Verticale tuin

Verticale Tuin, 4 praktische tips

Verticale tuinen zijn hip en verrassend. Ze zijn er in diverse maten en vormen. Je kunt ze binnen plaatsen aan de muur als een levend schilderij. Voor buiten zijn er slimme rekken of systemen verkrijgbaar. Of je kunt zelf creatief aan de slag met materialen in jouw smaak om een kunstwerk te maken voor binnen of buiten. Het voordeel van een beplante wand is dat het isolerend werkt, en het beschermt je woning tegen zon en weersinvloeden. Daarnaast draag je bij aan luchtzuivering en een beter ecosysteem.

Buiten kun je heel groots denken, zoals aan enorme gebouwen die geheel zijn bekleed met beplanting. In tegenstelling tot een verticale tuin van enkele potten aan je schutting of een gezellige serie van kruidenpotten in een rek op je balkon. Je kunt het precies aanpassen aan de ruimte die je hebt. Omdat ik ervan uitga dat je geen heel pand te bekleden heb, zal ik me beperken in dit artikel tot de mogelijkheden in de achtertuin, op je balkon of in huis.

Verticale tuin buiten

Als je op zoek gaat naar verticale tuin ideeƫn kom je ontzettend veel mogelijkheden tegen. Je kunt bloembakken aan je schutting of je balkon hangen aan haken, dat is de meest simpele vorm. Er zijn hangpotten verkrijgbaar waarbij je de haak alleen maar aan je schutting hoeft te hangen en klaar. Maar je kunt ook gebruik maken van pallets of complete irrigatiesystemen.

4 praktische tips voor jouw verticale tuin

  1. Zorg ervoor dat de schutting, muur, hek, balkon of waar je je verticale tuin wilt maken stevig genoeg is om je verticale tuin aan op te hangen. Hang zwaardere systemen of bakken beter aan een stenen muur dan een licht hek.
  2. Bedenk van tevoren welke planten je erin wilt zetten en welke omstandigheden deze willen, zet bijvoorbeeld zon minnende planten niet in de schaduw en planten die niet goed tegen wind kunnen op een beschutte plek.
  3. Als je geen keuze hebt in de plaats van de verticale tuin, zorg dan dat je de planten aanpast aan de omstandigheden op die plek.
  4. Zet planten bij elkaar die ongeveer even snel groeien, om te voorkomen dat de een de ander overwoekert. De plant die wordt overwoekert zal hierdoor minder ruimte krijgen en mogelijk zelfs kapot gaan.

Verticaal tuinieren

Verticaal tuinieren is tuinieren in een gesloten ruimte, zoals een pot of bak. Het is dan van belang dat je potgrond gebruikt om de bak, zak of pot die je ophangt. Net als bij gewone potten droogt de grond die je gebruikt in een verticale tuin sneller uit, daarom is het van belang dat je potgrond gebruikt. Potgrond houdt het water vast en de pot vochtig. Als je planten boven elkaar plaats, zorg er dan voor dat de planten die het minst water nodig hebben bovenaan geplant zijn. Omdat water van boven naar beneden loopt, zullen de planten bovenin sneller zonder water zitten dan onderin. Omdat je over het algemeen meer planten hebt per hoeveelheid potgrond in een verticale tuin, is het wel van belang om regelmatig water te geven. Je kunt hiervoor ook een irrigatiesysteem aanleggen.

Verticale tuin buiten maken

Er zijn hele creatieve manieren om je verticale tuin vorm te geven. Er zijn allerlei leuke opties te verkrijgen in de winkel of via internet. Er zijn kant en klare systemen, waarbij je een wand zo groot als jezelf wilt in elkaar kunt zetten. Per deel kun je er dan bijvoorbeeld 3 planten in zetten. Deze delen zijn naast en boven elkaar te bevestigen. Hiermee zou je zelfs een hele schutting kunnen maken. Maar je kunt er ook 2 of 3 op elkaar in je buitenkeuken of op je balkon zetten. Hierin zit al een drainage systeem en deze bakken zijn in verschillende kleuren te verkrijgen. Ook zijn er een soort van zakken te koop, waar je de planten inhangt. Deze zijn helemaal niet duur en makkelijk online aan te schaffen, kun je meteen beginnen met planten.

Verticale tuin buiten zelf maken

Ik kan legio voorbeelden bedenken en als je googelt kom je er nog meer tegen, hier licht ik je wat simpele vormen toe:

  • Je kunt een rek bevestigen aan de wand waar je een verticale tuin wilt. Aan dit rek hang je dan met haken een aantal potten, balkonbakken of hangpotten.
  • Je kunt een aantal dakgoten in lengtes die je zelf bepaalt ophangen, vul ze met potgrond en maak een afwatering gat waaronder je weer een andere dakgoot hangt met touw of een ketting.
  • Hang een pallet op, vul deze met vilt of jute, waardoor de potgrond niet weg kan, maar het water wel.
  • Hang een oude schoenenopberger op van vilt en vul deze met planten
  • Maak een leuk systeem met plastic flessen, ook nog milieubewust! Houd de fles verticaal en knip er een rechthoekig deel uit. Als je zo een paar flessen boven elkaar bevestigd met touw, dan hoef je er alleen maar potgrond in te doen, en je kunt er makkelijk je kruiden voor in de keuken in verbouwen.

