Onkruid bestrijden

Onkruid bestrijden? Handige tips en producten.

Nummer 1 oplossing voor als je geen onkruid in je tuin wilt, is het voorkomen van onkruid. Hierbij zorg je ervoor dat er geen ruimte is voor onkruid. Plant je beplanting zo dat het aansluit op elkaar. Op die manier heb je geen ‘ruimte’ over waar onkruid kan groeien.

Het is dan van groot belang dat je de juiste plant op de juiste plek zet. Wanneer de bodemsoort niet past bij de plant, is de kans groot dat de plant zich niet ‘normaal’ gedraagt. Bij teveel voedsel in de bodem zal deze te snel groeien en zich hierdoor niet goed bestendig zijn tegen factoren van buitenaf, zoals klimatologische omstandigheden, ziekten of plagen. Andersom als de plant te weinig gewenste voedingsstoffen binnenkrijgt, zal deze zich ook niet goed kunnen ontwikkelen en beschermen.

Als je niet voldoende verstand hebt van welke planten je het beste in je tuin kunt gebruiken, kun je een hovenier of tuinontwerper om advies vragen.

Soorten onkruid

De omschrijving van Wikipedia voor onkruid is een subjectieve term voor lokaal ongewenste planten, afhankelijk van het grondgebruik. In principe kan elke plant als onkruid worden beschouwd. Wat als ongewenst beschouwd wordt, is persoonlijk en per locatie verschillend. Meestal ziet iemand een plant als onkruid als planten nutteloos, hinderlijk of schadelijk zijn op een bepaalde plek.

Hieronder som ik de meest voorkomende onkruid voor je op:

mooi onkruid

Heermoes, kattenstaart, paardenstaart

Heermoes is beter bekend als kattenstaart, akkerpest of paardenstaart. Het is een hardnekkig onkruid met een heel uitgebreid en diep wortelstelsel. Het is lastig te bestrijden omdat onkruidverdelgers door dit uitgebreide wortelstelsel maar weinig vat hebben op heermoes.

Heermoes houdt van arme, een tikje zure grond, dus de beste tip om dit onkruid te bestrijden is: bemesten! Breng veel compost en kalk aan en houdt dit elk jaar goed bij. Neem eventueel grondmonsters om je grond te testen.

Onkruid met gele bloemen

Er zijn verschillende soorten onkruid met gele bloemen. Je hebt bijvoorbeeld

Gehoornde klaverzuring

Klaverzuring lijkt op klaver. Dit onkruid heeft een bruingroen blad en een klein, geel bloemetje. Het komt niet heel vaak voor, maar als je het in je tuin hebt, dan is hij lastig weg te krijgen. De klaverzuring heeft een lange wortel met een fijn vertakt wortelstelsel. In je tuin is hij redelijk makkelijk uit te steken, maar hij groeit ook graag tussen muren en tegels waar het lastig onkruid wieden is.

Speenkruid

Speenkruid komt in het voorjaar enthousiast op met leuke gele bloemen en groene bladeren. Het kan je hele tuin geel kleuren. Het nadeel is dat deze plant bolletjes vormt in de grond die lastig weg te krijgen zijn. Daarom valt het onder de term onkruid. Je kunt het weghalen, je kunt het ook laten zitten, na de bloei sterven de blaadjes vrij snel af en zie je de plant niet meer.

Paardenbloem

Dit is toch wel het bekenste onkruid; de paardenbloem. Hij groeit tussen de tegels, in je gazon en eigenlijk overal waar hij neer komt. Na de bloei wordt de bloem een pluizenbol, zorg ervoor dat je de paardenbloem daarvoor verwijderd. Deze pluizenbol zorgt er namelijk voor dat je het jaar daarna nog veel meer paardenbloemen hebt.

Onkruid met paarse bloemen

Heb jij onkruid met een paarse bloem in je tuin? Het zou een van de onderstaande meest voorkomende paarse onkruid planten kunnen zijn.

