Tomaten kweken

Tomaten kweken, lekker en makkelijk

Ik heb een keer met mijn zussen een wedstrijdje tomaten kweken gedaan. We hadden allemaal een zakje tomaten zaadjes en het ging erom wie uiteindelijk de meeste tomaten kon oogsten. Ik kan vermelden dat ik het er niet goed afbracht. Met een oogst van een schamele drie (cherry formaat) tomaten ben ik als laatste geëindigd in deze competitie.

Maar goed, al doende leert men, dus een aantal jaren later is het mij wel gelukt om een succesvolle tomatenplant te onderhouden en ook echt tomaatjes ervan te eten.

Wil je zelf ook tomaten kweken? Je kunt tomaat zaaien of tomatenplanten kopen en vanuit daar starten.

Tomaat zaaien

Zaai je tomaten niet te vroeg. Begin maart of half maart is prima. Tomaten kiemen en groeien snel, dus als je je tomaatjes al in februari zaait, dan heb je eind april halve meter hoge tomatenplanten in je huis staan die nog niet uitgeplant kunnen worden buiten.

Tomaten kweken in pot

Zaai je tomaten ongeveer vijf millimeter diep in goed vochtige zaai- en stekgrond. Je kunt zaaien in een zaaitray, p7 potjes of bijvoorbeeld in een leeg druiven bakje. Ik heb deze laatst gebruikt voor mijn paprika en boontjes, werkt perfect. Zaadjes erin, deksel dicht en ‘broeien’ maar. Bijkomend voordeel; je hoeft niet moeilijk te doen met plastic folie die je over je potjes moet spannen om de luchtvochtigheid zo hoog mogelijk te houden. Een leeg cd-hoesje werkt trouwens ook prima, als alternatief voor die onhandige plastic folies.

Tomaten ontkiemen

Tomaten ontkiemen

Tomatenzaden ontkiemen het beste bij een temperatuur van 23 tot 26 graden. Na zeven tot tien dagen verschijnen de eerste kiemblaadjes boven de grond. Vanaf nu is het super belangrijk dat de plantjes veel licht krijgen. Dus, hoppa, op de vensterbank ermee of, als je het echt serieus wilt aanpakken, de groeilamp erop.

Je kunt tomaten ook ontkiemen in keukenpapier. Maak het keukenpapier vochtig, plaats de zaden erin en vouw deze een paar keer dubbel. Daarna leg je het in een gesloten bakje of plastic zakje op een warme plaats.

Tomaten verpotten

Tomaten verpotten

Als er een tweede zet bladeren hebben gevormd, dan kun je je tomatenplantjes gaan verpotten. Haal voorzichtig je plantjes uit de grond en plaats ze in een grotere pot met aarde. Je tomatenplant heeft nu weer de ruimte om verder te groeien.

Tomaten kweken buiten

Als je plantjes groot genoeg zijn, dan kun je ze rond mei buiten zetten of in de tuin planten. Plant je plantjes niet direct in de volle zon, dan kunnen ze gaan verschrompelen. Ondersteun ze eventueel met bamboestokken, zodat ze niet gaan hangen als het hard waait.

Geef je tomatenplant op tijd water, maar zeker niet te veel. Als je te veel water geeft, dan wordt je plantje lui en ontwikkelt ze geen sterke wortels. Als je te weinig water geeft, dan kan de plant uitgedroogd raken en dan stopt deze met groeien.

In de zomer komen er bloemen aan de tomatenplant en dat is een goed teken! Dan komen je tomaatjes eraan.

Tomaten kweken in kas

Tomaten kweken in een kas werkt perfect. Een tuinkas maakt het seizoen langer en zo kan je meer tomaten oogsten. In tegenstelling tot buiten tomaten kweken, kun je tomatenplanten in een kas al vanaf half april uitplanten. Zorg er wel voor dat je in de zomer genoeg ventileert, want het kan al snel te heet worden.

Tomaten kweken uit verse tomaten

Vind je het leuk om tomaten te kweken uit verse tomaten? Er zijn twee manieren om dit te doen.

Als eerste kun je een tomaat in plakjes snijden en deze rechtstreeks in een potje leggen. Gooi er wat aarde op en wacht tot de plantjes verschijnen. Dit is niet de meest betrouwbare methode.

