Een balkonvloer is het visitekaartje van jouw balkon!

Je balkonvloer is het allereerste wat je ziet wanneer je naar buiten kijkt. Vaak heeft deze vloer een grote oppervlakte, waardoor de vloer de hele sfeer van je balkon kan bepalen. Vroeger was het normaal om beton te nemen of om saaie grijze tegels te plaatsen op je betonvloer. Tegenwoordig is daar verandering in gekomen. Zo zijn er een hoop andere soorten ondergronden die jij kan kiezen voor je balkonvloer. Hierdoor heb je veel meer ruimte om je creativiteit een rol te laten spelen bij het kiezen van de juiste balkonvloer! Denk bijvoorbeeld aan tegels, maar ook aan gras of kleden voor de vloer.

Benieuwd geworden naar al deze verschillende ondergronden voor je balkonvloer? En wil je weten welke soort balkonvloer geschikt is voor jouw balkon? In dit artikel leg ik het allemaal aan jou uit!

balkon tegels

Balkon tegels

De eerste mogelijkheid die jij kan kiezen voor je betonvloer, is het nemen van balkontegels. Deze tegels kunnen van verschillende materialen zijn, denk bijvoorbeeld aan hout of pvc tegels. Ook bestaan er een keramische tuintegels. Het is belangrijk dat wanneer je tegels neemt, de ondergrond schoon is. Ook is het aan te raden om onder de tegels een rubberen onderlaag neer te leggen, zodat de grond zelf niet kan beschadigingen en je een goede fundering hebt.

Het nadeel van echte tegels, is dat je vaak veel verstand moet hebben van de afmetingen van het balkon en hoe je deze tegels moet plaatsen. Hierdoor is het aan te raden om de plaatsing van deze tegels uit te laten besteden door een vakman. Hierdoor zijn tegels relatief duur in vergelijking met andere soort balkonvloeren. Heb je geen zin om dure tegels te nemen en om de plaatsing van deze tegels te laten uitbesteden aan een vakman? Dan zijn kliktegels wellicht iets voor jou.

Kliktegels balkon

Met kliktegels kun jij gemakkelijk zelf de balkonvloer aanleggen. De naam verklapt het al een beetje: kliktegels, oftewel tegels die je in elkaar kan klikken. Bij deze tegels heb je dus geen voegmiddel, lijm, of nivelleersysteem nodig. Bovendien hoef je bij deze kliktegels de ondergrond niet te veranderen, dit moet je wel doen bij normale tegels. Wel moet je er uiteraard voor zorgen dat de tegels dicht en goed in elkaar geklikt zijn. Dit kun je doen door middel van een rubberen hamer. Met behulp van een decoupeerzaag kun jij de tegels in de juiste vorm zagen.

Het grootste voordeel van deze kliktegels is dat de plaatsing relatief makkelijk is. Bovendien zijn kliktegels relatief goedkoop en heb je er geen speciale ondergrond voor nodig.

Een mooie natuurstenen kliktegel vind je hier op de website van Bol.

Balkon tegels hout

De tegels kunnen niet alleen uit pvc of keramiek bestaan, ook kan je voor houten tegels kiezen. Houten tegels geven vaak een warme sfeer aan je balkon. Wanneer je kiest voor balkon tegels van hout, is het belangrijk dat je een rubberen onderlaag neemt. Op deze rubberen laag kan je vervolgens de houten tegels leggen. Dit zorgt ervoor dat vocht makkelijk weg kan gaan. Let erop dat je de houten tegels altijd impregneert, zodat de houten tegels tegen de verschillende weersomstandigheden kunnen.

Houten tegels zijn vaak lastig te plaatsen, waardoor het aan te raden is om hier een vakman voor in te huren. Dit kan erin resulteren dat het nemen van houten tegels voor je balkonvloer een hoog prijskaartje krijgt. Wil je een goedkoper alternatief? Dan kan je kiezen voor HKC tegels. Dit zijn tegels die gemaakt van kunststof, maar op echt hout lijken. Deze HKC tegels zijn kliktegels. Dit betekent dat je voor deze tegels geen speciale ondergrond nodig hebt en dat je ze gemakkelijk zelf in elkaar kunt klikken. Bovendien hebben deze tegels minder onderhoud nodig, omdat ze van kunststof zijn gemaakt in plaats van hout.

Bekijk deze tegel van acaciahout op de website van bol. Hij staat prachtig op een balkon.

Kunstgras op balkon

Je kan er ook voor kiezen om kunstgras op je balkon te nemen. Kunstgras wordt tegenwoordig steeds populairder. Dit komt omdat kunstgras een natuurlijke en levendige sfeer geeft aan je balkon. Het voordeel van kunstgras is dat het makkelijk te bevestigen is en dat dit nepgras gemakkelijk te onderhouden is. Bovendien voelt het lekker zacht aan en kan je er met bloten voeten doorheen lopen, ideaal voor jonge kinderen.

Kunstgras voor een balkon is anders dan kunstgras voor de tuin. Zo is het kunstgras voor een balkon voorzien van een lage poolshoogte. Bovendien hoef jij bij het aanleggen van het kunstgras geen ondergrond te bevestigen of zand te strooien. Ook is het kunstgras voor een balkon waterdoorlatend. Hierdoor ontstaan er geen waterplassen op je balkon. Ook is het nepgras bestendig tegenover Uv-stralen. Hierdoor blijft het gras lang mooi en verkleurd het niet.

