artisjok kweken

Artisjok kweken, van zaaien tot oogsten

De artisjok wordt steeds populairder. Ben jij al fan? Verse artisjok is niet overal te krijgen, maar.. je kan het natuurlijk gewoon zelf kweken. Het is niet de makkelijkste groente om te kweken, maar een beetje uitdaging is altijd leuk, toch?

Wat heb je nodig om artisjok te kweken?

Er zijn verschillende manieren om artisjok te kweken. Je kunt natuurlijk beginnen met artisjok zaden. Daarnaast kun je een jonge plant kopen en vanuit daar verder kweken of je kunt bij vrienden of familie die al succesvol artisjokkweker zijn een paar scheuten artisjok vragen. Als laatste optie kun je wortels kopen om vanuit daar artisjok in je tuin te kweken.

Over het algemeen heb je de volgende producten nodig als je artisjok wil gaan kweken:

  • Artisjok zaden (of wortels van de artisjok, scheuten of een jonge plant)
  • Potgrond link naar een externe website
  • (organische) meststof
  • Pot of kweekbak link naar een externe website

artisjok plant

Artisjok plant

De artisjok plant is een grote, distelachtige plant. Hij bestaat vaak uit één hoofdstengel met een grote bloemknop en een aantal kleinere bloemen aan zijscheuten. Het blad is prachtig zilvergrijs in het voorjaar en groen in de herfst.

Het is een vaste plant die ongeveer 90 cm hoog wordt. De artisjok is een opvallende plant en kan flink woekeren. Hij staat graag op een zonnig plekje in niet te droge grond.

De artisjok plant is niet winterhard, of ten minste, niet volledig. Lichte vorst overleven ze wel, maar tijdens strenge winters kunnen ze doodvriezen. Je kunt de plant wel beschermen tegen strenge vorst door bijvoorbeeld een laag stro of bladafval rond de plant te leggen. Bind de bladeren met een zacht touw aan elkaar om te voorkomen dat er regen invalt.

artisjok bloem

De bloem van de artisjok

De bloem van de artisjok is dus de groente. Nog specifieker: de bloemknop. Zodra de artisjok in bloei staat heeft hij mooie paarse, distelachtige bloemen die niet meer eetbaar zijn. In principe is dit vergelijkbaar met broccoli. Broccoli die in bloei staat is ook niet meer eetbaar.

De bloem van de artisjok wordt soms gebruikt als snijbloem. Als je een artisjok in de tuin hebt staan, en je bent te laat met oogsten, dan trekken de bloemen veel bijen en hommels aan. Artisjok kweken

Artisjok zaaien

Je kunt artisjok makkelijk zelf zaaien. Zaai hem vroeg in het voorjaar, in februari, bij kamertemperatuur. De zaden kiemen na ongeveer twee tot drie weken. Verplaats dan de zaden naar een iets koelere kamer, bijvoorbeeld de slaapkamer, en laat ze daar in het zonlicht verder groeien. Rond mei kun je de zaailingen van de artisjok buiten planten.

Liever beginnen met een plant? Bestel hem hier op bol.com.

Plant de artisjok op een zonnige plek en zet ze minimaal een meter uit elkaar. Gebruik rond de plant compost en organisch meststof om hem een goede start te geven. Daarna adviseren we om regelmatig en niet te veel water. Te droge grond, maar ook te natte grond zijn schadelijk voor deze plant.

Verwen je artisjok om de twee tot drie weken met extra meststof.

Artisjok zaden

Het makkelijkste is om de artisjok zaden gewoon in een tuincentrum te kopen of online te bestellen. Je kunt ook de zaden zelf oogsten, maar daar heb je wel een uitgebloeide bloem van de artisjok voor nodig. Daar kun je namelijk de zaden uit halen. Doe wel handschoenen aan als je dit gaat doen! De bloem kan stekelig zijn.

Bestel je artisjok zaden gemakkelijk hier link naar een externe website op bol.com.

artisjok oogsten

Oogsttijd

Heb je je artisjok in mei buiten geplant? Dan kun je in het eerste jaar rond augustus, september al je eerste artisjokken oogsten. Heb je nog geen bloemknoppen gespot? Het komt ook vaak voor dat de artisjok het eerste jaar geen bloemen geeft, blijf hem goed verzorgen en je zult zien dat je volgend jaar wel prijs hebt.

Je kunt de artisjok oogsten als de bloemknop mooi bolvormig is en de bovenste schutbladeren licht uit elkaar gaan staan. Staat je artisjok al in bloei? Geniet dan van de prachtige paarse bloem en probeer het volgend jaar weer (maar dan ietsje eerder).

Artisjok bewaren

Nadat je je artisjok geoogst hebt, kun je hem maximaal een week in de koelkast bewaren. Als je de artisjok langer wil bewaren kun je het beste na het schoonmaken de artisjok in tweeën snijden, een paar minuten blancheren in kokend water en dan bewaren in de vriezer in olie of azijn.

Artisjok schoonmaken

Bij het schoonmaken verwijder je als eerste een flink deel van de stengel, de buitensete bladen, de punt en eventueel het dons dat aan de binnenkant zit. Sprenkel wat citroensap over de artisjok om hem mooi groen te houden en kook de hele artisjok een half uur tot 50 minuten. Zijn de onderste bladen zacht en kun je ze makkelijk lostrekken? Dan is de artisjok gaar.

Is artisjok gezond?

Artisjok is supergezond. Het zit vol met calcium, ijzer en vitamine C. Om optimaal te profiteren van al die gezonde voedingsstoffen moet je wel de hele artisjok naar binnen werken en niet alleen het hart.

Artisjok is daarnaast ook een populair detoxmiddel. In de groente zitten voedingsstoffen die ervoor zorgt dat de galblaas voldoende galvloeistof aanmaakt. Deze galvloeistof zorgt voor een goede vertering van vetten en een verbeterde spijsvertering.

De artisjok bevat ook stoffen die een gunstig effect lijken te hebben op de cholesterol. En dit is dan weer goed voor de hart- en bloedvaten.

Artisjok smaak

De artisjok smaakt erg zacht en licht bitter. Over het algemeen geldt, hoe verser de artisjok, hoe beter de smaak. Heb je nog nooit artisjok gegeten? Dan is het waarschijnlijk even wennen, maar ik verzeker je, het proberen waard!

Is artisjok giftig?

Je kunt artisjok gewoon eten, helemaal zelfs, zelfs de oneetbare delen, zoals de buitenste bladeren en de donzige binennkant zijn niet giftig, alleen gewoon niet lekker en erg taai. Maar, let op! Als je de artisjok gekookt hebt, dan moet je hem dezelfde dag of uiterlijk de dag daarna opgegeten worden, want na enkele dagen kan deze giftig worden.

Enthousiast?

En ben je enthousiast geworden over het kweken van artisjok? Of begin je liever met iets makkelijkers, zoals bijvoorbeeld tomaten, zonnebloemen of aardbeien?

unieketuinen.nl