Verticale tuin rek

Een rek om je potten aan te hangen kun je kant en klaar kopen. Van betonstaal is ook makkelijk een stevig duurzaam rek te maken, waar je van alles aan kunt hangen. Dit wordt ook vaak gebruikt om klimplanten langs te leiden. Bij woonwinkels zijn veel rekken verkrijgbaar momenteel, waar je op een makkelijke manier iets aan kunt ophangen, ook planten dus šŸ˜Š. Ook van een aantal kettingen, kun je makkelijk een systeem maken, waaraan je potten en plantenbakken op kunt hangen.

TIP Gave panelen voor een verticale tuin vind je onder andere bij verticaletuinen.nl. Bestel nu met de kortingscode IntroductieVT10 en ontvang 10% korting!

Verticale tuin systeem

Er zijn systemen te koop om een verticale wand te plaatsen. Deze systemen zijn vaak al inclusief een drainagesysteem. Ze zijn uit te breiden en aan te passen aan je wensen. Vervolgens moet je de potten nog vullen met potgrond en planten. Er zijn ook bedrijven die alles kant en klaar voor je maken en komen plaatsen in je tuin. Deze systemen zijn er voor de gevelwanden. Voor binnen en bij bedrijven zijn er ook kant en klare systemen om je muren op te vrolijken en je omgeving te voorzien van zuurstof en een goed ecosysteem.

Pallet verticale tuin

Pallet verticale tuin

Een verticale tuin kun je ook zelf maken van een pallet. Naar wens kun je ook meerdere pallets gebruiken. Pallet en steigerhout zie je veel als gebruikt materiaal in de vormgeving van meubels momenteel. Hierbij past een verticale tuin van pallets dus perfect.

Schuur de pallet op om splinters te voorkomen, desgewenst kun je de pallet daarna schilderen of beitsen in een leuke kleur. Leg de pallet dan met de goede kant op de grond en bevestig jute of vilt op de achter- en zijkanten van de pallet. Zorg dat deze goed vastgeniet zitten. Vervolgens vul je de pallet met potgrond. Plant daarna de door jou gewenste planten. Gebruik hiervoor de tips die ik je eerder in dit artikel gaf. Het beste kun je de pallet nog een aantal weken plat laten liggen, zodat de wortels van de planten zich goed hechten. Daarna kun je je verticale tuin rechtop zetten en genieten van je zelfgemaakte verticale tuin.

Verticale tuin binnen

Voor binnen of op kantoor heb je speciale systemen, die je makkelijk in elkaar kunt zetten en die al drainage bevatten. Eigenlijk net als buiten. Ook zijn hiervoor bedrijven die dit voor je komen aanleggen. Een simpelere vorm voor in je huis is het plaatsen van een plantenladder, die je volzet met planten. Deze hoef je dan niet aan je wand te bevestigen. Met wat hout en touw, kun je ook op een hele creatieve en goedkope manier planten boven elkaar hangen. Denk hierbij aan de macramĆ© manier om planten te hangen en hang er een aantal onder elkaar. Je kunt ook een ā€˜schilderijā€™ van planten maken om aan je wand te hangen. Wil je weten hoe? Kijk dan op onze pinterest pagina voor inspiratie.

Planten verticale tuin

Sedum en vetplanten zijn makkelijke planten die weinig water nodig hebben en goed op elke plek groeien. Ze hebben wel een voorkeur voor een zonnige standplaats.

Planten voor de verticale tuin in de schaduw:

Varens, met name de Drypteris, Asplenium, Polypodium en Adianthum zijn planten met een decoratief blad en geschikt voor de verticale tuin. Je hebt varens in verschillende kleuren, vaak groen, maar ook met een zilveren gloed of bijvoorbeeld een paarse onderkant. Varens combineren mooi met het blad van de hosta, waar je ook heel veel soorten van hebt. Hosta heeft allerlei kleuren groen blad, van blauw tot fel tot geel groen. Ook gecombineerd, een groen blad met witte rand of gele rand kom je ze tegen. De kleinere lage grassoorten zijn uitstekend te planten in een verticale tuin. Zo heb je al 3 soorten met heel verschillend blad om in je verticale schaduwtuin te zetten.

Planten voor de verticale tuin in de zon:

Sedum en vetplanten zijn makkelijke planten die weinig water nodig hebben en goed op elke plek groeien. Ze hebben wel een voorkeur voor een zonnige standplaats. Lage grassoorten kunnen zowel in schaduw als in de zon geplant worden. Violen, Zenegroen, Ooievaarsbek en Heuchera zijn planten die geschikt zijn voor in de verticale tuin. Vooral de Ooievaarsbek is in heel veel verschillende kleuren verkrijgbaar.

Kruiden, fruit en groenten voor in de verticale tuin

Kruiden, fruit en groenten voor in de verticale tuin

Aardbei wordt veel in pot gekweekt en gehouden, dus kan daarom ook goed in een verticale tuin. Kruiden als Bieslook, Lavendel en Munt kun je planten in een verticale kruidentuin. Let erop dat de planten wat vaker vocht nodig hebben of kies fruit, kruiden en groenten die in een droge omgeving kunnen overleven.

unieketuinen.nl