De tweede optie is om de zaden uit de tomaat te halen. Neem een (rijpe of zelfs overrijpe) tomaat en verwijder het vruchtvlees. Doe de zaden in een schaaltje met twee eetlepels kraanwater en plaats dit ongeveer 1 week op een warme en zonnige plek. Na een week giet je het papje met de zaden door een zeef en spoel je net zo lang tot je schone tomatenzaden hebt. Laat de zaden een week drogen op een stuk keukenpapier en ze zijn klaar voor gebruik. Als je ze niet direct wilt gebruiken, bewaar ze dan op een droge, donkere en koele plek.

Tomatenplanten kopen

Geen ster in het laten ontkiemen van plantjes? Je kunt je tomatenplanten ook gewoon kopen. Je slaat dan het ontkiem gedeelte van het tomaten kweken over en gaat rechtstreeks door naar het verzorgen van je tomatenplant tot je heerlijke tomaatjes uit eigen tuin hebt.

Tomatenplant verzorgen

Een tomatenplant verwen je door hem op een zonnige plek te zetten met warme, goed bemeste en waterdoorlatende grond. Geef je plant altijd aan de onderzijde water, dit vermindert de kans op ziekten in je tomatenplant.

Geef hem voldoende water. Niet teveel en niet te weinig. Bij voorkeur één keer in de week veel water in plaats van elke dag een klein beetje. Als je één keer per week water geeft dan ontwikkelt je tomatenplant langere en diepere wortels en daarmee een sterker wortelsysteem. Als je ziet dat je tomaten beginnen te verkleuren, matig dan het water geven. Je hebt kans dat de vruchten uit elkaar barsten als de plant teveel water krijgt.

Tomatenplant snoeien

Het is belangrijk om een tomatenplant wekelijks te snoeien. Het snoeien van een tomatenplant wordt ook wel dieven genoemd.

Tomaten dieven

Tomatenplant dieven is eigenlijk niets meer dan het verwijderen van nieuwe stengels in de okselscheuten van de plant. Door deze stengels te verwijderen, krijg je sterkere planten met een sterke stam en heerlijke tomaten.

We adviseren je tomaat wekelijks te dieven. Je kunt dit met een schaar doen of gewoon met je vingers.

Tomatenplanten toppen

Na een vierde of vijfde tomatentros is het gebruikelijk om je tomaat te toppen. Toppen doe je door de top van de plant af te knippen boven de laatste twee bladeren boven de laatste tros. Het heeft weinig zin om de plant door te laten groeien, aangezien de kans dat er nog (rijpe) tomaten aan komen in augustus en september in ons klimaat erg klein is.

Tomaten plukken

Tomaten plukken

Pluk de tomaten altijd boven het kroontje, dan blijven de tomaten langer vers. Pak met je hand de rijpe tomaat en druk je vinger op de verdikking boven het kroontje. Draai daarna de tomaat weg van de tros en dan breekt vanzelf het kroontje op die verdikking af. Jeej. Tomaat geplukt.

Wanneer tomaten oogsten

Ongeveer tien weken na het zaaien van je tomatenzaadjes zijn de eerste tomaten rijp om te oogsten. Dat is meestal in augustus. Als we een koude septembermaand tegemoet gaan is het verstandig om ook de niet rijpe tomaten te plukken. Je kunt deze dan binnen verder laten rijpen.

Groene tomaten

Groene tomaten

Groene tomaten, tsja, ze zien er niet heel lekker uit, maar kun je ze eigenlijk eten? Je kunt groene tomaten niet rauw eten. Je kunt er buikpijn van krijgen. Als je ze warm maakt, kun je ze wel gewoon nuttigen.

Groene tomaten laten rijpen

Neem je liever het zekere voor het onzekere? Laat je groene tomaten dan verder rijpen. Leg je groene tomaten in een bak met banaan of appel bij. In deze vruchten zit ‘rijpingsgas’ en dat zorgt ervoor dat de tomaten verder zullen rijpen. Dek je balkje af met een krant en na een week of anderhalve week zijn je tomaten prachtig rood gekleurd en rijp. Ready to eat dus!

unieketuinen.nl