bubbeltjes plastic

Planten isoleren tegen de kou

Potplanten kun je gemakkelijk isoleren tegen de kou door bubbeltjesplastic te gebruiken. Bekleed je potten met deze noppenfolie en plaats daarna de plant erin. Vergeet niet om onderin een aantal gaatjes te prikken, zodat het water eruit kan.

Planten in de vaste grond kun je beschermen met organisch materiaal, zoals bladeren of houtsnippers. Naast dat dit je plant beschermt tegen de ergste vorst, zorgt het er ook nog eens voor dat er minder onkruid gaat groeien.

Planten inpakken tegen de vorst

Deze methode gebruik je eigenlijk alleen maar als het maar heel kort vriest. Je plant de hele winter ingepakt houden, is niet goed voor de gezondheid van de plant. Je kunt planten bijvoorbeeld inpakken in vliesdoek. Dit is licht en ademend doek, waardoor je plant ook ingepakt nog zuurstof en licht krijgt. Een andere methode is een tentje om je planten heen zetten. Gebruik bijvoorbeeld bamboe stokken en wat jute doeken om een tent te maken.

Fuchsia winterklaar maken

Fuchsia winterklaar maken

De Fuchsia is een populaire plant die winterklaar gemaakt moet worden. Er zijn winterharde varianten van de Fuchsia, maar de meeste zijn niet winterhard. Zorg dat je deze plant voor de eerste nachtvorst naar binnen hebt gehaald.

  1. Haal de Fuchsia uit de pot.
  2. Verwijder de aarde van de wortels.
  3. Ontdoe de Fuchsia van zijn bladeren. Bladeren afritsen wordt dit genoemd.
  4. Snoei de plant terug. Hij zal in het voorjaar nieuwe takken ontwikkelen.
  5. Maak de wortels van de plant schoon met water. Haal alle aarde van de wortels af.
  6. Droog de plant.
  7. Bewaar de plant in een bak. Strooi eerst wat turfstrooisel in de bak en leg daar de schone Fuchsia op. Heb je meer Fuchsia’s? Strooi na elke plant een nieuwe laag turf en stapel zo de Fuchsia’s op. Deksel erop en voilà. Je bent klaar.

Hortensia winterklaar maken

Ook de Hortensia kan wel wat winterhulp gebruiken.

  • Plant de Hortensia’s die doorbloeien dicht bij je huis, zodat ze in de winter kunnen profiteren van de warmte die de muur vasthoudt. De Hortensia zal dan net wat beter tegen de nachtvorst kunnen.
  • Zet je Hortensia’s die in potten staan bij langdurige vorst binnen. Het liefst op een droge, donkere plek.
  • Gaat het laat vriezen? Bescherm dan de jonge bloemknoppen door ze in te pakken in bubbeltjesfolie.

Olijfboom in je tuin winterklaar maken

Van een beetje vorst zal je olijfboom niet warm of koud worden, maar bij matige tot strenge vorst adviseren we toch zeker je boom wat extra bescherming te geven. Vooral de stam van de olijfboom is kwetsbaar. Staat je boom in een pot? Zet hem dan in een vorstvrije, beschutte ruimte. Let er wel op dat er genoeg licht in deze ruimte is, dat heeft hij nodig om te overleven. Geef hem af en toe water. Staat hij in de volle grond? Pak de boom dan in met bijvoorbeeld vliesdoek. Laat dit vliesdoek niet de hele winter om de boom zitten, verwijder het zodra de temperatuur weer iets boven nul komt.

Maak je vijver winterklaar

Het is raadzaam om je vijver schoon de winter in te laten gaan. Probeer te voorkomen dat er veel blaadjes in het water terecht komen. Deze blaadjes kunnen een dikke laag op de bodem vormen en gaan rotten, dat is niet goed voor de waterkwaliteit. Span bijvoorbeeld een net over de vijver om het blad op de vangen. Je kunt ook oude, afgestorven planten uit je vijver verwijderen.

Bij vorst is het belangrijk dat je voorkomt dat je hele vijver dichtvriest. Dit kun je doen door bijvoorbeeld met een onderwaterpompje, het water in beweging te houden, waardoor het minder snel dichtvriest. Plaats dit pompje niet helemaal op de bodem van je vijver, dan blijft het onderin wat warmer en kunnen je vissen rustig overwinteren.

Zet de filterpompen of pompen van fonteinen en dergelijke uit. Op die manier voorkom je schade aan de pompen.

plant bollen voor het voorjaar

Plant bloembollen voor in het voorjaar

Er zijn een aantal bloembollen die in het najaar geplant mogen worden, zoals narcissen, hyacinten, krokussen en tulpen. Doe dat voor de eerste vorst, dan is de grond nog lekker zacht. Daar heb je in het voorjaar veel plezier van!

Snoei en ruim je tuin op

Oktober is de perfecte maand om lekker met de snoeischaar aan de slag te gaan en je tuin winterklaar te maken. Niet alle planten mogen in het najaar gesnoeid worden. Fruitbomen, Klimop, Rozen, Hibiscus, Plataan en Laurier kun je prima nu snoeien. Snoei niet als het al vriest, er ontstaan kleine wondjes tijdens het snoeien die de plant kwetsbaar maakt voor de vorst. Snoei je dan toch, dan kan de plant op die plekken gaan rotten.

Vogels bijvoeren in de winter

Help de vogels de winter door

Ben je klaar in je tuin? Dan rest er nog één ding wat je kunt doen. Help de vogels! De vogels kunnen in de winter wel wat hulp gebruiken, dus hang gezellige vogelhuisjes op en zet bijvoorbeeld een voederhuisje neer. Dan helpen de vogels jou op hun beurt weer in de zomer door schadelijke insecten uit je tuin te vangen. Je kunt de vogels zaadmengsels geven, vetbollen ophangen, vruchten en noten geven, een leuke pinda snoer knutselen, broodkorsten of appels geven. Strooi ook wat op de grond, sommige vogels zijn niet zo handig in het hangen aan een vetbol of komen niet op een voedertafel.

unieketuinen.nl