Akkerdistel

Akkerdistel is een mooie onkruid met een paarse bloem, maar erg lastig te verwijderen. Als je hem weghaalt, dan mag je geen stukjes wortelstok overslaan, anders groeien ze zo weer uit tot een nieuwe plant. Vanaf juni gaat de distel pluizen, dus zorg ervoor dat je de plant daarvoor gewied hebt (of knip de pluizenbol af).

Hondsdraf

Hondsdraf is een woekerende bodembedekker met paarse bloemen. Je verwijdert dit onkruid door de gehele plant met wortel en al uit de grond te trekken.

Vogelwikke

Vogelwikke is een diep wortelend onkruid met fijne paarse bloemen. Wil je dit onkruid verwijderen? Maak de grond goed los met een spitvork en haal dan de wortels met knol en al weg.

Japans onkruid

Japanse duizendknoop is één van de meest lastig te verwijderen onkruid. Dit onkruid groeit razendsnel en heeft sterke wortelstokken en stengels. Als je hem wil weghalen is het zaak om alle wortels te verwijderen, anders zal dit japanse onkruid steeds weer terugkomen.

Melde onkruid

Heb je melde in je tuin? Grote kans dat je buurman het ook heeft. Melde groeit echt overal. Het grappige van dit onkruid is dat je hem kunt eten. Dus je kunt kiezen tussen melde wieden of oogsten. Het smaakt een beetje spinazi achtig.

Zevenblad

Zevenblad, dat heb ik dus in mijn tuin, een gevreesd onkruid die zich ondergronds snel uitbreidt. Zevenblad wordt ook wel tuinmansverdriet genoemd. Dit onkruid heeft lange witte wortels die lastig te verwijderen zijn. Als je een wortel afbreekt, dan groeit er snel weer een nieuwe plant uit en voor je het weet heb je je hele tuin vol staan met zevenblad onkruid. 

Voordelen van onkruid

Voordelen van onkruid

Het is voor sommigen niet voor te stellen, maar aan onkruid zitten ook voordelen. Onkruid is namelijk een goed indicator voor de grond waarin ze groeien. Als er veel verschillende soorten onkruid groeien, kun je er vanuit gaan dat je met rijke voedzame grond te maken hebt. Wanneer een grond arm is aan stikstof, kun je er klaver en wikke tegenkomen. Zuring en varkensgras wijzen op zure grond. Bij klein kruiskruid of vogelmuur kun je uitgaan van vruchtbare grond en brandnetel en zuring wijzen op een hoog stikstofgehalte.

Overige voordelen aan onkruid zijn:

  • het bovenhalen van sporenelementen, dat zorgt voor de voeding van een organisme voor een goede groei en functie.
  • Het voorziet in waardevol compostmateriaal
  • Het trekt nuttige insecten, als dracht- of waardplant
  • Sommige zijn visueel aantrekkelijk
  • Er zitten goede groenbemesters tussen
  • Enkele soorten zijn eetbaar

Duurzaam onkruid bestrijden

Het meest effectieve en daarom een belangrijke maatregel is dat je het onkruid moet verwijderen voordat het in zaad komt. Dit doe je met de hand, door schoffelen, hakken of wieden. Het beste kun je schoffelen bij droog weer, schrale wind, zon en wanneer er geen regen op komst is. Het meest gunstige tijdstip is in de ochtend na het opdrogen van de dauw. Hierdoor kan het onkruid de rest van de dag uitdrogen.

Kokend water onkruid

Kokend water is een duurzame effectieve manier om onkruid te bestrijden. Door de hitte stollen de eiwitten in de plant en beschadigd de plant. Wanneer je voldoende water gebruikt zal zelfs de wortel van de plant beschadigen en kun je het afval opruimen.

Hete lucht

Hete lucht werkt hetzelfde als heet water. Door het stollen van de eiwitten, zal de plant beschadigd raken en uiteindelijk dood gaan. Er zijn ook professionele apparaten om met heet water en hete lucht onkruid te verwijderen. Hierbij gaat een specialistische medewerker de machine bedienen die dit op een veilige professionele manier zal doen.

