perenboom soorten

Perenboom soorten, van laagstam tot hoogstam

Perenbomen zijn niet alleen geliefd om hun sappige en smakelijke vruchten, maar ook om hun prachtige bloesems en sierlijke uitstraling. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint met fruitbomen in je tuin, het kiezen van de juiste perenboom kan een groot verschil maken in je oogst en tuinplezier. Er zijn tal van perenboom soorten beschikbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken, groeipatronen en smaakprofielen. In dit artikel nemen we je mee door de meest populaire en best presterende rassen, zodat je een goede keuze kunt maken voor jouw tuin. Van klassieke variëteiten tot moderne favorieten, ontdek welke perenboom het beste bij jouw wensen en tuinomstandigheden past.

Perenboom

De wetenschappelijke naam voor de perenboom is Pyrus. De Wilde peer is een boom die van nature in Nederland en België voorkomt. De hoogte van de boom varieert, afhankelijk van de omstandigheden van 8 tot 20 meter. Ook als middelgrote struik komt de peer voor. De struikvorm wordt tussen de 2 en 4 meter hoog. Daarnaast zijn de gecultiveerde perenbomen er in een dwergvorm, laagstam, halfstam en hoogstamboom. Een perenboom en een appelboom worden nog weleens door elkaar gehaald, de verschillen voor je op een rijtje:

Perenboom Appelboom
Puntig blad Rond Blad
Witte bloesem Rood/ (licht) rozige bloesem
Eivormige kroon Ronde vorm
Puntige knoppen Stompvormige knoppen
Peren als vruchten appels

Wil je meer weten over appelbomen lees dan Appelboom, alles over snoeien en verzorgen en Welke appelboom moet ik kiezen? .

Soorten perenbomen

Perenboom soorten

Peren zijn er in de soorten handpeer, stoofpeer en sierpeer. De ‘Conference’, ‘Doyenne du Comice’, ‘Concorde’ , Triomphe de Vienne’ en ‘Buerre Hardy’ zijn handperensoorten.

‘Saint Remy’ en ‘Gieser Wildeman’ zijn bekende stoofperensoorten. Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ is een redelijk forse sierperensoort. Perenbomen hebben prachtige vaak zuiver witte bloesem.

Conference perenboom

Pyrus Communis ‘Conference’ is waarschijnlijk wel de bekendste en ook meest voorkomende peer in de supermarkt. Het is een sappige en zoete peer, naast goed zelf bestuivend ook goed ziekteresistent. De kleur van de peer is lichtgroen tot bruin. Hoewel een boom zelf bestuivend is, is het vaak zo dat hij toch betere vruchten geeft met een andere boom in de buurt.

Conference perenboom kopen? Bekijk hier een mooi exemplaar op bol.

Perenboom conference halfstam

De meeste perenbomen zijn ook als halfstam te koop. Halfstam bereikt een hoogte tussen de 2 en 2,5 meter. De vruchten kunnen dan goed zonder ladder geplukt worden.

Perenboom conference laagstam

Een laagstam boom is meer een struik. Ze geven een hoge productie en hebben relatief weinig onderhoud nodig.  Perenbomen kunnen ook in vorm geleid worden, De hoogte van een leiboom kan variëren in een laagstamvariant, halfstam of een hoogstam.

Dwerg Perenboom

Pyrus communis ‘Dwergpeer’ wordt ook wel Pyrus communis ‘Luisa ’of ‘Louise’ genoemd. Het is een erg compacte soort die geschikt is op een terras of balkon te houden. Net als de andere perenbomen, bloeit hij in het voorjaar met zuiver witte bloemen. De vruchten zijn zoet en sappig. Vanwege de kleine vorm heeft deze soort geen snoei nodig.

Saint remy perenboom

Een perenboom met peren die geschikt zijn om te stoven. Bekijk hier de boom op bol.com. De boom behoort tot een van de mooiere soorten, vanwege zijn grillige vorm. Het is een zelf bestuivend ras. De peren kunnen geplukt worden in september, en zijn daarna nog goed te bewaren.

Wilde perenboom

De wilde peer is de Pyrus pyraster. Anders dan de andere perensoorten heeft de boom doorns aan de takken. De boom komt maar weinig voor in Nederland. Anders dan de veel voorkomende peervorm, hebben de vruchten van de wilde peer de meer ronde vorm van een appel. De forse bomen kunnen tot 20 meter hoog worden, maar zijn er ook in struikvorm.

Perenboom ‘Doyenne du Comice’

Dit is een sappige peer die je veel in de supermarkt te koop ziet.  Ook de geur is heerlijk zoet en de kleur is geel of geelbruin. Hij is wel gevoelig voor de perenpokziekte. ‘Doyenne du Comice’ (link naar bol.com) is een zelf bestuivende soort.

Concorde

Pyrus communis ‘Concorde’ is een kruising tussen ‘Conference’ ‘Doyenne du Comice’. Hij is leverbaar in een dwergvorm, voor bijvoorbeeld op de patio. De hoogte van de dwergvorm is ca 80 centimeter tot 1,40 meter. De vruchten zijn zoet en sappig. Concorde is een geheel zelf bestuivende soort.

Gieser Wildeman

Pyrus Communis ‘Gieser Wildeman’ is een stoofpeersoort. Deze langzaam groeiende boom kan ook goed als leivorm, halfstam of laagstam worden gekweekt. In beurtjaren draagt de boom weinig vruchten. De vruchten kunnen worden geoogst begin oktober en zijn dan houdbaar tot januari. Op zoek naar een Gieser Wildeman? Check hier het aanbod op de website van bol.

Triomphe de Vienne

Deze perenboom is een sterk groeiende en vrij brede boomsoort. De vruchten zijn groot tot zeer groot, waardoor de soort populair is. De soort heeft wel andere in de buurt nodig voor de bestuiving. De vruchten zijn zoet en sappige handperen.

Pyrus Communis ‘Beurre Hardy’

Deze handpeer geeft sappige heerlijk zoete vruchten in september. De kleur van de peer is groen. Beurre Hardy is geen zelfbestuivende boom, dus heeft hij voor vruchten een bestuiver in de buurt nodig. Zorg dat er binnen een straal van 100 meter een ‘Doyenne du Comice’, ‘Gieser Wildeman’ of ‘Triomphe de Vienne’ geplant is.

Wil jij ook een perenboom met deze lekkere zoete peren? Bekijk hier een perenboom met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter op de website van bol.

Pyrus calleryana ‘Chanticleer’

‘Chanticleer’ is een vrij forse perenboom, die piramidaal uitgroeit tot een hoogte van 10 tot 12 meter. In april en mei verschijnt witte bloesem. In het najaar verschijnen onopvallende rode vruchten en verkleurt de boom in een donkerrode tot oranje-gele herfstkleur. De vruchten zijn bitter en worden daarom voor de sier gehouden. Vogels willen wel snoepen van de vruchten.

unieketuinen.nl