courgette

Courgette

Courgette is familie van de pompoen,  de komkommer en de augurk. Het is een langwerpige veelzijdige groente die in veel recepten te verwerken is. Het kweken van courgette is niet moeilijk. De gele bloemen van de plant zijn decoratief en eetbaar. Ze zijn heerlijk in een salade of gefrituurd. Genoeg redenen dus voor courgette in je moestuin.

Wat heb je nodig om voor het kweken van courgette?

Een courgetteplant heeft niet heel veel eisen, maar wat ruimte heb je er wel voor nodig. Wat je nog meer nodig hebt voor het kweken,  lees je hier:

  • Zaad of een courgetteplant
  • Ruimte, de plant heeft 1 vierkante meter nodig
  • Liefst een windvrij plekje in de zon
  • Plantsteunen, bijvoorbeeld een steunring en grondpin
  • Organische (vloeibare) bemesting

Courgette plant

Courgette is een eenjarige plant. Omdat de plant in een jaar dus moet kiemen, groeien, bloemen en vruchten maken en zaden, gaat dit in een snel tempo. De plant heeft de ruimte nodig voor zijn forse stengels. Courgette kan niet tegen vorst en houdt van een plekje in de zon. Hij groeit het beste op lichtvochtige grond die bewerkt is met compost.

courgettebloem

Courgette bloem

Wanneer de courgette in bloei komt, krijgt hij mannelijke en vrouwelijke bloemen. Als de bloemen al komen wanneer het plantje nog klein is, kun je ze weghalen, de plant heeft dan eerst nodig zijn energie nodig om te groeien. De bevruchtte vrouwelijke bloemen groeien uit tot courgettes. Dit bevruchten wordt gedaan door bijen en hommels.

Courgette kweken

Voor het kweken heb ik een aantal tips voor je. Begin met zaaien rond half april, begin mei. Het zaad ontkiemt snel en groeit hard. Wanneer je vroeger gaat zaaien, dan zit je met grote planten in je woning. Courgette kan namelijk absoluut niet tegen vorst, zeker de jonge zaailingen. Zet stokken rondom de plant met een touw eromheen, zodat de plant niet op de grond ligt. Hierdoor voorkom je dat de plant, bloemen en vruchten gaan rotten. Oogst de vruchten zodra ze ongeveer 15 tot 20 centimeter groot zijn, dan zijn ze namelijk op z’n lekkerst.

Courgette kweken in pot

Courgette is goed te kweken in een pot. Zorg dan wel voor een flinke pot en voor ruimte rondom de pot. Vul de pot voor een deel met biologische potgrond en een deel compost. Omdat de plant zo hard groeit heeft hij veel voedingsstoffen nodig, die hij niet uit de bodem kan halen. In een pot heeft de plant daarom wat meer regelmatige bemesting nodig.

Courgette zaaien

Het zaaien van courgette gebeurt over het algemeen in de volle grond, aangezien de plant een vierkante meter aan ruimte nodig heeft om zich te ontwikkelen. Je kunt kiezen voor een grote pot of in een kas zaaien en later uitplanten. Zorg dat je een voedselrijke bodem hebt door compost door de bodem te werken of een pot met potgrond te gebruiken. Hierin plant je het zaad 1,5 tot 2 centimeter de grond in. Geef daarna voldoende water, maar niet teveel om rotting te voorkomen.

Wil je al eerder binnen beginnen met het voorzaaien, doe dit dan niet te vroeg. Voor je het weet, heb je geen ruimte meer over op je vensterbank. Het ontkiemen van de courgette kun je in een donkere ruimte doen, waar het ongeveer 20 graden is. Vanaf dat het blad zicht ontwikkeld heeft de plant licht nodig. In een dag of 15-25 zijn de planten zo groot gegroeid dat je ze buiten kunt uitplanten. Daarom wordt aangeraden om tussen eind april en half mei te beginnen.

Courgette zaden

De zaden van lijken op pompoenzaden. Het zijn platte lichtgekleurde ovaalvormige zaden. De afmeting van 1 zaadje is ongeveer 1 a 1,5 centimeter. Je kunt uit je teelt nieuw zaad verkrijgen. Uit ervaring is echter gebleken dat dit niet makkelijk is. De manier waarop je dit doet is de volgende: Je laat een courgette aan de plant hangen. Deze zal dan erg groot worden en na verloop van tijd verharden. Zorg dat de courgette niet in het vocht ligt om verrotting te voorkomen. Wanneer de schil verkleurt en de courgette verder uitgebloeid en gegroeid is, kun je de zaden uit deze courgette halen.

