zuurstofplanten

De 10 beste zuurstofplanten voor in je vijver

In dit artikel beschrijf ik de beste zuurstofplanten voor in je vijver. Dit lijstje is gebaseerd op onderzoek en eigen ervaring. In een vijver vol met alg heb ik enkele jaren geleden vederkruid,  glanzend fonteinkruid en waterpest geplant. Er was en is daarna geen alg meer gezien. Superleuk om de theorie in de praktijk te zien ontwikkelen.

Als je je vijver schoon en alg vrij wilt houden, is de beste optie het planten van zuurstofplanten. Zuurstofplanten nemen het voedsel uit het water op, waar de algen van leven. Wanneer er geen voedsel is voor de algen, kunnen ze niet overleven in je vijver. Lees in het artikel over waterplanten en moerasplanten hoe belangrijk de zuurstofplanten zijn en hoe ze werken.

Zuurstofplanten kopen, waar moet je op letten?

De meeste zuurstofplanten leven onder water. Als je zuurstofplanten gaat kopen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. De planten mogen niet in de volle zon of in water dat opgewarmd is door de zon staan. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van de waterplant.

Daarnaast let je op of de plant er gezond uit ziet, en er geen kroos of parasieten zich bevinden in de waterplant. Ook als je de planten van een kennis uit een vijver ontvangt, ga dan na of er geen ongewenste planten, dieren of bacteriën mee komen uit de betreffende vijver. Vervoer de waterplanten zo snel mogelijk, zodat ze niet uitdrogen. Plant ze daarna op korte termijn in je vijver.

Hoeveel zuurstofplanten per m3?

Per kubieke meter is het nodig om 4 tot 5 bosjes zuurstofplanten in je vijver te planten. Een kubieke meter is hetzelfde als 1000 liter water. 1 bosje vijverplanten is ongeveer de hoeveelheid die je in het rondje tussen je duim en wijsvinger kunt vasthouden. In een vijvermandje kun je ongeveer 4 tot 5 bosjes zuurstofplanten zetten.

Soorten zuurstofplanten vijver

Om van het voorjaar tot in de herfst een mix te hebben van bloeiende en goedwerkende zuurstofplanten is het van belang dat je meerdere soorten in je vijver plant. Het glanzend fonteinkruid werkt van het voorjaar tot het najaar.

Daarnaast kan er voor de winter en het voorjaar bijvoorbeeld waterranonkel worden geplant. En in de zomer en het najaar kun je denken aan hoornblad of waterpest.

Guichelheil (Anagalis Tenella)

Teer guichelheil is een zeldzaam decoratief plantje. Het is een fragiel langblijvend plantje, dat zich met kruipende stengels vastzet in de bodem. De bloemkleur van het plantje is lichtroze. Het is goed winterhard en houdt van een zonnige plek of licht beschaduwde plek.

Glanzend fonteinkruid (Potamogeton Lucens)

Een van de bekendste soorten zuurstofplanten is het Glanzende fonteinkruid. Deze soort heeft wat tijd nodig om zich thuis te voelen. Vervolgens zal hij goed gaan groeien met vrij grote bladeren. Hij heeft graag een plek in de volle zon. In het najaar sterft de plant af en in het voorjaar zal hij zich opnieuw ontwikkelen.

Gekroesd fonteinkruid (Potamogeton Crispus)

Ook dit fonteinkruid houdt van een plekje in de zon. Gekroesd fonteinkruid heeft dezelfde eigenschappen als het glanzende fonteinkruid. Het verschil is duidelijk zichtbaar aan de bladvorm. Daarnaast groeit het gekroesd fonteinkruid uit groeiknoppen in het voorjaar in tegenstelling tot het glanzende kruid, wat uit de wortel groeit.

Gedoornd Hoornblad (Ceratophyllum Demersum)

Het gedoornd hoornblad heeft wat weg van een mini naaldboom onder water. Deze zuurstofplant gedijd het beste in de tweede helft van het seizoen, van juni tot september. Hij kan goed gebruikt worden in een vijver die gedeeltelijk in de schaduw ligt, omdat hij minder zon nodig heeft.

Waterpest

Waterpest (Elodea Densa)

Waterpest is een plant die op veel plekken in de Nederlandse natuur voorkomt. Je hebt een smalle en brede variant. De naam is veelzeggend, omdat de soort ontzettend kan woekeren. Als waterpest aan de oppervlakte komt, vormt de plant kleine wit-roze bloemetjes.