Vlonders balkon als balkonvloer

Wil je dat je balkon een houten uitstraling heeft? Dan kan je er voor kiezen om balkonvlonders neer te leggen. Deze balkonvlonders zijn van hout gemaakt en zorgen er tevens voor dat de balkonvloer wat wordt verhoogd. De vlonders hebben een luxe en levendige uitstraling. De vlonders zijn waterdoorlatend.

Het nadeel van deze vlonders, is dat je kennis moet hebben over het plaatsen hiervan. Hierdoor is het aan te raden om dit te laten uitbesteden aan een vakman. Wil je tot deze plaatsing zelf doen? Dan is het belangrijk om te beginnen met de juiste fundering. Onder de regels (waar uiteindelijk de vlonders op worden gelegd) kun je tegeldragers plaatsen. Deze zorgen er niet alleen voor dat het water makkelijk kan worden afgevoerd, ook zorgt het ervoor dat het geluid wat wordt gedempt.

Wanneer je hier geen verstand van hebt, en je hier ook geen vakman voor wilt inhuren, dan kan je er voor kiezen om houten vlondertegels te kopen. Deze vlondertegels kun je gemakkelijk zelf leggen. Deze vlondertegels werken op basis van het kliksysteem. Ook heb je bij deze tegels geen speciale ondervloer nodig, je kan ze direct op je betonnen vloer plaatsen.

balkonkleed

Balkonkleed

Buitenkleden zijn helemaal hip volgens de laatste trends. De meeste buitenkleden zijn gericht op tuinkleden of terraskleden. Gelukkig heb ik goed nieuws voor jou: al deze kleden zijn ook te gebruiken als balkonkleden! Door een balkonkleed te nemen ben je gemakkelijk klaar met je balkonvloer. Ook heb je natuurlijk verschillende stijlen. Zo heb je bijvoorbeeld kleden met een moderne stijl, maar ook bijvoorbeeld met een oosterse stijl of met gave grafische printjes. Zet er daarna een leuke balkonplant op en kies geschikte balkonmeubels en je bent helemaal klaar.

Let er natuurlijk op dat het kleed de juiste afmetingen hebt. Je hebt zowel vierkante kleden als ronde kleden. Heb je een hoekig balkon? Dan staat een rond kleed mooi, omdat je hiermee contrast creëert. Heb je juist een rond balkon? Dan staat een rechthoekig kleed mooi.

Het is belangrijk dat je erop let dat het kleed is gemaakt van platgeweven synthetisch materiaal. Denk bijvoorbeeld aan Polypropyleen. Dit materiaal is makkelijk schoon te houden en is super zacht. Je kan er ook voor kiezen om een balkon tapijt van bijvoorbeeld natuurlijke materialen zoals jute te nemen. Houd er dan wel rekening mee dat dit kleed redelijk snel lelijk kan worden en moeilijker te onderhouden is dan een kleed gemaakt van synthetisch materiaal.

Het grootste voordeel van een vloerkleed, is dat het een eenvoudige manier is om je balkon te veranderen of om een lelijke vloer te verbergen. Bovendien is het veel fijner om over een kleed te wandelen dan over bijvoorbeeld een harde betonnen vloer. Dit is ideaal wanneer je jonge kinderen hebt. Vloerkleden werken tevens ook isolerend en geluiddempend. Met een vloerkleed op je balkon zorg je voor een huiselijke sfeer, waardoor je je woonkamer ‘verlengt’ naar het balkon.

Ben je op zoek naar een balkonkleed? Check hier een gaaf balkontapijt op de website van bol.com.

Balkonvloer verven

Balkonvloer verven

Wil je je balkonvloer een metamorfose geven, maar heb je geen zin om hier veel tijd en/of moeite in te steken? Dan kun je er ook voor kiezen om de balkonvloer te verven. Dit is één van de makkelijkste manieren om je balkonvloer te veranderen. Bovendien kun je bijna elke kleur kiezen.

Voordat je je balkonvloer gaat verven, is het belangrijk dat je eerst de vloer grondig schoonmaakt. Dit schoonmaken kan je doen met behulp van een verfreiniger. Hierna kun je de resterende verflagen die nog op de balkonvloer liggen weghalen, hier kan je een staalborstel voor gebruiken. Kies je ervoor om de ondergrond te poederen? Dan is het aan te raden om hechtmiddel te gebruiken, zodat het verf niet kan loslaten. Let erop dat je meestal 3-4 lagen betonverf nodig hebt.

Conclusie

Een balkonvloer creëert de sfeer van zowel je balkon als je huis! Er zijn tegenwoordig steeds meer manieren om de balkonvloer te veranderen. Wil je de balkonvloer veranderen maar wil je hier weinig moeite in steken? Dan kan je ervoor kiezen om de balkonvloer te verven of om een balkonkleed te kopen. Je kan er ook voor kiezen om de vloer zelf te veranderen door bijvoorbeeld tegels te leggen.

Het plaatsen van tegels kost veel werk. Bovendien heb je hier vaak de nodige kennis voor nodig, waardoor het aan te raden is dit te laten uitbesteden een vakman. Heb je hier geen zin in? Dan zijn kliktegels wellicht ideaal voor jou. In tegenstelling tot echte tegels heb je bij kliktegels geen speciale ondergrond nodig. Bovendien kan je deze kliktegels gemakkelijk in elkaar klikken. Hier heb jij dus geen vakman voor nodig.

unieketuinen.nl