bleekselderij

Bleekselderij, van zaaien tot oogsten

Bleekselderij zijn de lichtgroene stengels van de selderij plant. Naast de stengels zijn ook de bladeren van de selderij plant eetbaar. Bleekselderij wordt vaak rauw gegeten, in bijvoorbeeld een salade of met dipsaus, maar je kunt het ook bakken, koken of bijvoorbeeld roerbakken en in een pasta verwerken. Je kunt bleekselderij ook zelf in je tuin kweken. Het is niet de meest makkelijke groente om te kweken, maar je kunt het altijd proberen, toch?

Wat heb je nodig om bleekselderij te kweken?

Je kunt bleekselderij direct in de volle grond zaaien of eerst binnen voorzaaien. Over het algemeen heb je de volgende producten nodig als je deze groente wil gaan kweken:

Selderij plant

Bleekselderij is een tweejarige plant die niet winterhard is, maar best tegen wat kou bestand is. De plant bestaat uit dikke, halfronde stengels met bovenaan wat groene bladeren. Niet alleen de stengels van de bleekselderij zijn eetbaar, ook de bladeren bovenin kun je gebruiken. Je kunt ze bijvoorbeeld in de soep doen.

Stengel bleekselderij

De stengel van de bleekselderij is frisgroen van kleur en zijn knapperig en sappig. Deze stengel wordt vaak rauw, in bijvoorbeeld salades gebruikt, maar ook gebakken, gestoord of gekookt is hij erg lekker.

Groene selderij

Een groente die op bleekselderij lijkt is groene selderij. Deze selderij is iets steviger van structuur en smaak. Van de groene selderij kun je zowel het blad als de stengels eten, zowel warm als rauw. Erg lekker in bijvoorbeeld een salade of in een pasta.

Bleekselderij kweken

Zoals ik al eerder schreef is het niet makkelijk om bleekselderij te kweken. De plant groeit vrij langzaam in het begin, dus je hebt zeker geduld nodig. Bleekselderij is vrij kritisch qua temperatuur. Tijdens het kweken mag de temperatuur ’s nachts niet onder de 10 graden komen en overdag zou het perfect zijn als het tussen de 15 en 20 graden is. Als de temperatuur te laag is, dan heb je kans dat de plant snel schiet en dan krijg je taaie stengels die niet meer goed te eten zijn.

Kweek de selderij in goede, voedingsrijke grond. Het is handig om de bodem te voorzien van organische mest.

bleekselderij zaailingen

Bleekselderij zaaien

Je kunt bleekselderij vanaf halverwege februari binnen, in een kweekbak of in potjes, zaaien. Na een aantal weken kun je de planten verspenen en vanaf mei kun je de selderij buiten planten. Zet de plantjes ongeveer 25 tot 30 centimeter uit elkaar en in goede, voedingsrijke grond. Maak de grond eerst klaar door organische mest toe te voegen, dat bevordert de groei van de selderij.

Je kunt bleekselderij ook direct buiten planten. Dat kan vanaf half april. Ook dan maak je de bodem eerst klaar door organische mest en eventueel stikstof toe te voegen. Plant daarna de zaadjes op maximaal één centimeter diepte en ongeveer 25 tot 30 centimeter uit elkaar. Om overlast van vogels te voorkomen kun je eventueel het zaaibed afdekken met een net.

Verzorging

Na het zaaien en uitzaaien is het van belang dat de bodem lekker vochtig blijft, maar niet te nat. Geef de plant dus regelmatig water en zorg ervoor dat de bodem niet uitdroogt. Als je ziet dat er plassen ontstaan rond de bleekselderij, dan is het ook tijd voor actie. Te veel water kan ervoor zorgen dat de bladeren gaan rotten. Graaf een geul langs je plantjes om het water beter af te voeren.

Verwijder het onkruid dat tussen je selderij groeit. En als je ziet dat je bleekselderij gele bladeren krijgt, verwijder deze dan. Heeft jouw plant bloemen? Super mooi, maar helaas, niet goed voor de groei van de groente. Knip de bloemen dus ook weg.

bleekselderij plant

Bleekselderij oogsten

Je kunt je bleekselderij meestal rond september oogsten. Hoe je dit ziet? Als de stengels dik genoeg zijn, dan is hij klaar om geoogst te worden. Snijd de stengels voorzichtig af met een scherp mes.

Bleekselderij bewaren

Bleekselderij kun je een paar dagen in de koelkast bewaren. Het beste kun je hem oogsten op de dag dat je ze wil gaan eten, dan heeft hij de beste smaak.

Bleekselderij schoonmaken

Om de bleekselderij schoon te maken begin je met het witte gedeelte aan de onderkant van de selderij af te snijden. Daarna moet je de stengels en bladeren goed wassen. Snij de stengels in stukjes of plakjes en trek de harde nerven van de stengels eraf. Je kunt de stengels eventueel ook met een dunschiller schillen.

Bleekselderij invriezen

Je kunt selderij rauw invriezen. Door het invriezen worden de stengels wel wat zachter, dus daarna zijn ze wellicht niet zo geschikt meer als knapperige bite in je salade, maar nog prima te gebruiken als toevoeging in je soep of saus.

Is bleekselderij gezond?

Bleekselderij is super gezond. Het is onder andere rijk aan calcium, wat op zijn beurt weer goed is voor onze huid en botgroei. Daarnaast bevat selderij ook veel kalium en dat is dan weer gezond voor ons zenuwstelsel, de bloeddruk en het zorgt voor een goede energiehuishouding en vochtafdrijving.

rauwe bleekselderij

Bleekselderij rauw eten

Bleekselderij kun je prima rauw eten. Je kunt de selderij bijvoorbeeld in korte stengels snijden en met een dipsaus serveren op je verjaardag. Of je kunt er fijne plakjes van snijden en deze toevoegen aan je salade. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Enthousiast?

En ben je enthousiast geworden over het kweken van bleekselderij? Of begin je liever met iets makkelijkers, zoals bijvoorbeeld tomaten, zonnebloemen of aardbeien?

unieketuinen.nl