Naaldkruid (Crassula Recurva)

Naaldkruid is een zeer sterke zuurstofplant. Zelfs in de winter geeft deze plant nog zuurstof af aan het water. Hij groeit wel erg hard en daardoor ontstaat kans op overwoekering. Het beste plant je deze daarom in een mandje en snoei je indien nodig wat bij om het onder controle te houden.

Aarvederkruid (Myriophyllum Spicatum)

Een zeer goede zuurstofplant die het in praktisch alle vijvers goed doet. De naam is afgeleid van het blad wat lijkt op kleine veertjes. De plant groeit gedurende het gehele seizoen door. Je hebt 2 variëteiten, één met een roodbruine steel en één met een groene steel.

Bronmos (Fontinalis Antipyretica)

Zoals de naam Bronmos al aangeeft is dit een mos soort voor onder water. De plant heeft hele kleine blaadjes en is geschikt voor stromend water. Met zijn hele kleine blad groeit hij het hele jaar door en blijft tevens groen in de winter. Bronmos is een geschikte soort voor eeen plek in de halfschaduw.

Waterranonkel (Ranunculus Aquatilis)

Waterranonkel is een beschermde inheemse waterplant. Inheems zul je ze vinden in grote vijvers of waterpartijen. Omdat hij beschermd is, mag je geen stekken meenemen uit de natuur. Hij bloeit met kleine witte bloemetjes met een geel hart.

Groot Blaasjeskruid (Utricularia vulgaris)

Een mooie groene, drijvende zuurstofplant met draadvormig blad. Op een zonnige standplaats kan hij roodbruin kleuren.  Het heeft de bijzondere eigenschap waarbij het blad zich opbolt als een blaasje en hier bij aanraking openklapt en na het vangen van een prooi zich weer sluit. De prooi wordt verorberd en het water wordt weer uitgescheiden. Groot blaasjeskruid vormt in de periode juni tot en met september gele bloemen.

Krabbescheer (stratoides aloides)

In het vroege voorjaar ontwikkeld deze plant zich op de bodem. Gedurende het groeiseizoen stijgt de plant naar de oppervlakte, waardoor de bladeren uiteindelijk boven het water uitsteken. Het stekelige blad is niet aantrekkelijk voor vissen in de vijver, deze zullen de plant daarom met rust laten.

Drijvende zuurstofplanten voor de vijver

Er zijn zuurstofplanten die je niet hoeft te planten. Ze drijven als het ware door je vijver. Dit is het gedoornd hoornblad, krabbescheer en blaasjeskruid. Deze planten leven van de mineralen en zouten uit het water. Wanneer je niet wilt dat ze drijven, kun je ze met een touwtje of elastiekje vastbinden en verzwaren met een kiezelsteen.

Planten van zuurstofplanten

Wanneer je een bodem van vijverfolie hebt, kun je het beste wat extra bescherming aanbrengen op het folie om de planten weg te zetten. Bijvoorbeeld een worteldoek of extra vijverfolie. Je kunt randen maken van baksteen waar je de planten in zet. Vul deze met substraat of vijveraarde in een laag van circa 10 tot 15 centimeter. Vervolgens kun je de planten rechtstreeks in de zelf gefabriceerde vijverbordertjes planten.

Eventueel kun je na het planten de aarde nog afdekken met wat grind om verplaatsing te voorkomen. Zuurstofplanten kunnen ook geplant worden in speciale plantmanden. Deze zijn in verschillende maten te verkrijgen.

Hoe plant je zuurstofplanten?

Wanneer je een vijver met een natuurlijke bodem hebt, kun je de zuurstofplanten in de bodem planten, of in de vijvermand op de bodem plaatsen. Zuurstofplanten stellen weinig eisen aan de bodem.

Tip: Wanneer je bosjes met zuurstofplanten koopt, worden deze vaak verpakt en verzwaard met loden bandjes. Dit lood is giftig voor het dierlijk leven in je vijver. Verwijder deze loden bandjes dus altijd.

Hoe diep moeten zuurstofplanten staan?

Zuurstofplanten groeien het beste op een diepte van 50 tot 60 centimeter. Omdat de plant op deze hoogte nog voldoende zonlicht kan ontvangen en daarnaast de ruimte heeft om te groeien.

Onderhoud van zuurstofplanten

Zuurstofplanten hebben weinig tot geen onderhoud nodig. In het voorjaar kun je de zuurstofplanten delen en opnieuw uitplanten. De aangetaste delen of planten die de winter niet hebben overleeft kun je verwijderen. Wanneer je veel planten verwijderd, bedenk dan dat er nieuwe planten bij geplant moeten worden, afhankelijk van hoeveel je nog hebt en de grootte van je vijver.

Lees hier meer onderhoudstips voor je vijver.

Vijverdesign