Onkruid branden

Door het wegbranden van het onkruid met een elektrische onkruidbrander kom je simpel op een duurzame manier van je onkruid af. Je houdt de brander boven het onkruid tot de kleur wat feller wordt. Wil je ook de wortels beschadigen, dan zul je de plant een aantal keer moeten wegbranden.

Hier vind je verschillende soorten branders.

Onkruid verwijderen met borstel

Het verwijderen van groene aanslag, algen of mos doe je door te borstelen met scherp zand. Ook borstelen met kokend heet water helpt tegen groene aanslag. Het kost wat lichamelijke arbeid, maar je hoeft niet meer naar de sportschool en je krijgt er een mooi schoon terras voor terug.

Afdekken

Door het afdekken van een oppervlakte waar het onkruid overwoekert, gaan de ongewenste planten vanzelf dood door lichtgebrek. Wanneer je een stuk landbouwzeil gebruikt, vernietig je de meest hardnekkige vormen van onkruid.

onkruid bestrijden zonder pesticiden

Onkruid bestrijden zonder pesticiden

Vanaf 2016 is het verboden om onkruid op verharde oppervlakte met chemische  bestrijdingsmiddelen aan banden gelegd. Dit is verboden in zowel de particuliere als de professionele sector. Met chemische bestrijdingsmiddelen worden met name Glyfosaat en Pelargonzuur bedoeld. Dit is een Europees verbod voor de niet-landbouw sector. Als uitzondering geldt hierbij de bestrijding van invasieve exoten. Dit geldt bijvoorbeeld voor bestrijding van de onkruiden met holle stengel, zoals Japanse Duizendknoop, Springbalsemien en Reuzenbereklauw. Een belangrijke regel hierbij is dat het bestrijdingsmiddel nooit mag afvloeien naar het oppervlaktewater.

Goede alternatieve methoden zijn het overgieten van het onkruid met heet water of hete lucht, door verbranding van het onkruid of het afborstelen bij bijvoorbeeld harde oppervlakten.

Onkruid in gazon bestrijden

Het onkruid in je gazon bestrijd je met de verticuteerhark. Je verwijderd hiermee onkruid en mos tussen je gras door het doorsnijden van ondergrondse wortels. Haal het afval wat je hiermee uit de grond harkt allemaal van je gazon af, anders zit het in no time weer terug waar het zat.

Op zoek naar een verticuteerhark? Check dit onderzoek voor de beste verticuteerharken van 2023.

Wanneer je gazon in de schaduw ligt zal er meer kans zijn op mos en ander onkruid. Doordat het gras in de schaduw minder goed groeit is het op die plek niet sterk genoeg en wordt het verdrongen door  planten, zoals bijvoorbeeld mos en klaver. De effectiefste manier van onkruidverwijdering in je gazon is met de hand, maar dit is wel een tijdrovende klus. Door te zorgen voor een goede conditie van je gazon, heb je de meeste kans om onkruid te voorkomen. Onkruid in je gazon kun je voorkomen door je gras niet te kort te maaien. Er komt dan minder licht op de grond en hierdoor heeft onkruid minder kans om te kiemen.

Onkruid bestrijden met azijn

Dit is een veelgenoemde tip op het internet, helaas is het niet zo’n goede tip. Azijn is zwaar belastend voor het milieu en dus ook voor de planten die naast je onkruid staan. Je verontreinigt hierdoor de bodem en het grondwater.

Onkruid voorkomen

Door regelmatig je tuin te schoffelen en je terras te vegen, zorg je dat het netjes blijft. Hierdoor heeft onkruid weinig kans en nog minder kans om zich te vermeerderen. Daarnaast is het in de border een goede tip om een sluitende beplanting toe te passen, zodat het onkruid geen plek heeft. Plant hierbij de juiste planten op de juiste plaats, rekening houdend met het vochtgehalte, soort bodem, PH waarde en de voedingsstoffen in de bodem.

De grond tussen je planten en struiken kun je afdekken met boomschors, cacaodoppen of een bodembedekker. Hierdoor verminder je de kans op ongewenste planten in je tuin. Een worteldoek met grind of een andere afdeklaag is nog een goede mogelijkheid om onkruid te voorkomen.

unieketuinen.nl