Wanneer courgette zaaien

Zaadjes van de courgette hebben een hoge temperatuur nodig om te ontkiemen. Wanneer je ze buiten wilt planten, zul je dus moeten wachten tot de temperatuur en het weer dit toelaat. Je kunt eventueel werken in een kas of met een tunnel, waardoor je meer warmte vasthoudt. IJsheiligen (15 mei)  is in ieder geval een goed moment om aan te houden, daarna zou de vorst in de grond verdwenen moeten zijn. Let hierbij uiteraard wel op de actuele weersvoorspellingen.

Courgette plant verzorgen

Omdat de courgette zo hard groeit , heeft hij veel voedingsstoffen nodig. Deze verwerk je bij het zaaien al in de bodem, maar kan na een aantal weken opnieuw worden toegediend. Maak hierbij gebruik van organische (vloeibare) bemesting. Geef bij droogte geregeld water. De stengels van de plant zijn niet heel stevig en zullen snel over de bodem hangen, maak daarom gebruik van ondersteuning in de vorm van plantensteunen.

Courgette bloem

De trompetvormige bloem van courgette is geel. Je kunt zowel de mannelijke als de vrouwelijke bloemen eten. Je herkent de vrouwelijke bloem aan een verdikking in de steel onder de bloem. Dit is het begin van de vrucht. Je kunt de bloemen verwerken in een salade of frituren. Zorg wel dat je de stamper (in het midden van de bloem) verwijderd, deze is niet smakelijk. Heb j de smaak te pakken, lees dan verder over eetbare bloemen. 

courgette

Courgette oogsten

Als je de juiste omstandigheden hebt en het weer zit mee, dan kun je in een seizoen tot wel 30 vruchten oogsten. Als je de courgette vroeg oogst is deze het lekkerst en vergroot je de kans op meer courgettes. Het oogsten doe je door zo dicht mogelijk bij de vrucht af te knippen. Bij de eerste oogst geef je meteen wat bemesting voor voldoende voedingsstoffen, waarmee de plant verder gaat met het ontwikkelen van vruchten.

Wanneer courgette oogsten

Een courgette oogst je al vrij snel, omdat de plant hard groeit en de vrucht ook. Dit kan al na ongeveer 6 weken na het zaaien. Wanneer de courgettes 15 tot 20 centimeter groot zijn, kun je ze oogsten. Als je ze vroeg in het seizoen plukt, dan heb je kans op nog een late oogst in het najaar. Dit is wel afhankelijk van de weersomstandigheden.

Courgette giftig

Als de courgette bitter smaakt, moet je hem niet opeten. Cucurbitacine geeft deze bittere smaak en is een giftige stof. Het ontwikkelen van deze stof in de courgette kan meerdere oorzaken hebben, voornamelijk zitten deze in de slechte kweekomstandigheden. Hierbij kun je denken aan droogte, hitte, plantenziektes of kruisbestuiving.

Courgetteplant kopen

Aangezien de ontwikkeling van de plant vanaf zaad zo snel gaat, zou ik je haast aanraden om zelf te zaaien in plaats van te kopen. Mocht je toch een plantje willen kopen, let dan vooral op hoe de plant eruit ziet. Zijn de wortels licht van kleur en gezond? Let op dat het kweekpotje niet vol zit met wortels, zodat de kans van beschadigde wortels bij het uitplanten niet te groot is. En kijk of de stengel stevig is en de bladeren geen randen of beschadigingen hebben en fris groen van kleur zijn.

Courgette bewaren

De geoogste courgettes kun je het best op een koele vochtvrije plek bewaren, maar niet in de koelkast. In een kelder of donkere kast kun je ze ongeveer een week goedhouden.

Courgette invriezen

Wil je de geoogste courgettes langer bewaren, dan kan dit door ze in te vriezen. Snijd ze in plakken, blancheer deze 2 minuten en bewaar ze in een goed afgesloten bakje of zakje in de vriezer. In de vriezer kun je ze een jaar goed houden.

unieketuinen.nl