aubergine kweken

Aubergine, zo kweek je hem zelf

Aubergine, of eierplant, is tegelijkertijd vrucht en groent. Ze worden ook wel vruchtgroente genoemd. Andere populaire vruchtgroenten zijn tomaten, courgettes, komkommers en paprika. Aubergines hebben een lekkere, maar neutrale smaak, waardoor ze perfect in veel verschillende gerechten passen. Ze zijn wat lastig te kweken in ons klimaat, omdat ze graag warm en beschut staan. Maar.. niets is onmogelijk. Ga jij de uitdaging aan?

Wat heb je nodig om aubergine te kweken?

Er zijn verschillende manieren om aubergine te kweken. Je kunt natuurlijk beginnen met de zaden. Of je koopt een aubergineplant in het tuincentrum, op de markt of in een webwinkel en kweekt van daaruit verder.

Over het algemeen heb je de volgende producten nodig als je aubergine wil gaan kweken:

Aubergine plant

Aubergineplanten zijn eigenlijk vaste planten, maar ze worden vaak als eenjarige geteeld. Het is een tropische tot subtropische plant die erg gevoelig is voor koude temperaturen en vorst. De meeste soorten zijn niet winterhard. Als je je eierplant langer dan één jaar wil houden, dan kun je hem het beste in een pot zetten en deze pot in de winter op een beschutte plek plaatsen.

Aubergine planten zijn niet veeleisend qua grond, deze moet goed waterdoorlatend zijn en niet te zuur. Qua standplaats willen ze graag een warme, zonnige en beschutte plek. Het is zeker aan te raden om ze in een pot te houden. In een pot heb je meer controle over de voeding in de bodem, de hoeveelheid vocht in de grond en de warmte.

Bloem van de aubergine

De bloem van de aubergine

De aubergine plant vormt uitlopers waar uiteindelijk bloemen aan groeien. Deze prachtige paarse of witte bloemen worden na bevruchting de aubergines. Het bevruchten van de bloemen gebeurd van nature door bijen of hommels. Heb je die niet in je tuin? Tik dan regelmatig tegen de stam aan of bestuif de bloemen handmatig met bijvoorbeeld een penseeltje.

Aubergine kweken

En, durf je het aan? Aubergines kiemen vrij traag, dus om deze te kweken heb je wel wat geduld nodig. Als je aan de slag wil met zaden, dan is het belangrijk om op tijd te beginnen. Je start met zaaien eind februari of begin maart. Ga je liever kweken met jonge planten van het tuincentrum? Koop deze dan rond april.

Aubergine in pot

Aubergines groeien vaak makkelijker in pot dan in de volle grond. Zoals ik hierboven al zei kun je in een pot de plant beter onder controle houden. Je kunt dan gemakkelijk extra water of bijvoorbeeld extra voeding toevoegen. Kies bij voorkeur voor een zwarte plastic pot, deze pot warmt sneller op en houdt prima water vast. Zet een schaaltje onder de pot voor extra water.

zaailingen

Aubergine zaaien

Zoals ik eerder aangaf, als je aubergines wil zaaien, start dan op tijd. Zaai de zaden van de aubergine eind februari, begin maart in een zaaibed. Het is belangrijk dat dit zaaibed op een verwarmde plek staat waar het dag en nacht minimaal 20 graden is. Hoe warmer het is, hoe sneller de zaden ontkiemen.

Na twee tot drie weken ontkiemen de zaden. Vanaf april of mei kun je de zaailingen verplanten naar aparte grotere potjes.

In juni kun je de aubergine plantjes uitplanten in de volle grond, of in een pot. Als je de aubergines in de volle grond uitplant, gebruik dan een minimale plantafstand van 50 centimeter.

Bij het uitplanten is het handig om de grond wat luchtiger te maken door de bovenste laag te mengen met compost. Je hebt dan ook gelijk voeding voor de plant.

Aubergine zaden

Aubergine zaden kun je in een tuincentrum halen of online bestellen. Er zijn verschillende soorten aubergines, zoals de black beauty, de listada de gandia en de apple green. Zaden gevonden? Lees even goed de beschrijving. Je wil graag dat de zaden geschikt zijn voor buitenteelt en dat deze ‘bittervrij’ zijn, dan hebben ze de beste smaak.

Aubergine plant verzorgen

Voor sterke en gezonde aubergine planten adviseren we de plant elke twee weken extra voeding te geven. Daarnaast is het belangrijk dat de plant niet te droog staat. Is het droog en warm weer? Geef hem dan geregeld extra water.

Verder is het belangrijk om de plant goed te ondersteunen. De vruchten en bladeren kunnen aardig zwaar worden, waardoor de plant omvalt. Zet er een klimrek, een stok of span wat touw om de plant rechtovereind te houden.

Nog een andere tip; de paarse bloembladeren blijven na de bloei meestal aan de vrucht hangen. Haal deze met de hand weg anders heb je kans dat de vrucht rotte plekken krijgt.

Aubergine oogsten

Eind augustus of uiterlijk eind september is het zover. Je kunt je aubergines oogsten. Als je vruchten mooi gekleurd zijn en stevig aanvoelen, dan zijn ze klaar voor de oogst. Laat je aubergines niet te lang aan de plant hangen, want dan worden ze sponzig van binnen.

Aubergine bewaren

Je kunt je zelf geplukte aubergines niet heel lang bewaren. Het beste kun je ze zelfs dezelfde dag opeten of anders de dag daarna. Je kunt de vruchten maximaal drie dagen koel en donker bewaren.

Aubergine invriezen

Je kunt aubergines niet rauw in de diepvries gooien. Blancheer ze eerst twee minuten of bak ze kort in boter of olie. Je kunt ze tot 12 maanden in de diepvries bewaren.

Is aubergine gezond?

Yes, aubergine is super gezond. Deze vruchtgroente is onder andere goed voor je gewicht, hij levert veel voedingsstoffen en slechts weinig calorieën. Je kunt deze groente dan ook vaak vinden in de recepten van dieet goeroes.

Naast goed voor je gewicht zit de aubergine ook boordevol vitamine C, vezels, kalium en vitamine B6.

Is aubergine giftig?

Aubergine is lid van de nachtschade familie, net als aardappel. Deze groente kun je niet rauw eten, dan bevatten ze een natuurlijk gifstof die maag en darmklachten kan veroorzaken. Maar.. hij is snel klaar, dus even twee minuten blancheren en al die gifstoffen zijn als sneeuw voor de zon vertrokken en jij hebt een heerlijke aubergine op op te peuzelen.

Enthousiast?

En ben je enthousiast geworden over het kweken van aubergine? Of begin je liever met iets makkelijkers, zoals bijvoorbeeld tomaten, zonnebloemen of aardbeien?

unieketuinen.nl